Esas 67Burda’nın önünce açılan MADO, Zonguldak Belediye Meclisi’ne ‘Zemin Terası’ için başvurdu. Yönetmelikte açıkça belirtilen Zemin Terası uygulamasını aşmak için İmar Komisyonu’ndan karar çıkartılmaya çalışılması tartışmaları beraberinde getirdi.

Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği 16. Maddesinin 5. Fıkrasında Zemin Teras şöyle tanımlanıyor.

Zemin terası: İrtibatlı olduğu katın seviyesini aşmayan, tabi zeminden veya tesviye edilmiş zeminden itibaren en fazla (1.50) m. yükseklikte olan, bağımsız bölümlerin parçası veya binanın ortak alanı olarak kullanılan, döşeme altında kalan kısmı doldurularak kapatılan veya duvar ile çevrilerek gerektiğinde depo olarak kullanılabilen, parsel sınırlarına yan ve arka bahçelerde 3.00 m.’den, ön bahçelerde imar planında veya ilgili idarelerin imar yönetmeliklerinde aksine bir hüküm yok ise 3.00 m.’den fazla yaklaşmayan teraslardır.

6. Yapı yaklaşma sınırı: Planda ve yönetmelikte belirtilmiş olan yapının komşu parsellere en fazla yaklaşabileceği sınırdır.

7. Bina derinliği: Binanın ön cephe hattı ile arka cephe hattının en uzak noktası arasındaki en fazla yaklaşabileceği sınırdır.

8. Tabii zemin: Arazinin hafredilmemiş ve doldurulmamış halidir.

9. Saçak seviyesi: Binaların son kat tavan döşemesi üst kotudur.

10. Bina yüksekliği: Binanın kot aldığı noktadan saçak seviyesine kadar olan mesafesidir. İmar planı ve yönetmelikte öngörülen yüksekliktir.

Konunun uzmanları, Belediye Meclisi’nin ve İmar Komisyonu’nun plan değişikliği, ruhsat ve tanımlarla ilgili değişiklik yapılamayacağını belirtiyorlar. Ve ekliyorlar: Birisi itiraz ederse yargı bu kararı bozar.

Zonguldak Belediyesi’nin İmar’ın ‘İ’sinden anlamadığını söyleyen İmar Komisyonu Başkanı Mehmet İzzet Türkçelik’in bu konuyu nasıl çözeceği merak ediliyor.

Editör: Pusula Gazetesi