GMİS Genel Başkanı Demirci, milletvekillerinin Zonguldak’ın sorunlarını Ankara’da yeterince anlatmadıklarını söyledi

‘KANDIRILDIK’

GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, Zonguldak’ın sıkıntılarının artarak devam ettiğini belirterek, seçim öncesi çizilen pembe tablonun aksine iktidar milletvekillerinin verdikleri sözleri tutmadıklarını ifade etti. Hem maden işçisinin, hem de Zonguldaklıların göz göre göre kandırıldığını ifade eden Genel Başkan Demirci, milletvekillerinin Zonguldak sorunlarını Ankara’da iyi anlatmadıklarını söyledi.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, 2016 yılının Zonguldak ve Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) için kötü geçtiğini belirterek, Zonguldak halkının ve TTK işçilerinin siyasetçiler ve milletvekilleri tarafından kandırıldığını söyledi. Seçimlerden önce verilen vaatlerin hiç birinin tutulmadığına vurgu yapan Genel Başkan Demirci, “Siyasetçiler tarafından hem TTK işçisi, hem de Zonguldak halkının tamamı kandırılıyor. Hastanemiz yapılamadı, stadımız yapılamadı, yollarımız yapılamadı, fabrika kurulamadı. TTK üzerinden siyaset yapılıyor, burada da 9 bin işçiden 8 bin işçiye düştük. TTK, tarihinin en zor günlerini yaşıyor. TTK'da iş güvenliği zafiyeti hat safhadadır. 5-6 işçinin gideceği yere 2 işçi gönderiyoruz. Buda Allah göstermesin iş kazalarına neden olacak duruma geldi. Bu yüzden artık herkes çok iyi düşünsün" dedi.

"2016 YILI ÇOK KÖTÜ GEÇTİ"

2016 yılının hem Türkiye için, hem de Zonguldak için kötü geçtiğini belirtenDemirci, "2016 yılını geride bırakmaya çok az bir zaman kaldı. 2016 yılının; ülke için, Zonguldak için, sendikamız için iyi geçtiği söylenemez. 2016 yılı kesinlikle güzel geçmedi. 2016 yılında Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndan yaklaşık bin kişi emekliye ayrıldı. TTK işçisinin sayısı 9 binlerden 8 binlerin altına kadar düştü. Ülkenin durumu zaten ortada, her gün içimiz kan ağlıyor. Yine son Fırat Kalkanı Operasyonu'nda 16 kardeşimiz şehit oldu. Allah mekanlarını cennet eylesin. Yaralılarımıza da acil şifalar versin. Genel Maden İşçileri Sendikası olarak çok yoğun bir yılı geride bırakıyoruz. Zonguldak'ımız için işçi alımı konusunda elimizden gelen mücadeleyi verdik. Ama işçi alımında maalesef bir adım ileri atamadık. Sayın Başbakan Binali Yıldırım, Zonguldak'a geldiğinde sendikamızı ziyaret etti. Sendikamızda kendilerine Zonguldak'ın sorunlarını, tabi bizim için önceliği olan TTK'nın sorunlarını kendilerine ilettik. Bu konuda Türk-İş Genel BaşkanımızSayın Ergün Atalay Bey'e de çok teşekkür ediyorum. Başbakanın sendikamızı ziyaret etmesinde en büyük pay onundur. Başbakana, Zonguldak'ın altında 1 miyar 300 milyon ton taşkömürü bulunduğunu, işçi azlığından dolayı emniyet sıkıntımızın olduğunu ve Zonguldak'ta çok işsizin olduğunu aktardık. Başbakan, bize TTK’nınzarar ettiğini, bu konuyu düşüneceklerini ifade etti. Ama TTK'nın zarar etmesini Zonguldak'ta kimse istemez. Bunun için çalışmalar yapabiliriz. Bu konuda elimizden gelen katkıyı vermeye hazırız. Sendika olarak TTK konusunda üzerimize düşen görevi yaptığımıza inanıyorum. TTK'nın sorunlarını Cumhurbaşkanımıza kadar iletmeye çalıştık. İş güvenliği sıkıntılarımızın olduğunu her zaman söylüyoruz. Bunları en detaylı bir şekilde Başbakanımıza anlattık. Başbakan, TTK konusunda bir komisyon kurulacağını ve konunun detaylı bir şekilde araştırılacağını söyledi. Tabi burada Zonguldak Milletvekillerimize çok büyük görevler düşüyor. İktidar partisi İl Başkanı Zeki Tosun Bey'e de bu konuda görevler düşüyor. Özellikle iktidar partisinden olan 3 milletvekilimizin bu anlamda daha çok desteğini bekliyoruz. Sorunlarımızı, Enerji Bakanımıza, Başbakanımıza ve Cumhurbaşkanımıza ileterek, bir an önce TTK'ya işçi aldırmamız lazım. Çünkü Zonguldak'ta çalışacak başka hiç bir yerimiz yok. Zonguldak, 8 bin TTK işçisinin ve dışarıdan gelen üniversite öğrencisinin getirileri ile dönüyor. Bu konuda tekrar tekrar diyorum: AK Parti İl Başkanı ve AK Partili 3 Milletvekilimizin bize canı gönülden destek vermesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

"ZONGULDAK'TA TTK'DAN BAŞKA İŞYERİMİZ YOK"

FilyosLimanı Projesi’nin Zonguldak için çok önemli olduğunu, fakat ne zaman meyvesini yiyecekleri konusunda endişesinin olduğunu, bu yüzdenTTK'ya daha çok önem verilmesi gerektiğinin altını çizen Demirci, "Filyos Limanı Projesi çok önemli. FilyosLimanı Projesi'nin temelleri atıldı, fakat ne zaman meyvelerini yeriz, orasını bilemiyorum. Bir ağaç dikiyorsunuz, meyvesini 10 yıl sonra yiyorsunuz. Buraya fabrikaların ne zaman kurulacağı, limanımızın ne zaman faaliyete geçeceği çok uzun bir zaman geçecektir. Bunun için TTK olmazsa, Zonguldak'ta şu an başka bir işyerimiz yok. TTK'ya bir an önce işçi alınıp üretimin artması lazım. Milletvekillerinden bunu istiyorum" ifadelerine yer verdi.

"SİYASETÇİLER, ZONGULDAK HALKINI VE TTK İŞÇİSİNİ KANDIRIYOR"

Siyasetçilerin, Zonguldak halkını ve TTK işçilerini kandırdığını söyleyen Demirci, "Tabi ki de kandırılıyoruz. Sadece TTK işçisi değil, Zonguldak bu konuda kandırılıyor. Ben bunu her fırsatta söylüyorum.Zonguldak'ta iktidar partisi olsun, muhalefet partilileri olsun, yani tüm siyasi partilerimiz Zonguldak için vaatlerde bulundular. İlk önce ‘TTK’ diyorlar, sonra ‘Filyos Projesi’ diyorlardı, bir temel atıldı. Yollarımız berbat bir durumda. Ereğli tarafından olsun, Ankara tarafından olsun, hatta Çaycuma tarafından gelen Filyos-Türkali-Kilimli sahil yolumuzda perişan durumda. Türkiye'nin en geri kalmış bölgelerinden biriyiz. Bu konuda belki de Hakkari bizden daha öndedir. Yol bakımından olsun, yatırım bakımından olsun bizden daha iyi konumdadırlar. Bu yüzden hem TTK işçisi, hem de Zonguldak halkının tamamı kandırılıyor. Hastanemiz yapılamadı, stadımız yapılamadı, yollarımız yapılamadı, fabrika kurulamadı. TTK üzerinden siyaset yapılıyor, maalesef burada da 9 bin işçiden 8 bin işçiye düştük. TTK, tarihinin en zor günlerini yaşıyor. TTK'da iş güvenliği zafiyetihat safhadadır. 5-6 işçinin gideceği yere 2 işçi gönderiyoruz. Buda -Allah göstermesin- iş kazalarına neden olacak duruma geldi. Bu yüzden artık herkes çok iyi düşünsün. Herkes, ‘Bugün Zonguldak için ne yaptık?’ diye başını yastığa koyup ne yapacaklarına karar versinler.Biz ümidimizi hiç kaybetmiyoruz. Ümitsiz insan yaşayamaz. Ben umutsuzum, ama ümitsiz değilim. İnşallah 2017 yılı, 2016 yılından daha iyi olur. Hem dünyamız, hem ülkemiz, hem de Zonguldak için inşallah her şey çok güzel olur. Elimizden gelen gayreti siyasetçilerimizle birlikte gösterip, bu konuda çalışıp Zonguldak için bunu başarmak zorundayız. Zonguldak'ımız elden gidiyor. Bu yüzden Sayın Vekillerimiz, Sayın Bakanlarımız vermiş olduğu bu sözleri inşallah 2017'de tutarlar" ifadelerini belirtti.

"ANKARA'YA ZONGULDAK'IN SORUNLARI İYİ ANLATILMIYOR"

Zonguldak ile ilgili sorunların Ankara'da iyi anlatılmadığını söyleyen Demirci, "Ben Zonguldak sorunlarının Ankara'ya iyi anlatılmadığını, Sayın Başbakan Binali Yıldırım’ın bizi ziyaretinde anladım. Sayın Başbakanımıza buranın sorunları maalesef iyi anlatılmamış. Bazı şeyler gidip orada fotoğraf çektirmekle olmuyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın yanına gidiyoruz. Fotoğraf çektiriyorlar, Zonguldak'ın dertlerini anlatıyorlar, ama ben bu konuda TTK'nın iyi anlatıldığını görmedim. Bu hislerimi Sayın Başbakanın ziyaretinde hissettim. TTK'yı çok iyi anlatmamız lazım" dedi

"SON ZAMANLARDA YAPILAMAYAN İŞLERİ BİZLER BAŞARDIK"

GMİS’in çalışmalarından da bahseden Demirci, "Milletvekillerinin vaatleri olurken, bizimde seçilmeden önce vaatlerimiz vardı. İşçi kardeşlerimize eğitim seminerleri veriyoruz. Ben şuna inanıyorum, 2015 yılındaki toplu iş sözleşmemiz hakikaten bizim kurum tarihinde -yer üstü hariç- yer altındaki arkadaşlarımız çok güzel şeyler aldı. 2 asgari ücret, haftalık tatili 2 gün oldu, ücretlerden doğan eski işçiler ile yeni işçiler arasındaki fark kapandı. Gruplu çalışan işçi kardeşlerimizin kömür hakları yoktu, biz bu kömür haklarını aldık. Gruplu işçilerimizi daimileştirdik. Yer üstü arkadaşlarımız için vergiden doğan farkı kapatmak için 500 lira gibi bir denge ödeneği aldık. Son zamanların yapılamayan işlerini bizler başardık. Bu konuda övünmüyoruz.Daha güzel şeyler yapmamız lazım" diye konuştu.

MİLLETVEKİLİ YEMİNİ…

Pusula Yayın Grubu Başkanı Ali Rıza Tığ'ın köşe yazısında yer alan “Milletvekili Yemini” başlıklı yazısını okuduğunu ve bu konuda kendisine yüzde yüz hak verdiğini ifade eden Demirci, “Ali Rıza Bey'in köşe yazısını okudum. Orada 'Milletvekili Yemini' diye bir bölüm var, çok hoşuma gitti. Ben kendisine bu yazısından dolayı teşekkür ediyorum. Bu yazıyı 5 milletvekilimizin okuyup buna göre hizmet etmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi