Zonguldak Belediye Meclisi Üyesi Turhan Demirtaş, Belediye Başkanı Muharrem Akdemir’in, “Turhan Ağabey, Zonguldak’a ne vermiş, onu anlatsın. Tek işi eleştirmek” sözleri üzerine yazılı bir açıklamada bulundu.

Demirtaş’ın yazılı açıklaması şöyle:

“Belediye Başkanı, ‘Turhan Demirtaş sizi sürekli eleştiriyor’ sorusuna, ‘Turhan Ağabey, Zonguldak’a ne vermiş, onu anlatsın. Tek işi eleştirmek’ demiş.

Eleştirilerime Zonguldaklılar katılıyor, ‘tümüyle doğruları dile getiriyorsun’ diyor, hak veriyorlar, hatta daha da fazlasını ifade ediyorlar, ama nedense Başkan çok rahatsız oluyor, cevap veremiyor, duymazdan, anlamazdan geliyor.

Belediye Başkanlığı ağlama makamı değildir. Ağlayana, ‘madem ağlayacaktın, neden aday oldun? Git evinde otur, istediğin kadar ağla’ derler.

Ben, mimarım, bilimsel çalışılmasından yanayım. 32 kişilik Belediye Meclisi’nde sade bir üyeyim. Zonguldak’ın geleceğinin aydınlatılması, sağlıklı ve mutlu yaşanabilir bir kent olması için ne gerekiyorsa onu yaptım ve yapmaya çalışıyorum. Soruyorum: Belediye sınırlar içinde,

- Trafik ve otopark sorununu çözmek,

- Kentsel dönüşümü yapmak,

- Cadde, sokak işgallerini önlemek, kaçak yapılaşmayı durdurmak, ilgililere talimat vermek, kimin görevi, sorumluluğu ve yetkisinde? Benim mi, Belediye Başkanı olarak sizin mi?

Bunları yapmayacaksınız, ‘eleştiriyorum' diye benden hesap soracaksınız. Bunları yaptınız da, Zonguldak’ın önünü açtınız, köklü, kalıcı çözümler ürettiniz de, halk sizden çok memnun da, ben sizi kasıtlı olarak mı eleştiriyorum? Öyle mi sanıyorsunuz? Ben görevimi yapıyorum. Yapmaya da devam etmeye kararlıyım.

Eleştirilerim özünde; belediyede, ciddiyetin, disiplinin, plan programın, heyecanın, sorumluluğun olmamasından, işlerin, ‘saldım çayıra, Mevla kayıra’ anlayışıyla yürümesinden kaynaklanıyor.

Belediye Meclis üyesinin yetkileri yasada belli… Ben, personele emir veremem, çalışmayanı cezalandıramam, işten atamam, personel işe alamam, personelin iş yerini değiştiremem, görevlendirme yapamam. Bunların tamamı Belediye Başkanının yetkisinde...

Bu durumda, ‘Zonguldak’a ne vermiş, tek işi eleştirmek’ demek, kafa karışıklığı yaratıp, konuyu saptırmak, gerçekleri gizlemeye çalışmak olur. Meclis üyesi, ancak belediye işleriyle ilgili soru sorar, önerge verir, hesap sorar. Belediye Başkanı da bunları cevaplar. Yasa böyle diyor.

Öyleyken sordum, ama Başkan cevap vermedi. İnanıyorum ki, yine cevap vermeyecek.

Belediyemizin bir çok biriminde hizmet alımı ile müteahhit kanalıyla işçi çalıştırıldığı görülmektedir. Şu anda, hangi müdürlüğün, hangi birimlerinde, kaçar işçi çalıştırılmaktadır?

Bu işçilerin isimleri nedir ve şu anda fiilen ne görev yapmaktadırlar?

Sadece bu bile, belediyede neler olup bittiğini açıklamaya yetecektir.

Bir de; ‘şarlatan’ dedi, ‘ben şarlatanlık bilmem’ demiş. Ben hiçbir kimseyi kastederek ‘sen şarlatansın’ demedim, hatta ima bile etmedim. Her söze kanmamaları, işin gerçeğini, doğrusun iyice araştırmaları için Zonguldaklıları uyarmak için dedim.

Ama şarlatanlığı kabul edip, ‘ben şarlatanım’ diyen varsa, ona bir şey diyemem.”

Editör: Pusula Gazetesi