Zonguldak İl Tarım Müdürlüğü ve Zonguldak İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Orköy Şubesi yetkilileri, belde halkıyla bir araya gelerek, tarım ve ormancılık konusundaki sorunlarını dinledi. Toplantıda, desteklenen projeler ve sağlanan kolaylıklar hakkında çiftçilere geniş çaplı bilgiler verildi.
Zonguldak&[#]8217;ın Devrek İlçesi Eğerci Beldesi Belediye Başkanı Recep Civelek&[#]8217;in girişimleri ile beldede düzenlenen toplantıya, Zonguldak İl Tarım Müdür Vekili Cemalettin Çataklı, Proje İstatistik Şube Müdür Vekili Uğur Mert Güçlü, Destekleme Şube Müdürü Nihat Korkut, Zonguldak İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Orköy Şubesi Müdürü Murat Güney, Orköy Şubesi Mühendisi Ayşe Toptan, köy muhtarları ve kooperatif yetkilileri, çok sayıda çiftçi ve belde halkı katıldı. Müdür Vekili Çataklı ve şube müdürleri, Tarım Bakanlığı&[#]8217;nın destekleri hakkında bilgi verirken, Orköy Şubesi Müdürü Güney ve mühendisleri, Çevre ve Orman Bakanlığı&[#]8217;nın orman köylülerine sağladığı fayda ve destekleri anlattı. Kurum yetkilileri ve uzmanları, köyden kentin önüne geçilebilmesi ve işsizlik sorunun çözülmesi için köylünün koyunculuk, meyvecilik, güneş enerjisi sistemleri kurulumu gibi kolaylıkların sağlandığı, projelere yönelmesini istedi. Bu projelerle, bölgenin ve bölge halkının da ekonomik refah düzeyinin de artacağını belirten yetkililer, projelerin her aşamasında bizzat yardımcı olma sözü de verdiler. Tarım Müdür Vekili Çataklı, tarım ilgili teşvikler, destekler ile büyük imkanların sağlandığı 5 Etap Kırsal Kalkınma Yatırım Programı hakkında bilgiler verdi. Belde halkının tarım ve hayvancılıkla ilgili problemleri dinleyen Çataklı, özellikle Eğerci bölgesinin koyunculuk için çok elverişli olduğunu ifade etti. Koyunculuğun önemli girdiler sağladığını hatırlatan Çataklı, bakanlığın da koyunculuk üzerine önemli destek sağlandığını ifade etti. Çataklı, 2010 yılında İl Özel İdaresi ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı kanalıyla özellikle bu bölgede koyunculuk projesinin gerçekleşeceğini söyledi. nümüzdeki yıl da özel idare ve sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı koyunculuk projesi gerçekleştirileceğini belirten Çataklı, Mavi yemiş olarak bilinen likapa ekimi için örnek bahçe uygulamalarının yapılacağını anlatan Çataklı, besicilik, süt üretiminin artması içinde önemli çalışmalar yapılacağını da sözlerine ekledi. Çataklı, &[#]8220;Bölgedeki süt üretiminin artması halinde, İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından alınan 6 adet soğutma ve depolama tanklarından birini bu bölgeye yerleştireceğiz. Müdürlük olarak üretilen her damla sütün değerlendirilmesine ön ayak olacağız. Diğer tanklarda üretimin arttığı ve yoğun olduğu bölgelerde kurulacak. Besicilik yapanlar için, Et Balık Kurumu Genel müdürlüğünü, belli sayılarda hayvanın bulunması halinde hayvanların bedellerini peşin vererek almak istiyor. Bu kurum, ruhsatlı mezbahanelerde kesilen hayvanları, peşin ücretle satın alacak. Daha önce olduğu gibi gerek hayvan gerekse bitki hastalıklarla ilgili de her zaman yanınızdayız, her konuda sizlere yardımcı olmaya devam edeceğiz&[#]8221; dedi.
Çataklı, halkın hayvan ve bitki hastalıkları ile ilgili sorularını da cevaplandırdı. Orköy Şube Müdürü Murat Güney&[#]8217;de, güneş enerji sistemlerinin kurulması ve sağlanan kolaylıklar hakkında bilgi verdi. Kurulan sistemlerin ormanları da önemli derecede koruduğunu belirten Güney, &[#]8220;Güner enerjisi sistemlerinin kurulması çalışmalarımız sürüyor. Köylünün yoğun ilgisi var. Yetiştirmekte zorlanmamıza rağmen isteyenlere müracaat alımına devam ediyoruz.Ayrıca ceviz fidanları dağıtımı yapıyoruz. Muhtarlara istedikleri kadar ceviz fidanı verebiliriz&[#]8221; dedi.
Eğerci Belediye Başkanı Recep Civelek, katılımcılar tek tek teşekkür ederek, memnuniyetini belirtti. Toplantı yı kurumlar ile belde halkının kucaklaşması olarak değerlendiren Başkan Civelek, &[#]8220;Toplantıdan insanlarımız hem büyük keyif aldı, hem de çok önemli bilgiler öğrendi. Bu insanlarımızın, desteklenen projelere katılmaları halinde ise hem kendi bütçelerine hem de bölge ekonomisine büyük katkı sağlayacakları da kanaatindeyim. Daha önce böyle bir bütünleşmeyi sağlayan bir organizasyon olmamıştı. Halkla buluşmadır. Özlenen bir tabloydu. Bu tür tabloların sık sık yaşanması ile bölgemizde ekonomik kalkınmanın sağlanacağına inanıyorum. Bu tür toplantıların sık sık tekrlarlanmasını halkımız da çok istiyor. En kısa zamanda yeniden kurum yetkililerimizi ve halkımızı bir araya getirmek istiyoruz&[#]8221; dedi.
Editör: Pusula Gazetesi