2016’da büyük hayal kırıklığı yaşayan Zonguldak, gelecek yıl için de karamsar!

Hüsran ve umut bir arada!

Zonguldak, 2015 genel seçimlerinin ardından 2016’ya yeni umutlarla başladı. 2016 yılı içinde pek çok konuda değişim-gelişme beklenirken, ancak yıl büyük hayal kırıklıklarıyla bitti. Türkiye’nin ulusal güvenliğine ve ekonomisine yönelik saldırılar, Zonguldak’ı da çok etkiledi. Zonguldak, her şeye rağmen yeni yıla yeni umutlar, yeni heyecanlarla giriyor.

2016 yılında ülkemizi ve kenti en çok etkileyen olayların başında “Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY)”nın darbe girişimi vardı. Ankara ve İstanbul’da darbecilerin durdurulmasıyla akacak kanların ve can kayıplarının önü kesildi. Zonguldak’ta darbe girişimi öncesi başlayan operasyonlar artarak devam etti.

2016’nın şüphesiz en önemli gelişmelerinden birisi, hükümetin Filyos Limanı Projesi konusundaki kararlılığı oldu. Uzun yıllar sonra yapılan ihalesi, yargı tarafından karara bağlanan Filyos Limanı Projesi için Başbakan Binali Yıldırım’ın da katılımıyla temel atma töreni yapıldı, ancak inşaata başlanamadı.

2015 genel seçimlerinde AK Parti Milletvekillerinin en önemli vaatlerinden biri, yollardaki çalışmaların hızlandırılması, tamamlanması ve sıcak asfalt olmuştu. 2016 yılında tüm tepki ve eleştirilere rağmen beklenen hız görülmedi, pek çok ölümlü kaza yaşandı. Sözler, 2017’ye kaldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın 2016 yılı başında TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağına girmesi, işçi alımı ve kurumun ayağa kaldırılması için umut olmuştu. Ancak 2016 yılı, TTK Karadon Müessese Müdürlüğü’nün özelleştirilmesi için yazı gönderilen bir yıl oldu.

2016’da en mutlu eden olay, Zonguldak Kömürspor’un Çanakkale’de yapılan play-off final maçında Kızılcabölükspor’u 2-1 yenerek, 3’üncü Lig’den 2’nci Lige çıkması oldu. Başkan Süleyman Caner, takımın hocası Şenol Demir, futbolcular ve muhteşem taraftar şampiyonluğu getiren isimler oldu. 2017’de takımın kümede kalması ise başarı olacak.

Vali Ali Kaban’ın girişimi ile kent merkezinde bazı eski binaların yıkılması önemli bir gelişmeydi, ancak yıkılan binaların yerlerine yapılacak projeler hayata geçirilemedi. 69 Ambarları boşaltılarak, yeni kamu binalarının yerleşmesi için hazırlıklar başladı. Süreç 2017’ye kaldı.

Zonguldak’ın 400 yataklı devlet hastanesi, firmanın ekonomik sıkıntıları nedeniyle yarım kaldı. Yeniden ihalesi yapılacak hastane için yeni yer arayışı başladı. 10 yıldır yeni hastaneyi tartışan Zonguldak’ta mevcut poliklinik binalarının yıkılmasıyla sağlık alanında ciddi sıkıntılar yaşandı.

Nisan 2016’da Bakan olarak geldiği Zonguldak’ta uçak seferlerinin başlayacağı sözünü veren Binali Yıldırım, Başbakan oldu. Aralık ayında Başbakan olarak Zonguldak’a gelen Yıldırım, bu sözünü unuttuğu gibi Zonguldak milletvekilleri de gereken çabayı göstermedi.

2016 yılı içinde tayin olabileceği belirtilen Vali Ali Kaban, 2017’ye de Zonguldak Valisi olarak girdi. İl Emniyet Müdürü Osman Ak, Adana Emniyet Müdürlüğü’ne; Cumhuriyet Başsavcısı Necip Topuz da, Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı görevine atandı. Zonguldak Emniyet Müdürlüğü’ne Ahmet Metin Turanlı, Cumhuriyet Başsavcılığı görevine gelen isim ise H. Hakan Yağız oldu.

Zonguldak’tan göç, 2016 yılında da durmadı. İşsizlik, ailevi nedenler, hava kirliliği ve asosyal yaşam, göçün en önemli nedenleri arasında yer aldı. BEÜ eski Rektörü ve Zonguldak’ın sevilen ismi Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz de göç edenler arasında yerini aldı.

Zonguldak’ın siyasi temsilde yaşadığı basiretsizlik, 2016’da da artarak devam etti. Zonguldak’ın beş milletvekilinin söz konusu “hizmet” olduğunda ortaya koyacaklarını açıkladıkları birliktelik sağlanamadı. İktidarın milletvekillerinin üçü de bir araya gelerek, Zonguldak’ın sorunları için kapıları çalamadı. 2016’yı hayal kırıklığı ile kapatan Zonguldak, 2017’den de pek umutlu değil, ama yine de umudunu koruyor.

Editör: Pusula Gazetesi