Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak İl Başkanı Osman Yayla, İl Yönetimi ve İl Genel Meclisi üyeleri, Genel Maden İşçileri Sendikası&[#]8217;nın (GMİS) 63. yılını kutlamak amacıyla GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu&[#]8217;yu ziyaret etti.
Ziyarette GMİS Genel Merkez ve Şubeler yöneticileri de hazır bulundu. CHP İl Başkanı Osman Yayla, CHP&[#]8217;nin emek, sendika ve halk sevdalısı olduğunu ve hizmet için ellerini her taşın altına sokmaktan çekinmeyeceklerini söyledi. Yayla, &[#]8220;Taşkömürüyle, üretimle, madenciyle, TTK ile varolan Zonguldak&[#]8217;ın en değerli kurumlarının başında Genel Maden İşçileri Sendikası gelir. GMİS&[#]8217;in kuruluşunun 63. yılını kutluyoruz&[#]8221; dedi.
Türkiye&[#]8217;de sivil toplum örgütlerinin ve sendikaların güçleri üzerinde oyunlar oynandığını söyleyen Yayla, &[#]8220;Biz, sendikaların ve sivil toplum örgütlerinin güçlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Gerçek demokrasiye ancak bu yolla ulaşabiliriz. Çünkü, sendikaların ve sivil toplum örgütlerinin siyasetçiler üzerindeki baskı rolü zayıflatıldıkça orada demokrasiden söz edilemez.
Sendikaların, son yıllarda hız kazanan politikalarla kolu-kanadı kırılıyor, dalları budanıyor. Bu politikalar sürdürülüdükçe Türkiye, ekonomiden siyasete, sosyal hayattan çalışma hayatına kadar çıkmaz bir yola girdi. Ama biz hiçbir zaman yılmayacak ve bu sorunların aşılması için kararlılıkla mücadelemizi sürdüreceğiz ve başaracağız. Genel Maden İş Sendikası&[#]8217;nın da Türkiye için ne demek olduğunu anlatmak, eskiden neyse bugün de o mücadeleci güç ile anılmasını sağlamak gerektiğini düşünüyoruz. Bunun için biz CHP olarak mücadele vermeye ve mücadelenize destek olmaya devam edeceğiz. CHP, emekten, sendikadan, halktan yana bir partidir. Emek, sendika, halk sevdalısıyız. Halkımıza hizmet etme sevdalısıyız. Bu yolda elimizi her taşın altına sokmaktan çekinmedik, çekinmeyeceğiz. CHP, emekten, sendikadan yanadır ve biliniz ki bu nedenle her an yanınızda yer alıyoruz. Bu yolda bize düşen bir görev varsa veya bize vereceğiniz bir görev varsa yerine getirmekten memnuniyet duyarız&[#]8221; dedi.
HEDEF, YILLIK 5 MİLYON TON ÜRETİM
GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek şöyle konuştu: &[#]8220;Sendikamız 1946 yılında kuruldu. Kurucularımıza, bugüne kadar görev yapan tüm genel başkan, yönetici ve yönetim kurulu üyelerinden hayatta kalanlara saygılarımızı sunuyor, hayatta olmayanlara Allah&[#]8217;tan rahmet diliyoruz. Biz Sendikamızı daha nice 63 yıllara güçlü bir sendika olarak taşıma kararlılığındayız. Biliyorsunuz ki 10-15 yıllır uygulanan politikalarla sendikalar erozyona uğratıldı. 12 Eylül&[#]8217;ün ardından 1980-1990 sonrası uygulanan yanlış politikalar nedeniyle kamu kuruluşlarına yönelik saldırılar Türkiye&[#]8217;yi bugün bu kötü duruma getirmiştir. Zonguldak, taşkömürüyle varoldu. Elbette denizimiz, doğamız gibi çok çeşitli zenginliklere sahibiz. Ancak bu zenginliklerimiz değerlendirilemedi ve Zonguldak sadece taşkömürü üretimiyle ayakta kalmaya çalıştı. Bu gerçeği gözardı etmeden bir başka gerçeği daha doğru değerlendirmek gerekiyor. Bugün Türkiye&[#]8217;nin yıllık 20 milyon ton taşkömürüne ihtiyacı var. Biz bugün bu ihtiyacın ancak 2 milyon tonunu üretebiliyoruz. Bu gerçek, taşkömürü üretimimizi arttırmamız gerektiğini gösteriyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 2003 yılında hazırlanan bir projeyle 5 milyon ton TTK ve 5 milyon ton özel sektör olmak üzere Zonguldak&[#]8217;ta yıllık 10 milyon ton kömür üretimini hedeflemişti. Ancak özel sektör umulan yatırımları yapamadı. TTK ise onlarca yıldır ihmal edilmesi nedeniyle üretimini arttıramadı. Son yıllarda yapılan yatırımlarla üretimimiz yükselmeye başladı. Ancak bu yeterli değildir. Madencilik bugün yatırım yapılıp hemen yarın sonuç alınabilecek bir sektör değil.
Yıllarca ihmal edilmiş bir kurumun zarar ettiğinin sürekli gündeme getirilmesinden bu nedenle rahatsızlık duyuyoruz. Çünkü biz çalışanlar olarak fazlasıyla özveride bulunduk. TTK&[#]8217;nın kurulu kapasitesi 5 milyon tondur ve hedef bu rakamı üretmek için yatırım yapmak ve işçi açıklarını gidermektir. TTK Yönetimi yaptığı norm kadro çalışmasıyla bugün mevcut durumda yan sanatlar için 916 işçi açığı tespiti yapmıştır ve işçi talebini Hazine&[#]8217;ye iletmiştir. Geçen süre içinde emeklilikler de sürüyor. Yatırım ve işçi açıklarının dengeli şekilde giderilmesi durumunda TTK bu hedefe ulaşabilecektir.&[#]8221;
Editör: Pusula Gazetesi