Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu&[#]8217;nun, Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde Zonguldak&[#]8217;ta bulunan hava kalitesi izleme istasyonlarının, ulusal hava kalitesi izleme istasyonuna neden entegre edilmediği, ne zaman entegre edileceğine ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki&[#]8217;ye yönelttiği sorulara cevap geldi.

Milletvekili Turpcu&[#]8217;nun, &[#]8220;Zonguldak'ta bulunan toplam 6 adet hava kalitesi ölçüm istasyonundan sadece 2 tanesi -Merkezde ve Ereğli'de- ulusal hava kalitesi izleme istasyonuna entegre edilmiştir. Diğer istasyonlar ulusal hava kalitesi izleme istasyonuna şimdiye kadar neden entegre edilmemiştir? Bu istasyonlar ulusal hava kalitesi izleme istasyonuna ne zaman entegre edilecektir?&[#]8221; sorusuna Bakan Özhaseki şu cevabı gönderdi:

&[#]8220;Zonguldak İlinde Zonguldak-Merkez ve Zonguldak-Ereğli olmak üzere 2 merkezde hava kalitesi izleme istasyonu bulunmaktadır. Ayrıca Zonguldak ili, Çatalağzı ilçesinde Eren Enerji Elektrik Üretim A.Ş. işletmesine ait Bakanlığımız sistemine dahil olmayan 3 adet hava kalitesi izleme istasyonu bulunmaktadır. Eren Enerji Elektrik Üretim A.Ş.&[#]8217;ye bağlı 3 istasyon Bakanlığımızın istediği şartları sağlayınca Bakanlığımız sistemine dahil edilecektir. Zonguldak-Merkez istasyonunda PM10 (Partikül Madde) ve SO2 (Kükürtdioksit) ölçülmekte iken, Zonguldak-Ereğli istasyonunda PM10, SO2 NOx (Azotoksitleri), CO (Karbonmonoksit) ve O3 (Ozon) parametreleri ölçülmektedir. Bir ilin hava kalitesinin temsil edilebilmesi için tek bir istasyon ile ölçüm yapmak yeterli olmamaktadır. O ilde hava kalitesinin en iyi şekilde temsil edilebilmesi için kaç adet istasyonun hangi lokasyonlara kurulması gerektiği ile hangi parametrelerin ölçülmesi gerektiğini belirlemek amacıyla Bakanlığımızca Hava Kalitesi Ön Değerlendirme Çalışmaları yürütülmektedir. Bu kapsamda Şubat 2014 tarihinde başlayan Ankara Ön Değerlendirme Projesi kapsamında bulunan iller arasında Zonguldak&[#]8217;ta bulunmaktadır. Belirtilen proje, Mayıs 2015 tarihinde sonuçlanmış ve Zonguldak ilinde Ankara Temiz Hava Merkezi istasyon Kurulum Projesi kapsamında 2017 yılında yeni istasyon kurulması ve ölçülen parametre sayısında artış yapılması planlanmaktadır.&[#]8221;

Milletvekili Turpcu&[#]8217;nun, &[#]8220;Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün 2014 Raporu'nda Zonguldak ilimiz yüksek kirlilik potansiyeli bulunan iller arasında yer almaktadır. Buna rağmen termik santrallerin bulunduğu Çatalağzı beldesinde neden düzenli ölçüm yapılmamaktadır?&[#]8221; sorusuna ise Bakan Özhaseki şu cevabı gönderdi:

&[#]8220;Ankara Ön Değerlendirme Projesi kapsamında yer seçim çalışmaları ve istasyon kurulumu 2017 yılı içerisinde başlayacaktır. Bu kapsamda Çatalağzı istasyonuna proje sonucunda istasyon kurulması planlanmaktadır. Ayrıca Zonguldak ili, Çatalağzı ilçesinde Eren Enerji Elektrik Üretim A.Ş. işletmesine ait Bakanlığımız sistemine dahil olmayan 3 adet hava kalitesi izleme istasyonu bulunmaktadır. Eren Enerji Elektrik Üretim A.Ş.&[#]8217;ye bağlı 3 istasyon Bakanlığımızın istediği şartları sağlayınca Bakanlığımız sistemine dahil edilecek olup, dahil edilmesinin ardından Çatalağzı beldesinde düzenli olarak ölçüm yapılabilecektir.&[#]8221;

Editör: Pusula Gazetesi