1914´te Sarıkamış´ta donarak şehit olan 90 bin askere kışlık giysi, erzak ve mühimmat götürmek için İstanbul´dan Trabzon´ a doğru yola çıkan, içinde 3 bin de asker bulunan 3 gemi Ruslar tarafından 7 Kasım´da Karadeniz Ereğli´de batırılmıştı. Gemilerin içinde yer alan askerler için Karadeniz Ereğli Belediyesi tarafından sahilde Anfi Tiyatro yanında "Sarıkamış


Deniz Şehitleri " Anıtı yapıldı.
Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Ereğli ve ülkemiz tarihi için son derece önemli olan bu anıtın açılışının 7 Kasım´da yapılacağını belirterek "Sarıkamış Deniz Şehitleri ilk kez 7 Kasım 2007´de Karadeniz Ereğli´de anılmıştı. Karadeniz Ereğli ve ülkemiz tarihi açısından son derece önemli olan bu olayı anıtlaştırmak için Karadeniz Ereğli Belediyesi olarak Karadeniz Bölge Komutanlımızın da destekleri ile sahil bandında bulunan Anfi Tiyatro yanındaki alana "Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıtı´nı inşa ettik. Anıtın açılışını 7 Kasım 2009 Cumartesi günü saat 11.00´de gerçekleştireceğiz.

Ereğli halkına davet
Aynı gün akşam saat 19.00´da AKM Sinema Salonu´nda ise Prof. Dr. Bingür Sönmez´in araştırmasıyla ortaya çıkarılan ´Sarıkamış Deniz Şehitleri´ni konu alan konferans düzenlenecek. Konferansa konuşmacı olarak Sarıkamış Şehitleri Derneği Başkanı ünlü Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Birgün Sönmez katılacak. Tarihimiz için son derece önemli olan bu konuya Karadeniz Ereğli her zaman olduğu gibi sahip çıkacaktır. Tüm halkımızı 7 Kasım´da yapılacak olan açılış ve konferansa davet ediyorum" dedi.

Sarıkamış Deniz Şehitleri ve Ereğli ile bağlantısı
1914´te Sarıkamış´ta donarak şehit olan 90 bin askere kışlık giysi, erzak ve mühimmat götürmek için İstanbul´dan Trabzon´ a doğru yola çıkan, içinde 3 bin de asker bulunan 3 gemiyi Ruslar 7 Kasım´da Karadeniz Ereğli´de batırır. Enver Paşa´nın emriyle kayıtlara geçirilmeyen bu faciayı Prof. Dr.Bingür Sönmez ortaya çıkardı. ´Sarıkamış´ın Deniz Şehitleri´ 93 yıl sonra törenle anıldı. Bu yıl da yine aynı görkemle anılacak.

3 yıl süren bir araştırmayla bulundu
´Sarıkamış Dayanışma Derneği´nin Kurucusu ve Başkanı Prof. Bingür Sönmez 3 yıllık bir araştırma sonunda ´Sarıkamış Faciası´yla ilgili tarihçileri bile şoke eden belgelere ulaştı: Dönemin Genelkurmay Başkanı Enver Paşa, Donanma Komutanı´na bile haber vermeden Sarıkamış´taki askerlere kışlık üniforma, erzak, mühimmat yollamak için sivil yük gemileri Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer ve Mithad Paşa´yı İstanbul´dan yola çıkardı. Gemilerde Sarıkamış´ta savaşacak 3 bin de asker vardı.
Gemiler Trabzon´a yanaşacak, malzeme ve 3 bin asker karadan Sarıkamış´a gidecekti. Enver Paşa yine büyük hata yapmış bu sivil gemileri korumak için yardım istememişti. 3 gemiyi Karadeniz Ereğli açığında 7 Kasım 1914 saat 7.45´te Ruslar tesadüfen gördü ve batırdı. Faciya Enver Paşa´nın emriyle kayıtlara geçmedi, basına duyurulmadı. Prof. Dr. Bingür Sönmez´in sayesinde Sarıkamış´ın unutulmuş deniz şehitleri 93 yıl sonra Karadeniz Ereğli´de ilk kez anıldı.
Prof. Dr. Bingür Sönmez 3 yıldır yaptığı çalışmaları şöyle anlattı:
"Batan gemilerden yüzerek kurtulan ve Ruslar tarafından esir alınan 175 askerimiz vardı. Fakat onların konuşması da bir şekilde Enver Paşa yönetimince engellenmiş. Elde ettiğim bilgilere gemicilik konusunda yapılan yayınlar aracılığıyla ulaştım. Denize çıkmış bütün gemilerin secereleri tutulur. Hangi gemi nerede yapıldı, ne zaman denize çıktı, akıbeti ne oldu hepsi kayıtlıdır. 3 yıl önce bendeki bilgileri o dönem Kuzey Deniz Saha Komutanı olan bugünkü Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç´a anlattım. Çok heyecanlandı.
Ordunun elindeki kaynakları seferber etti. İstanbul Beşiktaş´taki Deniz Müzesi´ndeki bazı bilgilerle benim elimdekini karşılaştırınca gördük ki olay yüzde yüz doğru. Bu 3 yük gemisi batırılmasaydı tarihimiz çok farklı olabilirdi. Çünkü gemilerdeki malzemeler ulaşsaydı facia büyük ümitle yaşanmayacaktı. Ya da daha hafif atlatılacaktı. Buna bağlı olarak da döneminin yıldızı Enver Paşa çöküşe geçmeyecekti. Bu da Enver Paşa´nın en büyük rakibi Mustafa Kemal´in yükselişini engelleyebilirdi. Dolayısıyla tarih tahmin edemediğimiz bir biçimde yazılabilirdi."


Bu şehitler bundan böyle her yıl anılacak
Prof. Dr. Bingür Sönmez´in araştırmasıyla ortaya çıkarılan ´Sarıkamış Deniz Şehitleri´ tarihte ilk kez 7 Kasım 2007´de anıldı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı yetkileri ve Sarıkamış Dayanışma Derneği Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez´in de katıldığı tören Karadeniz Ereğli açıklarında yapıldı. Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer, Mithad Paşa gemilerinin battığı yere çelenkler bırakıldı.
Editör: Pusula Gazetesi