Başbakan Binali Yıldırım Zonguldak ziyaretini değerlendiren CHP Milletvekili Şerafettin Turpçu;

"BAŞKANLIK SİSTEMİ ZONGULDAK'TA AÇIK ARA REDDEDİLMİŞTİR"

Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpçu, 9 Aralık 2016 tarihinde 'Filyos Projesi Temel Atma Töreni' için 5 Bakan ile Birlikte Zonguldak'a gelen Başbakan Binali Yıldırım'ın yapmış olduğu ziyaretleri değerlendirdi. Zonguldak'a eli boş geldiklerine ve bugüne kadar hep Zonguldak'tan aldıklarına, Zonguldak'a hiç vermediklerine vurgu yapan Turpçu; "Halkımız 15. yılına giren Ak Parti iktidarına güvenmiyor. Zonguldak'a Başkanlık Sistemi için gelmişlerdir. Fakat benim anladığım Başkanlık Sistemi Zonguldak'ta açık ara reddedilmiştir" dedi

"KEŞKE ZONGULDAK'IN SORUNLARINI VE ÇÖZÜMLERİNİ AZ DA OLSA KONUŞSALARDI"

Filyos Projesi Temel Atma Töreni'nde Başbakanın Zonguldak ile ilgili hiç bir soruna değinmemesine vurgu yapan Turpçu; "Filyos Vadi Projesinin ilk ayağı olan Filyos Limanı'nın temel atma törenine, her hafta Filyos Projesi ve Zonguldak'ın geri kalmış meselelerine kafa yoran biri olarak benim oraya katılmamam hele birde davet olduktan sonra katılmamam olamazdı. Biz İl Başkanımız, Belediye Başkanımız, Çaycuma Belediye Başkanımızla ve bazı arkadaşlarımızla törene katıldık. Zonguldak'ın Başbakandan çok beklentisi vardı. Beş tane bakanla geldiler. Bazı gazeteler Başbakandan sonra çok güzel başlıklar attılar. Bu ziyaret bana göre koskoca bir hiç oldu. Daha doğrusu Zonguldak'ın değerlerinin bittiğini ve bizim dediklerimizin ne kadar doğru olduğunu maalesef ve maalesef üzülerek gördük. Keşke orada Zonguldak ile ilgili projeler, yollar, havaalanı, TTK, Ereğli'de ki tersaneler, Ereğli'de ki üniversite binalarının büyümesi ve stadyum ile ilgili açıklamalar olsun isterdik. Bunların hiç birine değinilmedi. Orada 3 bin kişi var mıydı ? Bilemiyorum ama oranın çoğunluğu memur ve dışarıdan gelmişti. Bu mitingin Zonguldak için en çarpıcı yeri şudur; Başkanlık Sistemi'ne Zonguldak'ta açık ara hayır çıktı. Halkımız 5 tane Bakanın, koskoca Başbakanın geldiği ortama ilgisizdi. Halkımız 15. yılına giren Ak Parti iktidarına güvenmiyor. Ekonominin bu kadar daraldığı bir bölümde sadece temel atma töreni gerçekleşti. Onu da Zonguldak Tır Parkı'ndan yapıyorsun. Benim anladığım, Başkanlık Sistemi Zonguldak'ta açık ara reddedilmiştir" şeklinde konuştu.

"BU FİRMA AK PARTİ'YE ÇOK YAKIN BİR FİRMADIR"

Filyos Projesi'nin şimdiye kadar çok geç kalınmış bir proje olduğunu ve bunun şimdiye kadar neden yapılmadığını soran Turpçu;" Bu liman ihalesi Ak Parti'nin kaçıncı iktidar döneminde yapıldı ? İhale yapıldıktan sonra neden bu kadar gecikti ? Evet itirazlar olmuştur fakat bu itirazlar her yerde olmuştur. Bu ihaleyi hükümete çok yakın bir firma almıştır. Bu firma ihale sıralamasında 6. sıradadır. Bu firma aynı zamanda Devrek Dorukhan yolu yapan firmadır. Aynı zamanda Devrek heyelan bölgesinde çalışma yapan firma olduğunu da biliyorum. Oradaki birim fiyatları bir öğrenin. Türkiye'de aynı şartlarda aynı işleri yapan diğer firmaların birim fiyatlarına bir bakın" dedi.

