Kdz. Ereğli´de, &[#]8220;Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği&[#]8221; konulu panel gerçekleştirildi.
Zonguldak´ın Ereğli ilçesinde, Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ereğli İlçe Koordinasyon Kurulu tarafından, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Sinema Salonu´nda yapılan panel saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunmasının ardından başladı. Ereğli Kaymakamı Osman Ekşi, enerjinin her zaman gündemde olan önemli bir konu olduğunun altını çizdi. Enerjinin yenilebilir kaynaklar ve yerine konulma olanağı olmayan fosil yakıtlardan elde edilebildiğini kaydeden Kaymakam Ekşi, &[#]8220;Ülkemizde fosil kaynaklı kömür, petrol ve doğalgaz yakıtları yaygın olarak tüketilmektedir. Bizim ülkemiz üretimden çok tüketici konumundadır. Tüketilen enerjinin büyük bölümünü dışarıdan alıyoruz. Günümüzde daha çok, kömür, doğalgaz ve petrol gibi fosil yakıtlar enerji üretmekte daha fazla kullanılıyor. Ülkemiz bu açıdan şanslı değil. Tükettiğimiz yakıtın büyük bölümünü dışarıdan alıyoruz. Bu anlamda enerji tüketimini toplumsal ve bireysel olarak bilinçli gerçekleştirmek durumundayız. Enerjiyi verimli kullanmak hem cebimizi, hem de çevremizi korumak için önemlidir. Bu konuda teknik elemanlara çok iş düşüyor&[#]8221; dedi.
Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Ereğli´ye doğalgaz getirmek için büyük çabalar harcandığını söyledi. Ereğli´nin doğalgaza kavuşmasının zannedildiği gibi kolay olmadığını ifade eden Posbıyık, &[#]8220;Çevre temizliği açısından doğalgazın ilçede yaygınlaşması gerekiyor. Bazı tüccar zihniyetli insanlar bunun önüne geçmeye çalışırken, doğalgazın pahalı olduğunu iddia ediyorlar. Binalarına yalıtım yapanlar, doğalgaz maliyetinin diğer yakıt türlerine göre daha ucuz olduğunu söylüyor. Ancak yalıtımsız binalarda bu maliyet artıyor&[#]8221; dedi.
Panelistlerden Yapı İşleri Genel Müdürlüğü Enerji Verimliliği Şube Müdürü Yüksek Makine Mühendisi Murat Bayram, Enerji Performansı Yönetmeliğine ihtiyaç duyulmasının nedenlerini anlattı. Bayram, Avrupa Birliği müktesebatı ile uyum çerçevesinde hazırlanan yönetmeliğin getirecekleri hakkında bilgi verdi. Panele Yapı İşleri Genel Müdürlüğü Raportörü Elektrik Teknikeri Kemal Hakan Ergün, İnşaat Mühendisleri Odası Enerji Verimliliği Kurulu Başkanı İnşaat Mühendisi Akın Kurt, Mimar Bayar Çimen ve Makine Mühendisleri Odası Ereğli Temsilciliğinden Makine Mühendisi Ümit Yoldaş panelist olarak katıldı.
Editör: Pusula Gazetesi