CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Türkiye İşçi Emeklileri Derneği´nin, 47 ilde 4 bin 362 emeklinin katılımıyla yaptığı anketin emeklilerin ekonomik ve sosyal açıdan ne kadar ciddi sıkıntı içinde olduklarını gösterdiğini belirterek, Türkiye Büyük Millet Meclisi´ne verdiği bir önergeyle anketi Başbakan Erdoğan´ın dikkatine sundu.
Başbakan Erdoğan´a Emekliler Haftası´nda yayınladığı olumlu sözler içeren mesajı hatırlatan Yalçınkaya önergesinde "Emeklilerimizin durumu, her geçen gün daha da kötüye gitmekte, emeklilere en güzel hayat şartlarını sunmak sosyal devlet anlayışının bir gereği olmasına rağmen, maalesef emeklilerimiz bu sosyal devlet anlayışından mahrum edilmektedir. 8 yıldır yönettiğiniz Türkiye de, emeklilerimizin sağlıklı, huzurlu, müreffeh hayat sürmeleri isteğiniz ne zaman gerçekleşecektir?" dedi.
Emekliler de açılım bekliyor
9 milyon emeklinin aileleriyle birlikte güç koşullar altında yaşadığını belirten Yalçınkaya, önergesinde emeklilerin de açılım beklediklerini söyleyerek, "Türk insanını, emeklisini, çalışanını göz ardı ederek odaklanmış olduğunuz "Demokrasi Açılımı", "Ermeni Açılımı" gibi konular emeklilerimizin, çalışanların, işsizlerin, yoksulların sorunlarına çare olamamaktadır. Dolayısıyla vatandaşlarımız hükümetinizden kendi sorunlarına çare olacak açılımlar beklemektedir. Bu açılımlara ne zaman sıra gelmesi düşünülmektedir?" diye sordu. Başbakan Erdoğan´ın "Emekliler Haftası" dolayısıyla yayınlamış olduğu kutlama mesajınızda; "ülkemizin kalkınmasına çok değerli katkıları olan emeklilerimize en iyi hayat şartlarını sağlamak, sosyal devlet anlayışının bir gereğidir" dediğini ifade eden Yalçınkaya bu sözlerin gereğinin ne zaman yapılacağını sordu.
Durumlarında değişim olmadı
Başbakan Erdoğan´ın "Hayatlarının en verimli ve dinamik çağlarını, devletine, milletine hizmet ederek geçiren emeklilerimizin, emeklilik döneminde sağlıklı, huzurlu, müreffeh bir hayat sürmeleri en büyük isteğimizdir.
Sosyal Güvenlik Reformunu gerçekleştirmek için göreve gelir gelmez çalışmalarımızı başlattık ve bu alanda da önemli adımlar attık, atmaya devam ediyoruz. İnanıyorum ki herkesin hissettiği bu büyük değişim, kısa zamanda emeklilerimizin de günlük hayatına tamamen yansıyacaktır" demesine rağmen emeklilerin durumunda düzelme olmadığını belirten Yalçınkaya´nın meclise verdiği önerge şöyle;
Her geçen gün kötüye gidiyor
Türkiye İşçi Emeklileri Derneği, 47 ilde 4 bin 362 emeklinin katılımıyla, emeklilerin ekonomik ve sosyal durumunu belirlemeye yönelik "2009 Türkiye Emekli Profili Araştırması Anket Çalışması" gerçekleştirmiş ve bu durum yaklaşık 9 milyon emeklinin ve onların ailelerinin ne kadar ciddi bir sıkıntı içerisinde olduğunu ortaya koymuştur. Emeklilerimizin durumu, her geçen gün daha da kötüye gitmekte, emeklilere en güzel hayat şartlarını sunmak sosyal devlet anlayışının bir gereği olmasına rağmen, maalesef emeklilerimiz bu sosyal devlet anlayışından mahrum edilmektedir. Emeklilerimizin aylıklarına 2009 yılında uygulanacak olan toplam % 5´lik maaş artışı maalesef onların umutlarını iyice kırmıştır.
