Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ramis Muslu, TTK Kozlu Müessesesi&[#]8217;nde ön hazırlıkların yapılma işi ihale edilen Star Madencilik firmasında çalışan 270 işçi, içeride 4 aya varan alacaklarının verilmediğini söyleyerek eylem yapmıştı.
Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu, örgütleneceklerini belirterek, Kozlu Star firmasını kınadıklarını belirtti. Bu durumun daha önce yaşandığını ve Star firmasının bunu alışkanlık haline getirdiğini ifade eden Başkan Muslu, Kozlu´da mağdur olan bu işçileri GMİS çatısı altında toplayacaklarını ve koruyacaklarını söyledi. Muslu konuşmasına şöyle devam etti:
"Kozlu´daki Star firmamızın bu ilk olayı değil. Daha öncede bu tip olaylar yaşandı. O zamanda arkadaşlarımız bizi ziyaret etmişlerdi ve Rıfat Bey ile görüşerek maaşların ödenmesinde yardımcı olmuştuk. Arkadaşlarımız asgari ücretler çalışıyorlar. Haziran´dan bu yana da maaşlarını alamadılar. Madencilik zor bir meslek. Yerin 630 metre altında çalışıyorlar.
Çileli meslek. Arkadaşlarımız tabiî ki maaşlarını zamanında alacaklar ki evlerinin kirasını, elektrik su parasını verebilseler. Yani giderlerini karşılayabilsinler. Ama ne hikmetse bizim de takip etmemizle bu firmalar Türkiye Taşkömürü Kurumu&[#]8217;ndan hak edişlerini alıyorlar. Star´da, Yapıtek´te, Kasvet´te alıyor. Biz buralarda örgütleneceğiz. Bu arkadaşlarımız örgütsüz toplumun ne hale düştüğünün göstergesidir. Star´dan başlayarak arkadaşlarımız örgütleyeceğiz. Bizim amacımız o arkadaşlarımızı sosyal güvenceye kavuşturup, sosyal haklarını almasıdır. Daha öncede Kozlu´daki Star´ın yetkilileriyle örgütlenme ile ilgili bir ön görüşme yaptım. Önce kurumun içerisindeki Star ile sonra Yapıtek firması var ve Armutcuk´ta Kasvet var.
Biz 2 bin işçi aldık ve 2009´un Ocak ayında işbaşı yaptılar. Hükümetin bize teklifi asgari ücret yani gündeliklerini 21.300 ile teklif ettiler. Birde A-B Grubu. Yani bir ay çalışacak bir ayda dinlenecek. Sosyal yardımlarla beraber aylık 750-800 milyon aylık gelir geçiyor. Bu maaşını alıp köyüne gidecek ve iki aylık geçimini sağlayacak.
Maalesef ülkemizdeki zihniyet, düşünce budur. Ankara´daki bürokratlarımızı madene indirdiğimiz zaman görüşleri değişiyor. Önümüzdeki günlerde de Çalışma Bakanımız gelecek. Amelebirliği Başkanımızın daveti üzerine ilimize geliyor. Salonumuzda toplantıları olacak. Bu sıkıntıları da kendisine anlatacağız. Redevanslı sahalarda da çalışan arkadaşlarımız var. Biz oralarda çalışma yapacağız ama önceliğimiz kurum içerisindeki firmalarda olacak.
Star bu olayları ilk defa yapmadı ve alışkanlık haline getirdi diye düşünüyorum. Bunu emeğe saygısızlıktır diye nitelendiriyorum ve kınıyorum. Ama dediğim gibi bu çalışan arkadaşlarımızı Genel Maden İş Sendikası altına alarak korumaya almak zorundayız. Bu konuda da gerekeni yapacağız. Tek amacımız bu arkadaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi. Bizim burada herhangi bir çıkarımız yok. Bu firmanın da lehine olacaktır. Çünkü biz sorun olduğunda biz bunu kurulmada çözeriz, Ankara´ya da gideriz. Ama ben ödemelerde kurumun bir sorun çıkarttığını da düşünmüyorum. Günü gününe yatırıldığını biliyorum."
Editör: Pusula Gazetesi