Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü&[#]8217;nün yapmış olduğu çalışma doğrultusunda Çocuk Esirgeme Kurumu&[#]8217;nda bulunan çocukların uygun ev ortamına yerleştirilmesi ile ilgili karar alınmıştı. Zonguldak Çocuk Esirgeme Kurumu´ndaki çocuklar için ev arayışı içerisinde olduklarını belirten Vali Erdal Ata, kimsesiz çocukların ev ortamında hem daha sağlıklı hem de psikolojik anlamda daha iyi yetişeceklerini ifade etti.
Boşalan Çocuk Esirgeme Kurumu binası ile ilgili de iki alternatifleri olduğunu belirten Vali Ata, açıklamasında şunları söyledi:
"Çocuk Esirgeme Kurumu ile ilgili arkadaşlarımız ev kiralama çalışmalarına devam ediyorlar. Eğer uygun yeteri kadar kiralayacağımız daire bulursak oradaki çocuklarımızı ev ortamına yerleştireceğiz.
O binayı boşalttığımız zaman iki alternatifimiz var. Bunlardan bir tanesi işitme engelliler okulunu oraya taşıyabiliriz. Diğeri de kredi yurtlar kurumunun yurt konusunda sıkıntıları var. Her ne kadar bin kişilik öğrenci yurdumuzun yapımı devam ediyor ve önümüzdeki yıl bitecek olsa da o bittiğinde dahi yurt ihtiyacı olacağını düşünüyoruz.
Kısacası binayı değerlendireceğiz. Hangisi için uygun olursa onu yapacağız. Ben İnağzı´ndaki İşitme Engelliler Okulu&[#]8217;nu taşımayı düşünüyorum. Ya da öğrenci yurdu yaparız. Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü´nün son dönemdeki uyguladığı politika çocukları kışla şeklindeki yerlerde barındırmak değil, ailelerin içinde, ev ortamında onlara bakmayı ve yetiştirmeyi düşünüyor. Sanıyorum ki bundan sonra bu tür uygulamaların sayısı bir hayli fazla olacak. O çocukları toplumdan uzaklaştırmak değil de, psikolojik anlamda ailelerin içinde yetiştirmek.
Belki o apartmanda oturan insanlar akşamları bir çorba götürebilir veya onları sevip ilgilenebilir. Ya da o çocuklar mahallede arkadaş edinir ve oyun oynama imkanı bulurlar. O anlamda daha faydalı olacağını düşünüyoruz."
Gerekli talimat verildi
Zonguldak´ta bazı işletmecilerin ruhsatsız içki satışı yapıldığına yönelik yapılan şikayetler doğrultusunda çalışma başlattıklarını ifade eden Vali Ata; "Çekeklerde ruhsatsız içki içildiği ile ilgili emniyete gerekli talimatı verdik. Aynı şekilde Belediye Başkanımızla da görüşüldü. Gerekli kontroller ve denetimler yapılacak. Denildiği gibi ruhsatsız içki içildiği veya satıldığı görülürse gereği yapılacak" şeklinde konuştu.


´Kalkınma Ajansı DemirPark´a kurulacak´
Vali Erdal Ata, Kalkınma Ajansımızın kuruluş çalışmaları devam ettiğini söyledi.
Bölgelerin kalkınması ve yatırımcıların önünün açılması için Kalkınma Ajansı&[#]8217;nın çok büyük avantaj olduğunu belirten Vali Ata:
"Genel sekreter seçimi yapıldı. Devlet Planlama Teşkilatı&[#]8217;nın onayından sonra göreve başlayacak. Hizmet binamıza geçici olarak bir yer bulduk. Muhtemelen orayı kiralayacağız. DemirPark Alışveriş Merkezi´nde. Kuruluş aşamaları bittikten sonra da önce Genel Sekretere atanacak, bütçe ve çalışma programımızı yaptık onları Devlet Planlama Teşkilatı&[#]8217;na gönderiyoruz. DPT´nin onayından sonra onlar hayata geçecek. Tahmin ediyorum ki 2009 yılında Genel Sekreter ataması, bütçenin onaylanması, yerimizin kiralanıp demirbaş malzemelerinin alınması, yetiştirebilirsek uzmanların alımıyla ilgili çalışmayı da yılsonuna kadar bitirmeye gayret edeceğiz. Kalkınma Ajanslarının kuruluş gayesi bölgesel olarak geri kalmışlığı önlemek, bölgede yatırım yapacak olan yatırımcılara her türlü imkanı sağlamaktır. Gerek kamu kurum ve kuruluşlarının genel kalkınma planıyla uyumlu, bölgesel kalkınma planlarının yapılması gerekse yatırımcılara yer temini ve onların işlerinin takip edilmesi, ileride onların yapacağı projelere finansman yönden destek sağlanması gibi çok önemli görevleri olacak. Dolayısıyla sadece bölgemize değil tüm Türkiye genelinde yararlı olacak bir projedir" dedi.
Editör: Pusula Gazetesi