Çaycuma TSO Başkanı Rıfat Sarsık yerel yönetimin öncelikle Filyos Projesi´ne sahip çıkması gerektiğini söyleyerek; "Filyos´a yapılacak olan bu özel liman konusunda aklımıza takılan ve cevaplarını merakla beklediğimiz sorular var" dedi.
Önceki gün Karaelmas Gazeteciler Derneği´ni ziyaret eden Filyos güzelleştirme derneği üyeleri beldelerinde 3 kilometre arayla iki büyük liman projesinden duydukları rahatsızlığı dile getirerek destek istemişlerdi.
Filyoslulara ilk destek Çaycuma TSO Başkanı Rıfat Sarsık´tan geldi. Kardemir tarafından yapılmak istenen limanın bölgenin genel planlaması açısından da büyük sakıncalar doğuracağını belirten Sarsık, herkesin kendisine özel liman yapmak istemesi, durumunda büyük limanın kimler tarafından kullanılacağını sordu.
Sarsık değerlendirmesinde; "Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası olarak hayata geçmesi için yıllardır çaba gösterdiğimiz Filyos Projesi´nin en önemli unsuru olarak bilinen Filyos Limanı´ndan ayrı olarak yapılacak bu özel liman ile ilgili cevap bulamadığımız bazı sorularımız var. Öncelikle bölgemize yapılacak ve bölgemize katkıda bulunacak olan her yatırımı desteklediğimizi belirtmekte yarar var.
Ancak Filyos Projesi dahilindeki Filyos Limanı´nın yapımını daha önce üstlenmiş ve sonra bu limanı yapmaktan vazgeçmiş olan Kardemir´in bu kez aynı yerde, yeni bir liman hazırlıkları yaptığını öğrenmek bizim açımızdan oldukça şaşırtıcı bir gelişme olmuştur. Kardemir daha önce yapmayı üstlendiği Filyos Limanı´nın yapımından neden vazgeçmiştir? Bunun arkasında hangi engeller, sorunlar ya da olumsuzluklar vardır? Bu soruların cevabı elbette şirket yetkililerinde vardır. Ve elbette bu cevaplar neticesinde de Filyos Limanı´nın yapımından vazgeçmişlerdir. Şimdi ne olmuştur da yeni bir liman için hazırlıklara başlamışlardır? Hali hazırda Kardemir´in kullandığı bir iskele bulunmaktadır. Yeni bir liman yapılana kadar mevcut iskelenin kapasitesini artırarak ihtiyacını karşılayabilir.
Kardemir´in büyük bir limana ihtiyacı var ise Filyos Limanı´nın Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılması konusunu yeniden almalı ve onu hayata geçirmelidir. Bu şekilde hem zaman tasarrufu yapar hem de insanların yıllardır hayal ettiği bir yatırımı gerçekleştirmiş olur. Limana engel olarak gösterilen radarın taşınması konusunda oldukça önemli gelişmeler kaydedilmişken yeni bir limanın gündeme gelmesi bizleri şaşırtmıştır" dedi.


Sorulara yanıt arıyoruz
Rıfat Sarsık değerlendirmesinde sorulara yanıt aradıklarını belirterek yetkili makamlarca bu durumun daha sağlıklı bir şekilde gözden geçirilmesini istedi. Filyos Güzelleştirme Derneği´nin Karaelmas Gazeteciler Derneği´ne yaptığı ziyarette yaptıkları çağrıya kulak veren Sarsık sorulara yanıt aradıklarını belirterek şunları söyledi: "Ulaştırma Bakanlığı Demiryolları Limanlar ve Hava meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü Filyos Limanı´nın yapımını hızlandırmak için çalışıyor. Devlet hizmetinde devamlılık ve genellik esastır. O yüzden mevcut proje dahilindeki limanın yapımı için herkes aynı çabayı göstermelidir. Ayrıca neredeyse aynı özelliklere sahip, birbirine bu kadar yakın mesafede yapılacak iki liman çevre açısından da sıkıntı yaratacaktır. Filyos Vadi Projesi´nin kalbinde yer alan Filyos Beldesi´nin yerel yönetimi, öncelikle var olan projeye sahip çıkmalı, Projenin hayata geçmesi için aktif çalışması beklenmektedir. Bu anlamda Filyos Güzelleştirme Derneği´nin yeni limanla ilgili tepkisini de çok yerinde buluyoruz. Filyos beldesinin tüm sakinlerinin, balıkçı barınağından ders alarak ve kendi sahillerine ve beldelerinin geleceğine sahip çıkmaları gerekmektedir. Üstelik önemli bir antik kent kalıntısının üzerine kurulan Filyos´un, antik kentin gün ışığına çıkarıldıktan sonra yaşayacağı turizm patlamasının da göz ardı edilmemesi gerekmektedir.
Filyos´a yapılacak olan bu özel liman konusunda aklımıza takılan ve cevaplarını merakla beklediğimiz sorular var.
Bu sorular şunlar:
Bunun devamında başka firmalarla da gelecek mi? Liman ihtiyacı olan her firma isteği yerde liman yaparsa sahillerimizin hali ne olacak? Liman ve geri sahası için gerekli olan önemli kısmı kamulaştırılan 7,5 milyon m2´lik alan ne olacak? Kardemir´in yeni yapmayı düşündüğü özel liman için 90.000 M2 alan lazım olacak, bu alan nasıl yaratılacak? Filyos Projesi´nin kalbi olan Filyos Limanı´nın geleceği ne olacak? Herkes kendine özel liman yaparsa Filyos Limanı´nı kim kullanacak, kim isteyecek, kim sahip çıkacak?
Bütün gelişmeleri yakından takip eden bir kurumun temsilcisi olarak ´Filyos Vadi Projesi´nin geleceği ne olacak?´ diye düşüyor, ilgilerden bu konuda daha net ve olumlu cevaplar bekliyoruz" şeklinde konuştu.
Editör: Pusula Gazetesi