Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer Zonguldak´a gelerek bir dizi ziyaretlerde bulundu. Valilik önünde yapılan protokol karşılamasının ardından Bakan Dinçer, Valilik Ziyaretçi Defteri&[#]8217;ni imzaladı. Dinçer daha sonra Vali Erdal Ata´dan brifing aldı. Vali Erdal Ata, Zonguldak´ta yapılan tüm çalışmaları sırasıyla Bakan Dinçer´e iletti.


´17 bin 400 civarında işsizimiz var´
Vali Ata açıklamasında şunları söyledi: "Zonguldak´ta aktif 144 bin sigortalı çalışanımız var. 142 bin emekli vatandaşımız var. Yani sosyal güvenlik kapsamında 286 bin vatandaşımız maaş almakta. İş-Kur´a kayıtlı 17 bin 400 civarında işsizimiz var. Sorunlarımızın başında çevre, ulaşım ve altyapı var. Ama bunların önemli bir kısmının şu anda ya ihalesi yapıldı, başlamak üzere ya da geçmişte başlamış, yapımı devam ediyor. İlimiz ve bölgemiz için çok önemli olan Filyos Vadisi Projemiz var. Filyos Vadisi serbest bölge ilan edildi. Devlet Su İşleri, denizden itibaren 4 km. içeri doğru ıslah ihalesini yaptı. Yer teslimlerini yapıp, çalışmalara başladılar. Biz Valilik olarak oranın 1/1000&[#]8217;lik ve 1/5000&[#]8217;lik haritalarını yaptırıyoruz. Milli Emlak Genel Müdürlüğü kamulaştırma çalışmalarının dosya üzerinde işlemlerini bitirdi. Ödenek imkânı olursa bu sene kısmen, olmadı 2010 yılında aktaracaklar" şeklinde konuştu.

´Zonguldak´ın birçok avantajı var´
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Zonguldak´ın sorunlarının çözülmesi için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini belirterek; şunları söyledi: "Bugün sadece Sosyal Güvenlik Bakanlığı´nın birimlerini değil, Zonguldak´ı ziyarete geldik. Zonguldak´ın belki birçok avantajı var ama aynı zamanda da sorunları da var. Zonguldak´ın sorunlarını, kendi kurumlarımızın performanslarını, çalışma şartlarını göreceğiz ve bu konularda tespitler yaptıktan sonra gerekli çalışmaları yapacağız. Zonguldak´ın ihtiyaçları ve beklentileri öncelikle bizim de önceliğimiz, bizim de sorunumuzdur. Yanınızda olacağız. Şehrin ihtiyaçları bizim kurumsal önceliklerimizden önce gelir."
Vali Erdal Ata Bakan Dinçer´e Devrek Bastonu, Zonguldak´ı simgeleyen plaket ve Zonguldak´ın tarihini anlatan kitap hediye etti.

´Üretim artsın diye çabalıyoruz´
Ömer Dinçer, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramis Muslu´yu ziyaret etti. Muslu, Bakan Dinçer&[#]8217;den destek isteyerek "Üretim işçisi alındı ancak, yeraltındaki yan sanatlarda işçi açığımız var. TTK Yönetim Kurulu, 916 işçi alımı için başvuruda bulundu. TTK´nın yazısına Hazine´den yanıt bekleniyor. Madenci diliyle tamirci, taramacı, mekanikçi, nakliyatçı gibi sanatlarda işçi açığı var" dedi.
Bakan Dinçer´in sendikalarını ziyaretlerinden memnuniyet duyduklarını belirten GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu, Bakan Dinçer´den TTK´nın yeniden ayaklanabilmesi için yatırım yapılması ve işçi alınması konusunda destek istedi.
Bakan Dinçer, TTK´nın üretiminin arttırılmasının Hükümetin stratejik planı olduğunu belirterek, "TTK, geçtiğimiz dönemlerde sürdürülebilir olma imkânını kaybetmiş bir kurumdu. Şimdi giderek yükselen bir değer haline gelmeye başlıyor. Burası bizim sürekli desteklediğimiz, teşvik ettiğimiz ve üretimini artırsın diye çabaladığımız kurumlardan birisi oldu. Belki de tüm Türkiye´de devlet iktisadi alandan elini çekiyorken, diğer bütün alanlarda özelleştirme faaliyetleriyle ve yaklaşım itibariyle iktisat alanındaki gücünü asgariye indirmeye çalışırken burada güçlendirdi. Bu, buraya verdiğimiz önemle alakalı. Uzun dönemde bakıldığında TTK&[#]8217;nın üretimini artırması bizim için çok önemli. Çünkü kendi tabii kaynaklarımızı kendimiz değerlendirmiş olacağız. Tabii üretimi artırırken verimliliğin sağlanması, teknolojisinin geliştirilmesi, maliyetlerin düşürülmesi de yine öncelikli hedef olarak ortaya konulmalı. Buradan ürettiğimiz kömürle, bu kömürün maliyetiyle uluslararası alanda rekabet edebilir bir konumda kalmalıyız ki yaptığımız faaliyet hakikaten bizi ayakta tutabilsin. Burayı bir kamu kurumu olmakla, kamusal bir yatırım olmakla beraber özel mantığıyla çalıştırmak ve işletmeyi sürdürülebilir tutmak çok önemli" dedi.
GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer´e madenciliği ve maden işçilerini simgeleyen bir heykeli ziyaretin hatırası olarak sundu.

