Merkez İlçe Köylere Hizmet Götürme Birliği Ekim ayı ikinci olağan toplantısını yapıldı. Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu´nda dün gerçekleştirilen toplantıya Vali İsa Küçük, İl Genel Meclisi Başkanı Ali Kartal, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış, Milli Eğitim Müdürü Hacı Ali Yeşilyurt, İl Genel Meclisi Üyeleri ve Merkez İlçeye bağlı köylerin muhtarları katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunmasının ardından gündem maddeleri görüşülmeye başlandı. Toplantıda gündemdeki 4 madde de görüşülerek karara bağlandı.
Gündemin birinci maddesi olan 2010 yılı aidatı, Plan ve Bütçe Komisyonu´nun raporuna göre oy birliği ile 100 lira olarak belirlendi. Gündemin ikinci maddesi olan 2010 yılı yatırım programı ise yine Plan ve Bütçe Komisyonu´ndan gelen rapora göre köylere içme suyu ve köy mahalleleri yol yapımı oybirliğiyle kabul edildi.
Gündemin 3´üncü maddesi olan 2010 yılı gelir-gider raporu maddesi de komisyonun hazırladığı rapor doğrultusunda, gelir 3 milyon 650 bin TL ve gider 3 milyon 650 bin TL olarak belirlendi.
KÖYDES önemli çalışmalar yaptı
Gündemde son olarak istek ve dilekler bölümüne geçildi. Bu bölümde köy muhtarlarının, anaokulu, kanalizasyon ve temmuz ayındaki yoğun yağışlar nedeniyle dolan ırmakların temizlenmesi ve yolların onarılması talebi görüşüldü.
Toplantıda konuşan Vali İsa Küçük, "Çalışmalarımız hakkında ve gelecekte yapacağımız işler konusunda kısa bir bilgi vermek istiyorum. Bilindiği gibi Köylere Hizmet Götürme Birliği 2005 yılında kuruldu.
O günden bugüne kadar özellikle KÖYDES çalışmaları açısından hem il genelinde hem de merkez ilçe sınırlarımızı içerisinde çok önemli çalışmalar yapıldı. Bu süre içerisinde merkez ilçe sınırlarımızdaki 135 köyümüz için yaklaşık 21 milyon liralık ödenek kullanıldı 2005-2009 yılları arasında bu ödeneklerle köy yollarımızda 365 proje uygulandı. 437 km takviye yol ve 391 km de asfalt yol yapılırken, 6 köyümüzde de kanalizasyon çalışmaları yapıldı.
2009 yılında ilimize tahsis edilen ödenekle de merkez ilçemizin köy yollarında 66 km´lik asfaltlama çalışması yapıldı" dedi.
Çalışmalarımız devam edecek
Bin 600 kilometre yol alanının 2 bin kilometreye çıktığını ifade eden Vali Küçük; "Diğer taraftan baktığımız zaman özellikle yol çalışmaları açısından değerlendirdiğimizde, merkez ilçedeki köy yollarımız olsun, il genelindeki köy yollarımız olsun, 2005 yılında 1600 km yol alanımız vardı. Daha sonra muhtar arkadaşlarımızın İl Genel Meclisi üyelerimizin ve il özel idaremizin müşterek çalışmasıyla yaklaşık 400 km´lik yol kayıt altına alındı.
Bartın genelinde ortalama 2 bin kilometrelik köy yolu oluşturulmuş oldu. 2005 yılından baktığımız zaman yüzde 10´luk köy yolları şuanda ise yüzde 60´ları geçmiş durumda ve bu çok büyük bir başarıdır. Merkez ilçemizde de durum benzer şekildedir.
Her köyümüze ya içme suyu olarak ya da yol yapımı olarak il geneli ve ilçe geneline ulaştık ve her köyde çalışmalar yaptık. Önümüzdeki sene ise yine ödeneğe göre çalışmalarımız devam edecek. Arzuluyoruz ki yeterli ödeneğimiz gelsin, yine her köyde çalışmalar yapalım." diye konuştu.
Kaynaklarımız sınırlı
Önümüzdeki yıl köylerin içindeki yolların yapılacağını söyleyen Vali İsa Küçük; "Öncelikli yapacağımız çalışma içme suyudur.