"KOCA KOCA FİRMALAR SIKINTIYA GİRERKEN BAKANIN ORADAKİ KONUŞMASI YAKIŞTI MI ?"

Sağlık Bakanı Prof Dr Recep Akdağ'ın Zonguldak'ta yapılmakta olan ve yarım kalan hastane sözlerini de eleştiren Turpçu; "Benin hastaneye aldığım ihale herkese açık bir ihaleydi. Ben diyorum ki; herkese açık ihaleler ile o firmanın aldığı birim fiyatlarını bir inceleyin. Bu ekonomik bunalım inşallah en yüksek mertebelere çıkmaz. Bundan sonra inşallah döviz yükselmez. Umarım dolar geriye gelir ve diğer firmalar bu işten zarar görmez. Maddi sıkıntıya girip kayyum atanan bir firma ile ilgili, bir devletin Sayın Bakanının başka bir şey söylemesine gerek var mı ? Bir kaç gün önce Sayın Başbakan iki yüz elli milyar Türk lirası yani eski parayla iki yüz elli kat trilyonluk Türkiye'de ki iş hayatında ki durumu rahatlatmaya yönelik bir plan açıkladılar. Böyle bir durumda Başbakan'ın açıkladığı ekonomik paketle, Sayın Sağlık Bakanının törende konuşması doğru oldu mu ? 2001 krizden sonra bir İstanbul yaklaşımı ortaya çıkmıştı. Orada iş hayatından belli sıkıntılara giren firmaların belli problemlerinin çözümüyle ilgili faydalı bir yaklaşımdı. Bizimde başımıza gelen bu sıkıntıyla ilgili bankalarla görüşüyoruz. Onlar bize dediler ki; İstanbul yaklaşımına paralel bir yaklaşım planı hazırlanıyor. Bizde o büyük bankalardan aldığımız görüşü Sayın Mehmet Şimşek'e sorduk. O da dedi ki; "Evet böyle bir plan hazırlanıyor ve biz bunu adına Anadolu yaklaşımı koyacağız" dedi. Şimdi durum böyleyken, koca koca firmalar sıkıntıya girerken orada o konuşma yakıştı mı ? Vicdan sahibi Ak Parti yöneticileri, bazı milletvekilleri bu bakanın, bu şekilde konuşmasından rahatsız olmuşlardır diye düşünüyorum" ifadelerine yer verdi.

"BU KONUYU KAMUOYUNUN TAKTİRİNE BIRAKIYORUM"

Cumhuriyet Halk Partisi içinden, bazı kesimler, Şerafettin Turpcu'nun neden tören alanına gittiğine dair eleştirilerin gelmesine de değinen Turpçu; "Bizin partimizde geniş bir hoşgörü ve demokrasi hakimdir. Benim oraya gitmeme söylenen arkadaşları kutluyorum. Kendilerine göre haklıdırlar. Demokrasi mitingleri ile temel atma törenini ben birbirine karıştırmıyorum. Demokrasi mitingleri Ak Parti'nin borusunun çaldığı mitinglerdir. Onların omur iliklerinin sağlıklı olmadığını görüyoruz. O mitinglerin samimi olmadığını ve o mitinglere katılınmaması gerektiğini ben söylemiştim. Fakat bu Zonguldak ilinin en büyük projesi olan Filyos Projesi'nin temel atma töreniydi. Her gün biz Filyos Projesi'ni konuşmuyor muyuz ? Gitmediğin zaman bu sefer diyecekler ki; "Sen her gün bu projeyi konuşuyorsun ve seni davet ettik. Temel atma törenine bile gelmedin" diyeceklerdi. Bu konuyu bu nedenle kamuoyunun taktirine bırakıyorum. Tersini düşünen arkadaşlarımızı da kutluyor, dediklerine saygı duyuyorum. Ben bu olayı demin anlattığım gibi düşünüyorum" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE'NİN HUZURU VE GÜVENLİĞİ AK PARTİ VE MHP KOALİSYONUNUN YOL HARİTASI İLE DÜZELECEK MESELELER DEĞİLDİR"

