Fahri Trafik Müfettişi olarak yol ve trafikle ilgili sorunlarla yakından ilgilenen ve bu konudaki hassasiyetinin yanı sıra yörede çevreye olan duyarlılığıyla da tanınan Makine Mühendisi Faruk Papila, Amasra&8217;daki evinin bahçesini tarihi ve turistik ilçeye yakışır bir şekilde düzenleyerek, örnek gösterilecek bir çalışmanın altına imza attı. Bahçesinde yaptığı düzenlemeleri gazetemizle paylaşan Faruk Papila, çalışmalarını anlatırken çevre konusunda topluma önemli mesajlar verdi.


Duyarlı vatandaş


Duyarlı vatandaş Faruk Papila şöyle konuştu; Bartın Pusula&8217;da Amasra Belediye Başkanı Emin Timur&8217;un, icraatlarını anlattığı haber yazısını okurken, bazı sözleri dikkatimi çekti. Bu sözler şöyleydi; &8220;İnsanlar çevresini temiz tutmaya gayret etmeleri gerekir&8221; ve &8220; Temizlik bir bütün halinde, belediye ve halkın birlikteliğiyle olur&8221; Belediye Başkanı&8217;nın, topluma vermek istediği mesaj çok güzel. Yurt dışına çıkma şansım olmadı ama merak ettiğim konuları, Avrupa&8217;da yaşayan insanlara &8220;Oralarda bu işler nasıl olur?&8221; mutlaka sorarım.


Almanya örneği


Almanya&8217;da yaşayan bir tanıdığım yıllar önce şöyle anlatmıştı: &8220;Yaşadığım kentte, Belediye kaldırımı kesinlikle temizlemez. Belediye ana caddeyi temizler. Her bağımsız ev, kendi evinin önündeki kaldırımı temizler ve çöpünü, çöp kutusuna koyar. Bu bir apartman veya site ise, yönetici, bu temizliği yapan şirketlerle anlaşır, şirket elemanları kaldırımı temizlerler.


Belediye, çöp kutusunu anında temizler. Kar yağdığında; sabah erken saatte insanlar, kaldırımda biriken karları mutlaka temizlerler. Temizlemez ve bir kişi kar&8217;da kayıp yaralanırsa, tedavisi ve tazminatında, ev veya yönetici sorumlu olurlar&8221; Almanya&8217;nın bir kentinde, durum böyle imiş.


Herkes evinin önünü temiz tutarsa


Büyüklerimizin bir sözü aklımda. &8220;Herkes evin önünü temiz tutarsa, çevremiz temiz olur!&8221; Başkan, sözleri ile çok haklı! İki dönem Amasra&8217;yı yöneten Belediye Başkanı&8217;nın yurt dışına çıktığını biliyoruz. Bu tür uygulamayı neden görmedi ki? Sahi, eski Belediye Başkan kaç kez yurt dışına gezmeye gitti? Bu gezilerle Amasra&8217;ya neler kazandırdı? Ben, iki şekilde dinlenirim. Fiziki dinlenmem, uyuyarak olur. Ruhen dinlenmem, bağ ve bahçe ile uğraşmakla olur. Toprakla uğraşmayı neden severim? Rahmetli babam, Zonguldak&8217;taki evimizin bahçesine sayısız çiçek ve meyve ağacını dikerken, iş yerinin bahçesine, yaklaşık 1000 kilometre uzaktaki köyümüzden getirdiği portakal fidanı dikerken, toprak sevgisi bana da geçmişti.


Statik elektrik yükünü alıyor


Ayrıca, vücudumuzun ürettiği statik elektrik yükünü, toprak alıyor. Amasra&8217;da evin önündeki bahçeye, yıllar önce, karayemiş ve kara üzüm fidanı diktim. Bahçenin pislik ve çöp yuvası olması, beni son derece rahatsız etti, gittim hazineden kiraladım. Öncelikle çöp dökenleri ikaz etmekle başladım. Bahçemdeki çöpleri sürekli temizledim. 20 Mart 2008&8217;de ilk gülfidanını diktim. 12 Nisan&8217;da, ikinci karayemiş fidanını ve lale diktim. 9 Ekim 2009&8217;da, su ve elektrik çalışmalarında meydana çıkan taşları temizledim.


Amasra&8217;nın güzelliğine katkı


20 Ekim&8217;de Zakkum ve Gülleri budadım. Bu arada; Bahçedeki otları temizlemede yardımları geçen ve biriken taşları kaldıran, belediye çalışanlarına teşekkür ederim. Beni ruhen dinlendiren çalışmalarım, Amasra&8217;nın güzelliğine az da olsa katkısı olmuyor mu? Belediye Başkanı&8217;nın toplumdan istediğini, yıllardır yapmaya çalışıyorum. Keşke, topluma örnek olabilsek! Bahçeme, toprak takviyesi yapamamanın ve yazın yeterince sulayamamanın üzüntüsünü yaşıyorum.


Kalıcı eserler bırakmalıyız


Bahçeme, eski çağa ait, sütun veya benzerini koymak isterdim. Olmadı! Açık hava müzesi gibi olsaydı, güzel olurdu. Amasra&8217;ya aracını park eden insanların görebileceği bir yerdeydi bahçem. Olsaydı güzel olurdu ama düşüncelerim olmuyor! Bahçemdeki otlar temizlenince bir şey dikkatimi çekti. İlk diktiğim karayemiş fidanı kurumuş, üzüldüm. İkinci karayemiş fidanım çiçek açmış, sevindim. Gözüm eski fidanın boşluğuna takılıyor ve düşünüyorum. &8220;Bizlerde, dünya&8217;da böyle bir boşluk bırakacağız!&8221; Kalıcı ve örnek çalışmalar bırakabilirsek eğer, bırakacağımız boşluk, her zaman hatırlanacaktır!

Editör: Pusula Gazetesi