Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri velileri domuz gribi hakkında uyardı. Yetkililer, çocuklarında başka bir nedenle açıklanmayan 38 dereceyi geçen ateş ile bazı belirtiler oluştuğu takdirde velilerin çocuklarını kalabalıktan uzak tutması gerektiğini kaydetti.
Birçok ülkede Pandemic A / H1N1 ile ilgili yaşanan tecrübelerin pandemik virüsün yayılımnda okulların büyük büyük önemi olduğunu gösterdiğini söyleyen Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Özgür Sekreter, "Okullarda pandemik influenza A (domuz giribi) ´ nin yayılımının azaltılmasında etkili yöntem aşıdır. Bunun yanı sıra grip benzeri belirtileri olan öğrenci veya okul çalışanlarının evde istirahat etmelerinin ve okula gelmemelerinin sağlanması ikinci etkili yöntemdir. Eğer çocuğunuzda başka bir nedenle açıklanmayan 38 dereceyi (kotuk altı) geçen ateşi ile birlikte ateş, yaygın vücut ağrısı, boğaz ağrısı, baş ağrısı, burun akıntısı, öksürük, solunum güçlüğü, kusma, ishal gibi şikayetlerden en az biri varsa belirtileri geçene kadar okuldan kalabalıktan uzak durmasını sağlayınız" dedi.

AĞIR HASTALIK RİSK GRUPLARI
Çocuklarda 3 günden fazla süren ateş ve solunum güçlüğü, hızlı nefes alıp verme, göğüs ağrısı bilinç bulanıklığı, inatçı kusma, genel durumunda kötüleşme gibi ciddi hastalık belirtileri görülmesi halinde acilen hekime başvurulması gerektiğini ifade eden Sekreter, ağır hastalık risk gruplarını da şöyle sıraladı:
"Gebelik, 2 yaşından küçük çocuklar, Kronik Akciğer Hastalığı, Kardiyovasküler Hastalık, kronik hastalık, kas ve sinir sistemi ile ilgili hastalık, bağışıklık sistemini baskılayan hastalık, aşırı şişmanlık, 18 yaşından küçük olup sürekli aspirin kullanması gerekenler, 65 yaşından büyük olanlar ağır hastalık için risk grubunda olanlardır. Eğer siz veya diğer aile üyelerinden biri, yer alan bu ağır hastalık için risk grubunda iseniz, grip belirtileri olduğunda lütfen vakit kaybetmeden hekime başvurunuz. Çocuğunuzun okula devam etmediği günlerde, devamsızlık nedeninini lütfen okul idaresine bildiriniz. Güncel gelişmeleri, Sağlık Bakanlığı web sayfası www.grip.saglik.gov.tr adresinden takip ediniz."
Editör: Pusula Gazetesi