Başbakan Binali Yıldırımın Genel Maden İşçileri Sendikası ve MHP İl Başkanlığı ziyaretleri konusunda da konuşan Turpçu; "Koskoca Başbakanımız Zonguldak'a geldi. Beş tane Bakan geldi. Orada meydanlarda söylenemeyen sorunlar, kapalı kapıların arkasında ne söylenebilir ? Bence hiç bir şey olmamıştır. Hiç bir şeyde olmayacaktır. Tabi benim Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanımız Berat Albayrak'a daha önce sorduğum sorular vardı. Bunu da ilerleyen günlerde tüm basına vereceğiz. Ama bir takım gelişmeler var. Şimdilik bu kadar söyleyeyim.Başkanlık oylaması Zonguldak'ta reddedildi. Türkiye'nin huzuru ve güvenliği Ak Parti ve Mhp koalisyonunun yol haritası ile düzelecek meseleler değildir. Türkiye'nin çok derin meseleleri vardır. Çok problemli geniş bir coğrafyada yaşıyoruz. Bunun Türkiye içine yansımaları var. Dolayısı ile CHP'nin içersinde olmadığı hiç bir Anayasa geçse bile topluma huzur getirmez. Öncelikle meclisten geçmemesi için, daha sonra da geçse bile referandum da geçmemesi ile ilgili büyük bir mücadele vereceğiz. Tüm teşkilatlarımız ile bu mücadeleyi yapacağız. Zonguldak'ta bu konuyla ilgili daha kolay mücadele yapacağımız, Zonguldak'a beş Bakan bir Başbakan gelmesi ile törende ortaya çıkmıştır. Fakat tabi ki de Zonguldak'ta işi hafife almayacağız. MHP'li arkadaşlarımıza, kardeşlerimize onları rencide edecek bir şey söylemek istemiyorum ama bu yolun yol olmadığını kendileri de biliyorlar. O konuda kendileri de çok taraflı, çok etraflı sorgulama ve düşünce içinde olduklarını ben biliyorum" dedi.

"STADYUM KONUSUNU ES GEÇTİLER DE, KARA YOLLARINI ELE Mİ ALDILAR"

Zonguldak'ta stadın yapımına değil hiç bir konuya değinmediklerini özellikle belirten Turpçu; "Zonguldak'a geldiklerinde bohçaları boştu. Stadyum konusunu es geçtiler de, kara yollarını ele mi aldılar. Bu yollar zaten vardı, biz bu yolların kalitesizliğinden bahsediyoruz. Mıcırlı yolların üzerinden geçtik. Yakında ölümlü bir kaza oldu bu yollarda. Hiçbir konuda Zonguldak'a umut vermediler. Zonguldak'tan daha da aldılar. Hastane meselesi geri kalmıştı ama firma sıkıntıya girmişti. Zonguldakspor Zonguldak'ın elinde tutacağı hiç bir şey kalmadığı için bu duruma gelmiştir. Kulüp Başkanımız Süleyman Caner'in zor şartlarda kendini feda etmesinden dolayı yönetimi, teknik heyeti ve futbolcuları ile birlikte kutluyorum. Fakat elimizde bizim şuan bir şey yok bu yüzden kendilerine maddi bir katkı yapamıyoruz" diye konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi