Türk Sağlık-Sen Zonguldak Şube Başkanı Abdurrahman Uysal, "Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar", gıdalarla ilgili yönetmeliğinin iptali için Danıştay&[#]8217;da dava açtıklarını bildirdi.
Bir milletin 100 yıl sonraki nesillerini bile etkileyecek olan bir uygulama ile karşı karşıya kalındığını belirten Türk Sağlık-Sen Zonguldak Şube Başkanı Abdurrahman Uysal, tüm dünyada Frenk Einstein gıda olarak adlandırılan GDO&[#]8217;lu ürünlerin halkı sağlığını tehlikeye sokması nedeniyle duruma tepki gösterdi. Milletin sağlığı ile oynanmasına asla izin vermeyeceklerini belirten Uysal, şunları kaydetti:
&[#]8220;Bir milletin 100 yıl sonraki nesillerini bile etkileyecek bir uygulama ile karşı karşıyayız. Tüm dünyada Frenk Einstein gıda olarak adlandırılan GDO&[#]8217;lu gıdalar, domatese soğuğa dayanıklı olması için balık geni yerleştirilmesi gibi tuhaflıkları içinde barındıran ürünlerdir. Ürünün sağlamlığının ve büyüklüğünün insan sağlığına tercih edildiği bu gıdalar insanlarda antibiyotiklere karşı dayanıklılık oluşmasına neden olmakta, alerji gibi rahatsızlıklara yol açmaktadır. Ortada böyle bir durum varken Tarım Bakanlığı bu yönetmelikle vatandaşlarımızın sağlığını tehlikeye attığını Yönetmelikte GDO&[#]8217;lu gıdayı üreten ve dağıtımını yapan şirketlerin bu ürünlerde sağlığı etkileyecek bir durum olursa gerekli tedbirleri almak zorunda olduğu, tüketiciyi bilgilendireceği ve ürünü piyasadan çekeceği ifade edilmiştir. Yani her şey ürünü satan, bundan ticari kazanç elde eden, şirketin insafına kalmıştır. Dünyada en az rastlanacak durumdan birisi de bir şey satanın benim ürünüm kötü, sağlıksız demesidir. Bunun içindir ki yıllarca Sağlık Bakanlığı gıda denetimi yapmış, sonrada bu yetki Tarım Bakanlığı&[#]8217;na devredilmiştir. Yani hiçbir zaman şirketlerin insafına bırakılmamıştır. Ama bu yönetmelik GDO&[#]8217;lu gıdalarda buna imkan vermiştir.
Yönetmelikte GDO&[#]8217;lu ürünlerin bebeklere yasak ama bebeğin annesinin kullanılmasında bir sakınca görülmemiş ürün ambalajlarında da &[#]8216;GDO&[#]8217;suz üründür&[#]8217; diye yazılması yasaklanmıştır. İnsanların en doğal haklarından biri olan ne yediğini bilmek hakkı ellerinden alınmıştır. Türk Sağlık-Sen olarak sağlığımız tehdit eden bu yönetmeliğin derhal iptal edilmesini Tarım Bakanlığı&[#]8217;ndan talep ediyoruz. Bu konudaki hukuki girişimimizi de başlatarak Danıştay&[#]8217;a bu yönetmeliğin iptali için dava açtık. Milletin sağlığı ile oynanmasına asla izin vermeyeceğiz.&[#]8221;
Editör: Pusula Gazetesi