Ülke gündemini meşgul eden Domuz Gribi ülkeyi olduğu gibi Zonguldak´ı da ikiye böldü. Aşı konusunda başlayan ve siyaset malzemesi haline gelen tartışmaların ardından Zonguldak´taki genel bakış açısı negatif. İl Sağlık Müdürü Murat İlikhan aşıların henüz gelmediği açıkladı.


Milli Eğitim Müdürü Harun Girgin değerlendirmesinde, Bakanlık kanalıyla gelen direktifler doğrultusunda hareket ettiklerini belirterek; "Sağlık Bakanlığımız Domuz Gribi Aşısı&[#]8217;nın olunması gerektiğine belirtiyor. Kendimizi Türk doktorlarına emanet ediyoruz. Onlar ne derse onu yapacağız" dedi.



Türkiye´nin birçok ilini alarma geçiren Domuz Gribi vakaları nedeniyle Zonguldak´ta da koruyucu önlemler alınıyor. Dün yaptığımız röportajlarda önümüzdeki günlerde Zonguldak´a gelmesi beklenen aşılara karşı ön yargı ve endişeli bir bakış olduğunu gördük.


Almanya ve Amerika´da bile aşıya karşı itirazlar olduğunu hatırlatan vatandaşlar televizyonlarda ve yaygın medyadaki tartışmaların ciddi anlamda etkisi altında kalmış durumda. Konuyla ilgili eğitim ve sağlık camiasının da kafasının karışık olduğu ortaya çıktı.


Harun Girgin: ´Okullar Cuma günü tatil´


Domuz Gribi ile il ve ilçelerde bütün okullarda önlemlerin alındığını ve grip nedeniyle Cuma günü okulların tatil edileceğini belirten İl Milli Eğitim Müdürü Harun Girgin; "Sağlık Müdürlüğümüz ekiplerimizle il ve ilçelerde bulunan bütün okul müdürleri ve öğretmenlerine Domuz Gribi ile ilgili alınabilecek önlemlerin neler olduğu yönünde toplantılar yapılıyor. Domuz Gribi önlemi ile ilgili Sağlık Müdürlüğünden iki müdür, okul müdür yardımcıları ve bir öğretmenimiz verilen seminere katıldı ve yapılması gerekenleri sunumlarla halinde il ve ilçelerde yapılan toplantılarda tarif ettiler. Sağlık Müdürlüğü ile işbirliği yaparak il ve ilçe merkezlerimizdeki okullarımızda Domuz Gribi önlemlerimizi alıyoruz. Geçtiğimiz hafta Salı gününden itibaren Cuma´ya kadar ne tür önlemler alınması gerektiği anlatılacak. Biz Domuz Gribi ile ilgili tedbirlerimizi aldık. Domuz Gribi Aşısı Zonguldak´a geldi mi henüz bir bilgim yok. Biz ne kadar öğrenci ve öğretmen olduğu sayısını Sağlık Müdürlüğümüze bildirdik. Aşının Zonguldak´a gelip gelmediğini sağlık müdürlüğümüz bilir. Domuz Gribi ile ilgili ön tedbirlerimizi aldık. Tüm Türkiye genelinde Milli Eğitim Bakanlığın genelgesi doğrultusunda Zonguldak´ta bu Cuma ilköğretim, orta öğretim ve yaygın eğitim okulları, özel okullar, dershaneler ve mesleki eğitim merkezlerinin Domuz Gribi nedeniyle tatil edileceği bildirildi. Okulların dezenfekte edileceği belirtildi. Sivil toplum örgütleri ve diğer kurum ve kuruluşlar işbirliği yaparak okulların tüm bölüm ve ünitelerinin derslikler, yemekhane, yatakhane, atölye, park, bahçe, mutfak ve oyun alanlarının tamamının Cuma günü dezenfekte edilecek diye Sayın Bakanımızın talimatı var. Domuz Gribi ile ilgili alınması gereken önlemler anlatıldı. Okullarda temizliğin önemi ön plana çıktı. En yetkili Sağlık Bakanlığımız Domuz Gribi Aşısı&[#]8217;nın olunması gerektiğine belirtiyor. Olunmasın diyenlerle ilgili herhangi bir şey olursa suç duyurusunda bulunacağını belirtti. Bunun üzerine kim ne diyebilir. Kendimizi Türk doktorlarına emanet ediyoruz. Onlar ne derse biz onları yapacağız. Başka çaremiz yok " dedi.



Murat İlikhan: ´Aşı Zonguldak´a gelmedi´


Domuz Gribi ile ilgili şu ana kadar her hangi bir vakanın görülmediğini ve gerekli tedbirlerin alındığını belirten İl Sağlık Müdürü Murat İlikhan; "Sağlık Bakanlığı Domuz Gribi Aşısı ile ilgili Türkiye´de ne kadar aşı lazım bunun hepsinin hesabını biliyor. Aşıyla ilgili çalışma Sağlık Bakanlığı´nda devam ediyor. Şuanda da Sağlık Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği içerisinde Domuz Gribi önlemleri üzerinde çalışıyor. Çünkü salgın çocuklarda daha çabuk yayılabilir. Ulusal basında çıkan Sağlık Bakanlığının önerilerini insanlarımız dikkate almalı. Bakanlığın önerisinde kişiler koruyucu önlemlerini almaları gerekir. Domuz Gribi ile ilgili bütün tedbirler ilimizde de alını-yor. Şu ana kadar görülen her hangi bir vaka yok. Gereken tüm önlemleri alıyoruz.