Özellikle belirtmek isterim ki, geçtiğimiz yıllarda hep itiraz konusu olarak muhtarlar "köy yollarını çok iyi yapıyorsunuz, fakat köy yolunun girişinde bırakıyorsunuz" demesiydi. Şimdi ise sıra o bıraktığımız yere geldi. Önümüzdeki yıllardaki hedefimiz, köy içlerine asfalt yapmaktır. Bu konuda da muhtarlarımızdan destek bekliyorum. Her köyün iyi bir şekilde mutlaka bir tane yolu olmalı.
İmkânlarımız ölçüsünde bizim bunu en iyi şekilde yapmamız gerekiyor. Gerekirse sıcak asfalt olarak yapalım, imkânlarımız ölçüsünde de köy içine kaldırım yapalım. Ama biz biliyoruz ki, her köyün birden fazla yapısı var. Özellikle Karadeniz bölgesinde bulunan tün köylerin. Köyün şehre bağlayan yolu, diğer komşu köylere bağlayan yolu, köyleri Çaycuma´ya bağlayan yollarımız var.
Muhtarlarımızda haklı olarak bütün yolların en iyi şekilde yapılmasını istiyor. Ama biliyorsunuz ki ekonomik anlamda kaynaklar sınırlıdır. O yüzden öncelikli yapılması gereken yolu muhtarlarımız karar alsın gerek İl Özel İdare´ye gerekse bize bildirsinler. Bizde onun en iyisini yapalım" şeklinde konuştu.
Tek yürek olalım
Köy muhtarlarının okullara sahip çıkması gerektiğini belirten Vali Küçük; "Yine geçtiğimiz sene içerisinde birliğimizin imkânları doğrultusunda il merkezimizde köy çocukları kız öğrencilerimiz için bir yurt yapıldı. Bu yurdun faydasını gelecekte de göreceğiz ama ilk 1 sene içerisinde gördük ki, yurdumuzda kalan 28 çocuğun hepsi üniversite sınavına girdiler ve bunların 22 tanesi de üniversiteyi kazandılar. Bu çok önemli bir rakamdır.
Yurt olmasaydı bu çocukların kaç tanesi okuyabilirdi, kaçı üniversite sınavını kazanabilirdi tartışılır. Bu başarı takdir edilecek bir başarıdır ve ben o öğrencilerimize üniversite hayatlarında başarılar dilerim. Merkezde okulu olan köy muhtarlarımızın o okula çok sahip çıkmaları gerekir. Okulda ne sorunu varsa köyde çözecek, eğer ki çözemiyorsa biz buradayız.
Önümüzde ki sene özellikle belirtmek isterim ki köy yardımlarında da buna dikkat edeceğiz. Okula yardım eden muhtarlarımıza öncelik vereceğiz. Daha iyi bir Bartın için el ele olalım. Tek bir yürek olalım" ifadesini kullandı.
Çocuk hırsızlarına dikkat
Köy muhtarlarının köye gelen yabancı insanlara dikkat etmesi ve jandarmayla irtibat halinde olması gerektiğini ifade eden Vali İsa Küçük; "Genel konular açılmışken muhtarlarımızın dikkat etmesi gereken önemli bir konu daha var.
Özellikle köye giren-çıkan yabancı insanlar konusunda dikkatli olmaları gerekiyor. Ülkemizin gündeminde güvenlik açısından çocukları kaçırma konusu dikkat çekiyor. Son zamanlarda kaçırılan ve kaybolan çocuklar tartışılıyor. Köy muhtarlarının da köylere gelen-gidenlerin kim oldukları hakkında jandarma ve Valilikle irtibat içinde olmaları gerekiyor.
Bir diğer konu ise köylere kapıdan satış elemanları geliyor ve vatandaşlarımızı ikna kabiliyetleri ile kandırıyor. Vatandaşlarımıza senetler imzalatarak ekonomik yönden zarara uğratıyorlar. Bu konularda da köylerde herkesi ikaz etme ve uyarma görevi muhtarlarımıza düşüyor" diye konuştu.
Tüm köylerimiz asfaltlandı
Vali İsa Küçük´ün konuşmasının ardından söz alan İl Genel Meclisi Başkanı Ali Kartal ise, 2010 yılı çalışma programını yapmış olduğumuz merkez köylere yardımın hayırlı olmasını diliyorum.
4 yılda bin 630 kilometre olan yol ağımızın 2 bin kilometreye çıkması ve son 4 yılda yapılanlar asfalt yolların yüzde 10´dan yüzde 40´a çıkması bizi gururlandırıyor.
Sayın muhtarlarımızın dile getirdiği sıkıntıları yakından takip ediyoruz. Çalışmalarımızdan dolayı köy muhtarlarımızın da mutlu olduğunu biliyoruz, ancak bazı sıkıntılarımız da var. 4 yıl içinde yapmış olduğumuz çalışmalarla yüzde 40 asfalta ulaştığımızı herkes biliyor.
Bizim şu anda yapamadığımız veya bundan sonra yapmak istediğimiz mahalle yollarımız. Burada 2010 yılında nasıl yapacağız diye tartışmak üzere burada bulunuyoruz.
Tabii ki Köylere Hizmet Götürme Birliklerimiz ve İl Özel İdaremiz birlikte çalışmalarını sürdürüyorlar. Biz Sayın Valimiz ile 2010 yılında mahalle yollarını bitirmeyi planladığımızı konuştuk. Çünkü muhtarlarımızdan bugüne kadar gelen en büyük şikâyetin mahalle yolları olduğunu biliyoruz.
Bu çok güzel bir şey, artık bütün köylerimizin ana yolları asfalt oldu" dedi.
Çöp sorununu çözmek istiyoruz
2008 yılında köylerdeki çöpleri toplama konusunun gündeme geldiğini ancak 2 milyon lira maliyeti olduğu için gerçekleşemediğini söyleyen Meclis Başkanı Kartal; "İstekler ve arzular sınırsız ancak kaynaklarımız sınırlı. 2010 yılında en az bu yıl gelen kaynak kadar bir kaynak bekliyoruz ve inşallah bu kaynağımızla geriye kalan yollarımızı asfaltlamayı gerçekleştireceğiz.
Şu anda Plan ve Bütçe Komisyonu´nda sadece içme suyu ve mahalle yollarının dışında, en çok üzerinde durduğumuz konu köylerdeki çöpleri toplamaktır.
Bu konuda 2008 yılında bir çalışmamız oldu ve 2 milyon liraya yakın bir maliyet çıktı. En azından önümüzdeki yıl içerisinde elimizdeki imkânlar içerisinde 1 tane olan çöp konteynırını 3 veya 4 yaparak ilçelerimize de çöp konteynırları alarak köylerimizdeki çöp sorununu çözmek istiyoruz.
Bartın´ımızın merkezinde ne varsa, köylerimizde aynısı olması için çalışıyoruz. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Sadece yol ve su olarak değil, Milli Eğitim Müdürlüğümüzle birlikte binaların yapımı ve onarımıyla ilgili bütçemiz nispetinde elimizden geleni vermeye çalışıyoruz" diye konuştu.
Kanalizasyonun maliyeti büyük
Kanalizasyonun yerine fosseptik çukuru yapılması gerektiğini söyleyen Meclis Başkanı Kartal; "Yeni olarak anaokulu yapılanması ve Bartın´ın pilot il olarak ön plana çıkması durumu söz konusudur. Ama şu bir gerçek ki; herkes İl Özel İdaresi´nin imkânları var ve 1 yıl içerisinde halledebilecek biliyor. Bu mümkün değil. Bunu bir program çerçevesinde ve zaman dilimi içerisinde çözmemiz gerekiyor. O açıdan her köyümüz, mahallemiz ve vatandaşımız bizim için önemli ve tüm kaynaklarımızı bu önem sırasına göre değerlendirmek istiyoruz. Biz elimizdeki bütçeyi en iyi şekilde ihtiyaçlar çerçevesinde kullanmaya çalışıyoruz. Kanalizasyon isteniyor ancak kanalizasyonun çok büyük maliyeti var. Kanalizasyon yapmanın dışında onu devam ettirmenin sıkıntısı var. Bunu yapmamız halinde peşinden arıtma yapmamız gerekiyor ve bunun neticesinde Çevre Müdürlükleriyle sıkıntılarımız doğacak. Bu açıdan fosseptik yapılması bölge için daha anlamlı olacağını savunuyorum. Bu alanda yetkili olan herkesin köylerimize ve Bartın´ımıza en iyi hizmeti getirmek için sonuna kadar mücadele ettiğinde bir şüphem yok. KÖYDES Sayın Başbakanımızın da en önemsediği proje ve önümüzdeki yıllarda da devam edeceğine inanıyorum" şeklinde konuştu.
Editör: Pusula Gazetesi