Amasra Çakraz´da, mermer fabrikası tarafından sahile rıhtım yapılmak istenmesi belde sakinlerinin tepkisine sebep oldu. Mermer fabrikasının nakliye sorununu çözmek amacıyla Çakraz Akkonak köyüne yükleme için rıhtım yapma kararı alması ve yalı denilen bölgeyi ihale yoluyla kiralamaya çalışmasının ardından gelişmeleri yakından takip eden köy halkı, deniz kenarına inerek olayları protesto etti. Tarihi kilise kalıntılarının da yer aldığı Yalı mevkiine yapılacak rıhtım mavi ve yeşilin bir arada olduğu Akkonak köyünü betonlaştıracak. Özel bir firma tarafından deniz üzerinde ölçüm yapıldığını duyan köylüler sahile inerek çalışmaları alkışlarla protesto etti.
Huzurumuzu bozmayın
Yaşadıkları yerin kirleneceğini düşünen köylüler adına yapılan açıklamada şöyle denildi: "Biz, burada nefes alıyoruz, ses yok seda yok. Huzur var. Şimdi elimizden huzurumuzu almaya çalışıyorlar. Gerekirse canımızı ortaya koyacağız ve buraya rıhtım yaptırmayacağız. Bu işi yapan patronlar bizim huzurumuzdan elini çeksin. Biz buraya rıhtım yapılmaması için imza topladık ama bizi dinleyen yok. Böyle çalışmaların yapılmasından önce halkın kararının alınması gerekir. Biz, gerekirse buraya gelen kamyonların önüne yatacağız ve tepkimizi koyacağız."
Eylemler sürecek
Genç, yaşlı, çocuk, kadın demeden deniz kenarına inen köy halkı, rıhtım yapılmak için ihaleye giren firma tarafından özel bir firmaya ÇED raporunun bir an önce alınması için çalışmalar yapması ve firma yetkililerinin Akkonak köyüne gelerek deniz üzerinde derinlik, sismik, aşinografik ve hidyografik ölçümlerinin alınmasını protesto etti. Yaşanan gelişmeler üzerine köy halkı tarafından bir komite oluşturulması gündeme geldi. Köy halkı tarafından oluşturulacak komitede, çevreciler ve Barış Akarsu fanatikleri de yer alacak. Komitenin planlaması doğrultusunda köyde belirlenen zamanlarda değişik eylemler yapılacak. Köyde yapılan deniz ölçümleri binlerce Barış Akarsu hayranı ve çevrecilerin tepkisini çekti.
Ağustos ayında gündeme geldi
Akkonak Köyü´ne rıhtım yapılması Ağustos ayında gündeme gelmiş, rıhtımın 27 Ağustos tarihinde Amasra Mal Müdürlüğü tarafından ihalesi yapılmıştı. İhale süreci tartışmalara neden olmuştu. İstanbul´dan Deniz Basın Danışmanlık ve İnşaat İşleri firma yetkilisi Kadir Usta, ihaleye bahane uydurularak sokulmadığını, ihale süreci ile ilgili olarak mahkemeye suç duyurusunda bulunacağını bildirmişti. Akkonak Köyü ünlü paylaşım sitesi Facebook´a da konu olmuş, binlerce üyesi bulunan bir platforma dönüşmüştü.
Yalçınkaya´da tepki göstermişti
Adını katıldığı ses yarışmasında duyuran ve geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitiren şarkıcı Barış Akarsu´nun köyde yaşayan babası Selahattin Akarsu, "Eylem yapacağız. Yetkililere sesleniyorum, Barış´ın köyüne kıymayın" diye tepkisini ortaya koymuştu. Balıkçılık yapan Naim Özalan, rıhtımın yapılacağı yerin balıkların üreme alanı olduğuna dikkat çekmiş, CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya da, "Oldu, bitti ile oraya bir rıhtım yaparak, o güzelim koyun mahvetmelerinden rahatsız oluyorum. Rant için doğal güzellikler ortadan kaldırılıyor. Bu yağmaya ´dur´ diyeceğim" diye konuşmuştu. (İHA)
Editör: Pusula Gazetesi