Domuz Gribi Aşısı henüz Zonguldak´ımıza gelmiş değil. Domuz Gribi Aşısı tüm Türkiye´ye aynı anda dağıtılacak. Dağıtım yapıldığında aşıları yapacağız. Aşının yaptırılıp yaptırmama konusunda da tartışmaların bilimsel doğrulu kabul edilmesi gerekir. Bunun dışında bilimsel doğruluğa dayanmayan sözlere inanılmaması gerekir.


Abdurrahman Uysal: "Siyasi malzeme oldu´

Domuz Gribi ile ilgili vatandaşlarımı-zın kafalarındaki soru işaretlerinin kaldırıl-ması gerektiğini belirten Türk Sağlık Sen Zonguldak Şube Başkanı Abdurrahman Uysal; "Ne yazık ki sağlıkta yetkililerin açıklamaları bu soru işaretlerine cevap olacak nitelikte olmamıştır. Ülkemizde bilimsel sağlık kurumlarının yapmakta olduğu veya yapacağı bilimsel verilerle vatandaşlarımız en doğru şekilde bilgilen-meli. Görüyoruz ki, vatandaşlarımızın sağlığını çok yakından ilgilendiren konu bile Türkiye´de siyasi malzeme haline getirilmiştir. Domuz gribi de siyasi malzeme haline getirilmiştir. Bir tarafta domuz gribi aşısıyla ilgili çekinceleri ortaya koyan bir yapı, diğer tarafta bu konuda görüş bildirenleri mahkemeye vermekle tehdit eden sağlık bakanı, vatandaşlarımızın aklını iyice karıştırmıştır. Ben aşı olmalıdır olmamalıdır demiyorum. Önümüzdeki günlerde aşı ile ilgili en sağlıklı ve bilimsel gerçekleri vatandaşımız sağlıkta yetkililer tarafından bilgilendirilerek almalıdır. Benimde çocuklarım var aşı olsunlar mı olmasınlar mı konusuyla ilgili sonucu bekliyoruz. Bu konuyla ilgili bilgi sahibi olmak istiyoruz. Türkiye´de aşı tartışması da siyasete alet edildiği gibi vatandaşın sağlığı da aşıda bile siyasete kurban edildi."


Salih Alemdar: ´Bence aşı yapılmasın´


Türkiye´de Domuz Gribi Aşısı yapılsın mı yapılmasın mı tartışmalarının büyüdüğünü belirten Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Salih Alemdar; "Bence aşı yapılmasın. Çünkü televizyon programlarını izlediğimiz zaman bir ay içinde uygulanacak olan bir aşı ve içerisinde de sağlığa zararlı civa maddesi var. Eski Sağlık Bakanı Osman Durmuş Bey diyor ki, ´Ben bu aşıyı kullandırmam´. Ülkemizde bu aşının kullanılmasında sadece ilaç firmasına rant sağlama açısından olduğu söyleniyor. Bu söylemler ilerleyen zamanlarda değişebilir. Ama şuanda Türk milletini ve çocuklarının kullanılmasını istemiyorum. İlk kez kullanılacak bir aşı yeni deneniyor. Bu aşı ilk kez kullanılacak ve yeni deneniyor, milyonlarca aşıyla birlikte ne olduğu belli değil."


Kamuran Aşkar: ´Velilerden izin alınmalı´


Domuz Gribi Aşısı yapılıp yapılmaması uzmanlık konusu olduğunu belirten Eğitim Bir-Sen Zonguldak Şube Başkanı Kamuran Aşkar; "Bu işin kararını biz değil, bu işin uzmanı sağlıkçılar verecek. Biz okullar boyutunda Domuz Gribi aşısının kesinlikle velinin izni alınmadan yapılması taraftarı değiliz. Velilerden izin alınsın, isteyen öğrenciye yapılsın. İstemeyen öğrenciye yapılmasın. Yapılsın demekte dert, yapılmasın demekte dert. Yapılmasın dersin birileri kalkıyor yapılsın diye açıklama yapıyor.


Bu çocuklar gribe yakalandığında ölümler olduğu zaman bunun hesabını kim verecek. Yapılsın denildiğinde de ters bir iş çıktığında bunun hesabını kim verecek. Bu konuda uzmanlar net bir tavır koysunlar. Birde bu uygulamada farklılıklar var. Bugün Amerika´da yapılan aşı ile Türkiye´de yapılan aşının farklı olduğu söyleniyor. Amerika´da spreyle burundan yapıldığı, Türkiye´de koldan yapıldığı gözleniyor. Sağlıklı bir şekilde açıklama yapılsın. Ona inanalım. Bunun yan etkileri kesin olarak araştırılmalı. Biz velinin izni olmadan da öğrenciye bu aşı yapılmaması taraftarıyım. Sorumluluk veliye bırakılmalı" dedi.


Orhan Yılmaz: ´YÇocuğuma aptırmayacağım´



Domuz Gribi Aşısı&[#]8217;nın güvenirliği konusunda bilim adamlarının ikiye ayrıldığını belirten Eğitim-Sen Zonguldak Şube Başkanı Orhan Yılmaz; "Bir baba olarak ben çocuğuma Domuz Gribi Aşısı yaptırmayacağım. Domuz Gribi&[#]8217;nin bugün laboratuar deneylerinde kanıtlanmış ve aşı olunduktan sonra yan etkilerinin ne olacağı yönünde bir sürü kuşku varken ben çocuğuma Domuz Gribi Aşısı yaptırmayacağım. Çünkü ne olunduğu bilinmiyor. Bu tartışmalar kafa karıştırıyor. Çünkü bulunan bir aşının 7-8 yıllık bir süreçte denemeden geçmesi gerekiyor. Domuz Gribi Aşısı&[#]8217;nın güvenirliği konusunda bilim adamları ikiye ayrılmış durumda. Bilim adamlarını ikiye ayıran bir aşıyı çocuklara yapılmasını uygun bulmuyorum" şeklinde konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi