2009 yılı Ekim ayı İl Koordinasyon toplantısı yapıldı. İl özel İdaresi Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıya Vali İsa Küçük, Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın Üniversitesi Rektörü Ramazan Kaplan, Jandarma Alay Komutanı Albay Vahdet Yıldırım, Emniyet Müdürü Burhan Gümüş, İlçe Kaymakamları, Belediye Başkanları, Kamu kurum ve kuruluşlarının bölge müdürleri ile il müdürleri ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali İsa Küçük; "Bilindiği üzere, İl Koordinasyon Kurulları yılda 3 defa Mart, Haziran ve Ekim aylarında toplanmaktadır. 2009 yılının 3. İl Koordinasyon Kurulu toplantısında ilgili Bakanlar kurulu kararı uyarınca; 2009 yılının 2. döneminin değerlendirmesi, projelerinin gerçekleşme durumları, gelecek yıla ait il yatırım tekliflerine esas olacak araştırma ve envanter çalışmalarının görüşülmesi, yatırımlarla ilgili darboğaz ve sorunlarına ilişkin çözüm önerileri değerlendirilecektir" dedi.
Ulaştırma yatırımda ilk sırada
Bartın´da yapılan ve yapımına devam edilen yatırımlarla ilgili bilgi veren Vali Küçük; "İlimizde 2009 Ekim dönemine kadar 9 aylık süre içerisinde 534 milyon 45 bin 847 Lira toplam proje bedelli, 204 adet proje yürütülmektedir. Bu projeler için 2009 Yılı olarak 58 milyon 320 bin 206 lira ayrılmış olup, Eylül sonuna kadar 29 milyon 47 bin 484 lira harcama yapılmıştır. Nakdi gerçekleşme oranı yüzde 49,81´dir. Ekim dönemi itibari ile Ulaştırma sektörü ilk sırada yer almaktadır. 289 milyon 789 bin 493 Lira proje bedelli 63 projeye 15 milyon 629 bin 493 Lira ödenek tahsis edilmiş, 15 milyon 15 bin 768 Lira harcanmıştır. Nakdi gerçekleşme yüzde 96,07´dır. Tarım sektörü 2. sırada yer almaktadır. 88 milyon 341 bin 150 Lira proje bedelli 52 projeye 5 milyon 952 bin 157 Lira ödenek tahsis edilmiş, 491 bin 858 Lira harcanmıştır. Nakdi gerçekleşme yüzde 8,26´dır. Enerji Sektörü 3. sırada yer almaktadır. 78 milyon 783 bin 598 Lira proje bedelli 1 projeye 7 milyon 515 bin Lira ödenek tahsis edilmiş, 4 milyon 185 bin 75 Lira harcanmıştır. Nakdi gerçekleşme yüzde 55,69´dur. Sonra sırasıyla; Eğitim Sektörü, Diğer Kamu Hizmetleri Sektörü, Turizm Sektörü, Madencilik ve Konut Sektörü gelmektedir. KÖSDES 2009 çalışmaları da tamamlanmıştır. 116 kilometre asfalt ve 32 ünite içme suyu çalışmaları gerçekleştirilmiştir." diye konuştu.
Üniversite´nin sorunlarına ortak olun
Bartın Üniversitesi´nin bir an önce sorunlarının çözülmesi gerektiğini belirten Vali Küçük, kurumların Üniversite´nin taleplerine geciktirmeden cevap vermesini istedi. Vali Küçük; "2 yıldan bu yana Bartın ilinin gündeminde yer alan Bartın Üniversitemizin kurulmasın konusunda da kısaca bilgi vermek isterim. Bilindiği gibi yer seçim komisyonu çalışmalarını tamamlamış, Ağustos ayı itibariyle de yer belirlenmiştir. Belirlenen bu yerdeki arazilerin gerek özel mülkü olanların, gerekse mera vasfında olanların ya da hazinenin mülkiyetinde olanların tamamen hazinenin mülkiyetine geçirilmesi süreci vardır.
Bu süreç içerisinde çeşitli kamu kurumlarınca yazışmalar ve iletişim olacaktır. Bu konuda arkadaşlarımın bir kere daha dikkatini çekmek istiyorum. Üniversitemiz hem ülkemizin hem de Bartın´ın en önemli yatırım konularının başında yer almaktadır. Bu nedenle burada iş ve işlemleri gecikmemelidir. Mevzuat bu şekilde, işler tıkandı gibi mazerete de sığınılmaması gerekmektedir. Mutlaka mevzuat ne şekilde emrediyorsa iş o şekilde çözülecektir. Ama zaman kazanmamız lazımdır.
Bu zaman zarfında kısa sürede hem kamulaştırmayın tamamlamalı, hem de imar sorununu halletmeliyiz. 81 ildeki var olan kuruluş yarışmasında biz öne geçelim. Gelen talepleri de gördüğüz üzere öğrencilerimizin Bartın´a olan ilgisi yüksektir. Bizimde bu talebe cevap verebilmemiz gerekmektedir" şeklinde konuştu.
Bağırmam mı gerekiyor?
Vali Küçük, Teşvik ile ilgili oluşturulan komisyonlara raporlarını bir an önce hazırlamaları konusunda uyarıda bulundu. Vali Küçük; "Yine geçtiğimiz günlerde bu salonda Bartın ve yeni teşvik kapsamı arasındaki ilişkiler konuşulmuş ve bu konuda komisyonlar kurulmuştu. Üzülerek belirtmek gerekirse kamu kurumlarından oluşan heyet komisyon çalışmalarını ancak bugün tamamlamıştır. Özel sektör temsilcileri dernek ve sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu komisyon ise aradan geçen bir aylık süreye rağmen çalışmalarını tamamlayamamışlardır. Bizim acelemiz vardır. Bartın´ın acelesi vardır. Verilen görevler zamanında yapılmalıdır. Felsefi boyutta baktığımız zaman sözün etkisi tonundan kaynaklanmamalıdır. Sözün etkisi söyleyenin doğruluğundan ve işin doğruluğundan kaynaklanmalıdır. Kamu görevlileri olarak biz üzerimize düşen görevleri zamanında yaparsak o zaman temsil ettiğimiz kurumun saygınlığını artırabiliriz. Bizler şan ve şöhret peşinde koşamayız. Görevimizi zamanında yapmanın huzurunu yaşamalıyız. Bunu yapmıyorsak dışarıdaki şöhretimizin de önemi yoktur" ifadesini kullandı.
Selle iç içe yaşıyoruz
Vali İsa Küçük´ün konuşmasının ardından Bölge Müdürleri ve İl Müdürleri tarafından kurumların çalışmaları hakkında bilgiler sunuldu. Toplantıda söz alan Belediye Başkanı Cemal Akın ise, "Bartın Belediye´sinin çeşitli sıkıntıları var. İller Bankasıyla selden kaynaklanan Aladağ bölgesinden gelen yaka seliyle ilgi bir çalışma yaptık. Kanalizasyon ve yağmur suları ile ilgili çalışmalar bitmesine rağmen İller Bankası müdürüne teşekkür ediyorum. 110 metrelik yağmur suyu çalışmasıyla artık o suyu kaybedeceğiz. İller Bankasıyla bir sıkıntımız var ki ama İller Bankasından kaynaklanmayan ama müteahhitten kaynaklanan 1 bölü binlik alanda hali hazır projeler 4 yıl olmasına rağmen gerçekleştirilmedi. Müteahhitle İller Bankasının sıkıntıları var, onunla ilgili biz çalışma yapıyoruz ama yardımcı olacaklarına ben inanıyorum. Yine İnkum´un da derin deşarj planımız var. İller Bankamızda projeler yapılmış ama maddi imkânda sıkıntı çekiyoruz. Yalnız geçen günlerde yüzde 10 kadarıyla Çevre Bakanlığına müracaatımız olmuştu, bize maddi yardım yapacaklarını ifade ettiler. Eğer İller Bankası da bize o konuda destek verirlerse, çok borcumuz olmasına rağmen inşallah oraya başlayacağız. Bizim Belediye araçlarımız sabah 8´den akşam 12´ye kadar kanalizasyonları temizliyor ama yinede yerli olmuyor" dedi.
Limanın kapasitesini artırmalıyız
Limanın bir an önce kapasitesinin artırılması gerektiğini belirten Başkan Akın; "Devlet Su İşleri Bölge Müdürümde, yağmurun rejimi değiştiği için yavaş yağan yağmur, yaka seline döndü ifadesini kullandı. Artık Bartın´ın en yüksek dediğimiz mahalleleri bile sel altında kalıyor. Bunun için kurutma kanallarını Şiremirçavuş köyü, Gecen köyü, Tuna Mahallesi ve Esentepe Mahallesi kurutma kanallarımızın muhakkak yapılması gerekiyor. Bununla ilgili koordinasyon toplantısı yaptık. 2010 kapsamında değerlendirilirse, bir daha sıkıntıya düşmeyeceğiz diye düşünüyorum. Kaman gölet projemiz var, bilindiği gibi o bölge kavşak suyu, yine Devlet Su İşlerinin ifadesine göre 2 Milyon metre civarında bir suyun birikeceği ifade ediliyor. Bugün ki değerlerle de 8 Milyon TL´ye çıkacağı ifade ediliyor. Yine Ro-Ro´yu içeri koymak çok büyük sıkıntı, Ro-Ro iskelesi olmadığı içinde gemilerden yük boşaltmak sıkıntı yaratıyor. Bir an önce Ro-Ro iskelesiyle ilgili çalışmalara başlayabilirsek Bartın için faydalı olacaktır. Bizim 1 Milyon ton olan yükleme boşaltma tahmillerimizin yaptığımız çalışmalarla beraber 2 milyon tonu bulacağına inanıyorum" diye konuştu.
İşadamlarına büyük görev düşüyor
Bartın Üniversitesi Rektörü Ramazan Kaplan, üniversitenin gün geçtikçe geliştiğini ifade ederek, Bartınlı iş adamlarının talebe yanıt verecek şekilde yatırımlar yapması gerektiğini söyledi. Rektör Kaplan; "Üniversite Bartın´ın milli meselesidir. Eğitimizin, geleceğimizin milli meselesi topyekûn üzerinde durmamız gereken bir meselemizdir. Bartın´ımızda bu duyarlılığın oluştuğunu, zaten var olduğunu bizimde bunun biraz daha harekete geçirerek ve kuvvetlendirmemiz gerektirdiği inancını taşıyorum. Her yıl ilçelerimizin ortalama büyüklüğündeki öğrenci nüfusumuz Bartın´a gelecek. Bu Bartın´ın sosyal, ticari ve kültürel yapısında olumlu değişikliklere yol açacak. Şu anda gelen öğrencilerimizin ciddi şekilde yurt sorunları var. Bizim önümüzdeki yıllarda gelecek olan öğrencilerin adına kalacak yerlerinin hesabını yapar durumdayız. Bartın´da ticaretle uğraşan kişilere ve firmalara seslenmek istiyorum. Kolektif bir tutumla her yıl gelecek öğrencilerimize onların rahat edeceği mekânlar yapabilir" şeklinde konuştu.
Yurt sorununu çözmeliyiz
Bartın Üniversitesi´nin diğer üniversitelerle aynı kulvarda yarıştığını ifade eden Rektör Kaplan; "Sayın Vali´mizin ifade ettiği gibi bu yatırımlar eğitim yatırımı sayılıyor ve bu açıdan mali bir imkan sağlıyor. Bizim üniversitemizi tercih eden öğrencilerimiz nerdeyse 20-25 yıllık üniversitelerini tercih eden puanlarıyla başa baş gidiyorlar demektir. Eğer biz öğrencilerimize alt yapıyı, özellikle barınma ve onların temiz ortamlarda beslenme ortamlarına çare üretebilirsek Bartın ileride çok büyük bir üniversite şehri olacaktır" ifadesini kullandı. Toplantıda son olarak söz alan Yurt-Kur Müdürü Mustafa Balıkkaya ise; "Yurt sorunu ile ilgili problemlerimiz devam ediyor. Bizim acilen öğrencilerimize kalacak yer ayarlamamız lazım. Kurumda bazı öğrencilerin rahat edebilecekleri ortamları bile yok. Koridorda kalan öğrencilerimiz var. Bu da onları eğitime adapte etmede sorunla karşı karşıya bırakıyor. Bu problemi ortadan kaldırıcı önlemleri bir an önce almamız lazım" dedi.
Editör: Pusula Gazetesi