31 Ekim Karadeniz Çevre Günü nedeniyle bir açıklama yapan TEMA Zonguldak Temsilcisi Berran Aydan, Zonguldak´ın deniz kirliliğinin yoğun olarak yaşandığı bir kent olduğunu söyledi.
Aydan, açıklamasında şöyle dedi:
"31 Ekim Karadeniz´e kıyısı olan tüm ülkeler tarafından Karadeniz Çevre Günü olarak kullanmakta.
Aslında kutlayacak bir şey yok. Bizler de bugünde Karadeniz´de yaşanan çevre sorunlarını bir kez daha anımsatıp, kamuoyunun ve yetkililerin dikkatini çekmek istemekteyiz. Etrafında yeşilin bir bir tonu, sarp kayalıklar ve lacivert sularla, güzelim kumsallarla koylarla süslü güzelim Karadeniz can çekişmekte. Kirlilik yüzünden Karadeniz´in sularında oluşan kükürt gazı, deniz seviyesinin ilk 100 metresinden sonra yaşama izin vermiyor ve de Karadeniz´in biyolojik yönden sade 1/10 inde yaşam vardır.
Karadeniz´de kirliliği oluşturan nedenler: Kanalizasyonlar, nefirlerle taşınan sanayi atıkları ve evsel atıklar, kıyılara dökülen çöpler, gemilerle gizlice atılan kimyevi atıklar, eğimli arazilerde yapılan orman tahribatı nedeniyle erozyon, tarım ilaçları, Doğu Karadeniz´de aşırı yağışlarla oluşan sel ve heyelanlar, Kıyılarındaki 6 ülke dışında akan nehirlerle 11 ülkenin sanayi atıkları, özellikle de Tuna´dan gelen atıklar. Atıklar nedeniyle Karadeniz´in besin zinciri olumsuz etkilenmekte, balık üretimi azalmakta, bazı bitki ve hayvan türleri zarar görmektedir. Çok lezzetli olan balıkların miktarı ve çeşidi hem kirlilik, hem de trol avcılığı nedeniyle gittikçe azalmaktadır. Zonguldakımızın da deniz kirliliğinin yoğun olarak yaşandığı bir kent. Kanalizasyonların arıtılmadan denize dökülmesi, ocak sularının akarsulara dolayısıyla denize boşaltılması, lavuar atıklarının kıyıda biriktirilmesi, ÇATES´in kül ve cüruf atıklarının denize boşaltılması (kül barajı hala bitirilemedi, üstelik ek santral yapılıyor), evsel katı atıkların geçmiş yıllarda sahilde depolanması ve de bir çok insanın dereleri, sahilleri ve denizi çöplük gibi kullanmaları kirliliğin başlıca nedenleri.
Yaz aylarında sahillerimizde koli basili oranları çok yüksek ve temiz denizde yüzmek mümkün değil.
Termik santralin kül barajının inşasının bitirilip küllerden ekonomik bir değer olarak yararlanıldığını, belediyenin kanalizasyon arıtma projesinin bitirildiğini artık görmek istiyoruz. Ayrıca Acılık Deresi&[#]8217;nin bu iğrenç ve çağdışı durumdan kurtarılarak gerçek dere özelliklerine bürünmesini, limanımızın çöplük değil, kıyısından keyifle seyredilecek temiz bir durumda olmasını, insanların doğanın eritemediği çöpleri dere ve denizlere atmamasını istiyoruz. Karadeniz´in yaşaması ve Zonguldak´ımızın daha temiz ve sağlıklı kıyılara kavuşması için hem hükümet düzeyinde ulusal ve uluslararası yaptırımlar bekliyoruz, hem de yerel yönetimlerden Karadeniz´in korunmasına yönelik daha somut projeler ve çalışmalar bekliyoruz."
Editör: Pusula Gazetesi