Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü ve Tarım İl Müdürlüğü birlikteliği ile kanserle aktif mücadele başlatıldı. Mücadele kapsamında Zonguldak&[#]8217;ın en ücra köylerine kadar giden uzman eğitimciler, bin 200 kadına kanserler ile eğitim semineri verildi.
Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü&[#]8217;ne bağlı Kanser Kontrol Birim sorumlusu Esin İlhan koordinatörlüğünde, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Şubesi Müdürlüğü ile Tarım İl Müdürlüğü uzman eğitimcileri tarafından il ve ilçelerdeki en ücra yerlerinden seçilen köylerdeki, tekstil fabrikaları, kuran kursları, okullar olmak üzere toplam 1200 kadına kanser eğitim verildi. Sağlık uzmanları tarafından başta meme kanseri olmak üzere kanser, teşhis ve tedavileri ve yapılması gerekenler konularında bilgiler verildi. Tarım İl Müdürlüğü Uzman Tarım Teknikeri Nilgün Kaynun ise gidilen köylerde gıda muhafaza yöntemleri, okul çocuklarının beslenmesi, yeşil yapraklı sebzelerin hazırlanması ve pişirilmesinde dikkat edilecek hususlar, doğal kaynakların kullanılmasında tasarruf ve tasarruf yöntemleri, zirai ilaç kalıntıları, konserve yapımında yanlış uygulamaları konuları anlatıldı. Kadınlarda farkındalık oluşturan bilinçlendirme eğitimlerinin devam edeceği belirtildi. Kanser eğitim ve çalışmaları hakkında bilgi veren İl Sağlık Müdürü Doktor Murat İlikhan, ülke insanının yüzde 80&[#]8217;ninin kanseri en önemli sağlık sorunu olarak nitelendirdiğini buna rağmen yüzde 2&[#]8217;sinin kanserin belirtilerini, önleme yollarını ve tarama metotlarını bildiğini ifade etti. Sağlık Müdürü İlikhan, &[#]8220;Kanser her yıl, tüm dünyada 10 milyon kişiyi etkilemektedir. Dünya Sağlık Örgütü&[#]8217;nün verilerine göre, 2020 yılında her yıl yeni kanser tanısı konan hasta sayısının 17 milyona, 2050 yılında ise 24 milyon kişiye yükseleceğini ve bu kanserlerin 3&[#]8217;te birinin etkili kanser kontrol programları yürütüldüğünde önlenebilecek olmasıdır. Türkiye&[#]8217;de en sık rastlanan ilk 10 kanserden yedisi, tüm kanserlerin neredeyse, 3&[#]8217;te ikisini oluşturmaktadır. Bunların tamamına yakınını çok ucuz, etkin ve kolay, uygulanabilen halk sağlığı yaklaşımları ile önlenebilecek niteliktedir. Ülkemizde, halkımızın yüzde 80&[#]8217;i kanseri en önemli sağlık sorunu olarak nitelendirirken ancak yüzde 2&[#]8217;si kanserin erken belirtilerini önlenebilme yollarını ve tarama metotlarını bilmektedir&[#]8221; dedi. İlikhan kanserler ve belirtilerini de şöyle anlattı:
&[#]8220;Meme kanseri için memede kitle, rahim ağzı kanseri için menopoz veya cinsel ilişki sonrası kanama, kalın bağırsak kanseri için dışkıda kan, cilt kanseri için deride ülser veya şekil ve renk değiştiren cilt lekeleri, gırtlak kanseri için iki haftayı geçen ses kısıklığı, erken uyarıcı nitelikte belirtiler olup, toplumun bu bulgular için bilinçli olması durumunda ilgili kanserlerin iz bırakmaksızın yok edilmesi mümkün olabilecektir. Tarama ile önlenebilecek, kanserlerden olan meme kanserinin Avrupa birliği ülkeleri, ulusal kanser kontrol programlarına entegre edilmesi ve bu ülkelerin deneyimlerinden yola çıkılarak, bakanlığımız tarafından Türkiye&[#]8217;de meme kanseri taramaları için ulusal standartlar belirlenmiştir. Taramaların her ilde en az bir kanser erken teşhis, tarama ve eğitim merkezi (KETEM) açılarak, meme kanserinin toplum tabanlı taramalarına aktif olarak başlanmıştır.&[#]8221;
1-7 Nisan Kanser Haftası, Meme Kanseri Bilinçlendirme ayı olan Ekim ayı gibi önemli günlerde yaygınlaştırılan propagandalar ile geniş halk kitlelerine ulaşmak için çalışmaların devam ettiğini vurgulayan İlikhan, meme kanseri için kadınların kendi kendilerini de kontrol edebileceklerini de ifade etti.

Belirtilerin gözlenmesi halinde hemen doktora başvurulmasını isteyen Sağlık Müdürü İlikhan, şu uyarılarda bulundu:
&[#]8220;Meme dokusunda kanallar, süt bezleri, bağ dokusu ve yağ mevcuttur. Meme dokusunun altında ise kas, kaburga kemikleri bulunmaktadır. Bu yüzden memelerde, küçük bezeler yada, bir takım sertlikler, hissetmeniz normaldir. Özellikle adet dönemlerinde, hemen önce dokuda fazla sıvı toplanacağından memenizde dolgunluk, ağrı yada kitle hissedebilirsiniz. Her ay adet gördükten bir hafta sonra, kendi kendinize yapacağınız meme muayeneleri sırasında memelerinizin yapısını, daha iyi tanıyarak, elinize gelen sertliğin normal olup olmadığını daha kolay ayırt edebileceksiniz. Meme kanseri bir çok ülkede kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. 25 yaşın altında nadir olup yaşla birlikte artış gösterir. Aile bireylerinde meme kanseri olanlarda hiç doğum yapmamış veya ilk doğumunu 30 yaşın üzerinde yapanlarda meme kanseri görülme olasılığı artar. Nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte, kalıtsal, hormonsal, çevresel etkenlerin meme kanserine neden olabileceği düşünülmelidir. Memenizin yapısı veya şeklinde değişme var ise, meme derisinde portakal kabuğu gibi girintiler var ise meme zerindeki toplardamarlar belirginleşmiş ise, meme başında yada etrafında kırmızılık var ise, meme başında içe gömülme var ise, koltuk altında şişlik var ise hemen doktorunuza başvurunuz&[#]8221;
Editör: Pusula Gazetesi