´Hakkınızı helal edin´
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, TTK Kozlu Müessesesi&[#]8217;ne giderek madencilerle bir araya geldi. Fakat onun öncesinde Kozlulu vatandaşlar Bakan Dinçer´in arabasının önünü keserek bir takım isteklerini dile getirdiler. Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş da Bakan Dinçer&[#]8217;e SGK İl Müdürlüğü&[#]8217;nün yapılacağı alanı gösterdi. Bazı vatandaşlar Bakan Ömer Dinçer´den iş isterken, yaşlı bir teyze de hiçbir geliri olmadığını belirterek, yardım istedi. Onun üzerine Bakan Dinçer, "Belediye Başkanımız seninle ilgilenecek. Eğer ilgilenmezse beni arayacaksın" diyerek korumalarına numaralarının alınması için talimat verdi. Daha sonra alkışlar arasında aracına binen Dinçer, Kozlu halkını selamladıktan sonra TTK Kozlu Müessesesi&[#]8217;ne geçti.
Türkiye Taşkömürü Kurumu Kozlu Müessese Müdürü Kazım Eroğlu, Bakan Ömer Dinçer´e ocakla ilgili bilgi verdi.
Uzman Mühendis tarafından başına madenci bareti takan Bakan Dinçer, ocağa ilk kez indiğini belirterek şöyle konuştu: "Fazla heyecanlı değilim. Çünkü tam donanımlı olarak ocağa iniyoruz. Gerekli güvenlik zaten var, onlara güveniyoruz."
1 No&[#]8217;lu kuyu başına gelen Bakan Dinçer koruyucu eldiven takarak, "Bunlar adetmiş. Hepiniz hakkınızı helal edin" diyerek -560 metre derinlikteki ocağa indi.

´Maden şehitlerimiz derin yaradır´
Bakan Dinçer, Amelebirliği Danışma Kurulu Toplantısı&[#]8217;na katıldı. Katılımlarından dolayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Müsteşar Birol Aydemir ve tüm katılımcılara teşekkür eden Amelebirliği Başkanı Muzaffer Kalaycıoğlu, konuşmasında şunları söyledi:
"Maden ocaklarını ziyaretiniz, maden işçilerimizle beraber olmanız onlar üzerinde büyük bir moral ve motivasyon etkisi yapacaktır. Temsil ettiğim maden işçisi arkadaşlarım adına bir kez daha şükranlarımı arz ederim. Maden işletmelerinde bugüne kadar 4 bin 600 civarında şehit vermişiz. Bu, 4 bin 600 aile anlamına gelir ki 20 bin civarında insan bu acıdan direkt etkilenmiştir. Bizim görevimiz fiziken ve psikolojik olarak en zor işçiliği yapan, zamanının büyük kısmını maden ocaklarında ve işe geliş gidişte geçiren madencilerimizin moral ve motivasyonunu yükseltmek amacıyla; ihtiyaç duyduğu, sıkıntı duyduğu zaman yanında olmaktır."
Bakan Dinçer ise maden ocaklarındaki iş kazalarında ölen 5 bin işçinin hesabını kendilerinin vermesi gerektiğini belirterek; şunları söyledi:
"Maden ocaklarında hayatını kaybeden işçilerimiz bizim için derin yaradır. Şimdiye kadar 5 bin madencimizi kaybettik. Bu bizim için hesabı verilmesi gereken bir sorundur. Bir madencinin hayatını kaybetmesi, bin madencinin hayatını kaybetmesi gibidir. İşçilerimiz evlerinden huzur içerisinde çıkarak işe gitmiyorsa, bizim sorumluluğumuz hala bitmemiştir."


Bakan Dinçer, Başkan Eşref´e emeklileri sordu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Zonguldak ziyaretinde Bakanlığa bağlı müdürlükleri gezdi.
SGK İl Müdürlüğü, Bölge Çalışma Müdürlüğü, İş-Kur İl Müdürlüğü´nü ziyaret eden Bakan Dinçer İl Müdürlerinden çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Kurum personelleri ile tek tek el sıkışan Bakan Dinçer, Zonguldak Belediyesi´ni de ziyaret etti. Belediye Başkanı İsmail Eşref´i makamında ziyaret eden Dinçer, belediyenin çalışmaları hakkında bilgi aldı.
Belediye Başkanı İsmail Eşref´e emeklilerin durumunu soran Bakan Ömer Dinçer, "Zonguldak´ta 142 bin emekli olduğunu öğrendim.
Bizler emekli olan insanlara günlerini boş geçirmemeleri için çalışmalar yapabiliriz. Bu 142 bin kişiye güzel sanatlar öğretebiliriz.
Bahçe nasıl yapılır onu öğretebiliriz. Yurt dışındaki bazı şehirlerde olduğu gibi burada da farklı çalışmalar yapabiliriz" şeklinde konuştu.
İstismara izin vermeyiz
Zonguldak´ta anlaşmalı boşanarak devleti zarara uğratan eş sayısı oranının diğer illere oranla hayli fazla olduğunun hatırlatılması üzerine cevap veren Bakan Dinçer, emekli maaşlarını işçilerin primlerinden ödediklerini, bu istismara izin vermeyeceklerini belirtti.
İstismarların önüne geçmek için her türlü tedbiri alacaklarını söyleyen Bakan Dinçer şunları söyledi: "Bu konuda yorum yapmam, yapamam. Buranın yerel şartları ile alakalı bir şey olabilir. Sadece olayın üzerine gidiyoruz. Bu tür istismarlar varsa, onların önüne geçmek için her türlü tedbiri alırız. İstismarı yapanlar bu çerçevede gerekli cezayı öderler.
Biz emekli maaşlarını işçilerin alın teriyle ödedikleri primlerden ödüyoruz. Dolayısıyla onun istismarına izin vermemiz mümkün değil."
Bakan Dinçer, ardından Ak Parti Zonguldak İl Başkanlığı´nı ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Editör: Pusula Gazetesi