Yüzde 10´u evine hiç et alamıyor
Ayrıca yine huzurevlerinde kalan emeklilerimize uygulanan % 35 oranındaki "huzurevi zammı" da sosyal devlet anlayışından ne kadar uzaklaştığımızın kanıtını oluşturmaktadır. Bu nedenle;
1-Türkiye İşçi Emeklileri Derneği´nin yapmış olduğu araştırmaya göre emeklilerimizin yüzde 10´u evine hiç et alamamakta, yüzde 48´inin evine ise ayda bir kilogramdan az et girmektedir. Emeklilerin yüzde 23´ü icra takibine maruz kalmış, yüzde 48´inin ise sürekli hastalığı olduğu tespit edilmiştir. Yüzde 96´sı emekli aylığını yetersiz bulmakta, yüzde 44´ü ise kredi kartı kullanmak zorunda kaldığını belirtmektedir. Yüzde 74´ü borçlu, yüzde 23´ü icra takibine maruz kalmıştır. Günlük gazete okumayanların oranı ise yüzde 72´dir. Emeklilerimizden hükümetinize güven duyanların oranı ise yüzde 7´dir.
Yüzde 96´sı mutsuz yaşam sürüyor
Yüzde 95´i emeklilerin toplumda hak ettikleri saygıyı görmediğine inanmakta, yüzde 96´sı mutsuz bir yaşam sürdüğünü belirtmektedir. Yapılan bu araştırma sonucunda ortaya çıkan bu acı gerçekler karşısında hükümet olarak ne tür tedbirler almayı düşünüyorsunuz?
2-Çeşitli yerlerde ve zamanlarda hükümetinizin yapmış olduğu icraatlarını değerlendirirken, devamlı olarak ülkemizdeki değişimlerden, ekonomik güçlenmelerden bahsetmektesiniz. Bu güçlenmeler emeklilerimize neden bir türlü yansımamaktadır? Bu ekonomik güçlenmeler, bu büyüme kimlere yansımaktadır?
3- "Emekliler Haftası" mesajınızda; emeklilerimiz için, "hayatlarının en verimli ve dinamik çağlarını, devletine, milletine hizmet ederek geçiren emeklilerimizin, emeklilik döneminde sağlıklı, huzurlu, müreffeh bir hayat sürmeleri en büyük isteğimizdir" dediniz.
Açlık sınırının altında maaş alıyorlar
8 yıldır yönettiğiniz Türkiye de, emeklilerimizin sağlıklı, huzurlu, müreffeh hayat sürmeleri isteğiniz ne zaman gerçekleşecektir? 8 yıllık hükümetiniz döneminde bu gerçekleşemediğine göre, bundan sonra gerçekleşeceğine olan inancınız devam etmekte midir?
4-Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonunun (Türk-İş) Eylül 2009 açlık ve yoksulluk sınırı raporuna göre 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 750,-TL, yoksulluk sınırı ise 2.442,-TL olarak açıklanmıştır. Bu rapor neredeyse emeklilerimizin tamamının açlık sınırının altında aylık aldığını göstermektedir. Türkiye de sanayi üretimi her geçen gün gerilemekte, işsizlik rakamları artmakta, karşılıksız çek adedi 1,5 milyon´u bulmakta, kredi kartı borçları nedeniyle mağdur olan vatandaşlarımızın sayısı da 1,5 milyon´u geçmektedir. Ülkemizi bu içerisinde bulunduğu vahim durumdan kurtarma görevi hükümetinizde olduğuna göre, ne gibi çözüm yolları üretmektesiniz?
Katkı payları mağduriyeti artırdı
Türk insanını, emeklisini, çalışanını göz ardı ederek odaklanmış olduğunuz "Demokrasi Açılımı", "Ermeni Açılımı" gibi konular emeklilerimizin, çalışanların, işsizlerin, yoksulların sorunlarına çare olamamaktadır. Dolayısıyla vatandaşlarımız hükümetinizden kendi sorunlarına çare olacak açılımlar beklemektedir. Bu açılımlara ne zaman sıra gelmesi düşünülmektedir?
5-Emekli aylıkları arasındaki eşitsizlikler ve çeşitli dönemlerde eksik hesaplamalar nedeniyle ortaya çıkan adaletsizlikler, sağlıkta ödenen katkı payları gibi uygulamalar, emeklilerimizin iyice mağdur olmasına yol açmıştır. Devlet Bakanı Sayın Selma Aliye Kavaf´ın bütün emeklilerin aylıklarında iyileştirme yapılacağına ilişkin açıklaması kapsamında, emeklilerimizin mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik çalışmalar başlatılmış mıdır? Başlatılmışsa, bu çalışmaların ne kadar süreceği tahmin edilmektedir? Bu çalışmaların sonucu emeklilerimizin aylıklarına ne zaman yansıtılacaktır?
Editör: Pusula Gazetesi