Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencileri ile birlikte Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde faaliyet gösteren manda yoğurdu üretimi ve doğal ürünler satışı yapan Aynur Abla’yı ziyaret etti.

İşyeri sahibi Aynur Çakar’ı girişimciliğinden dolayı kutlayan Rektör Coşkun, kadının önemini bir örnekle anlattı. Coşkun, “Türk milletinde erkek-kadın ayrımı yoktur. Kadının yeri çok müstesna bir yerdedir. Selçuklu döneminde Tuğrul Bey, İran’ın kuzeyine bir sefer düzenler. Esir düşme pozisyonuna gelmiştir. Mücadele devam ederken eşi ise, Bağdat’tadır. Eşi, atına biner, koca bir tümenin başına geçip Tuğrul Bey’i kurtarır. Bu olay bin yıl önce oluyor. Bin yıl önce bizin annelerimiz, babaannelerimiz ordu yönetiyordu. Aynı tarihte Avrupa’da kadınlar ‘şeytan’ diye yakılıp, külleri denize savruluyor. Bizim toplumumuz otağın başıdır” dedi.

Gıda Mühendisliği 4’üncü sınıf öğrencilerinin yoğurdu tanıması amacıyla ziyarette bulunduklarını ifade eden Coşkun, “Öğrencilerimiz; sütü, yoğurdu ve peyniri tanıyorlar. Ecdadımız yoğurt yapılacağı zaman kuru maddesi yüksek koyun ve manda sütü kullanmış. Üretim bakımından maalesef inek birinci sıradadır. İnek sütü olmayan yerlerde takviye sütü olarak kullanılır. Koyun sütü bozulmadan, ekşimeden 15 gün kalıyorsa, bunu kuru madde oranının yüksekliğine bağlayacağız. Üzerinde durduğumuz bir konuda sütün kalitesidir. Süte ısı uygulaması bizim kültürümüzde zaten vardı. Avrupalı sütü çiğ içerken bizim atalarımız ısıtarak içmiş. Avrupa pastörizasyonu 1890’larda bulmuşken, biz Abbasiler döneminde Bağdat’ı yönetirken uyguladık. O dönemde herkes kolera gibi hastalığa yakalandığı için bir talimatname yayınlanarak, su ve sütün kaynatarak içilmesi istenmiş. Avrupalı bizden 900 yıl sonra bunu uyguladı. Biz geçmişimizi de iyi bilmiyoruz. Geçmişimiz büyük başarılarla dolu.

Dersin amacı tecrübeleri doğru edinmeleri. Onun için öğrencilerimiz bundan sonra sahada çalışacaklar. Bizi kabul ettikleri için Aynur Hanim ve eşine çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

İşyeri sahibi Aynur Çakar ise, manda yoğurdu yapmanın püf noktalarını öğrencilere uygulamalı olarak göstererek, bilgi verdi.

Rektör Coşkun, öğrencileri ile birlikte manda yoğurdu mayaladı. Öğrenciler, manda yoğurdu alarak Bolu’ya döndü.

Editör: Pusula Gazetesi