Uzmanlar, yeni doğan bebekler için 6 ay anne sütünün önemli olduğunu belirtirken anne sütünün bebekler için en iyi gıda olduğunu kaydetti.
Zonguldak İl Sağlık Müdürü Dr. Murat İlikhan, Sağlık Bakanlığı tarafından Zonguldak&[#]8217;ın bebek dostu il olarak seçildiğini belirterek anne sütünün önemini vurgulayan çalışmalara devam edildiğini bildirdi. Bebek için en iyi besinin anne sütü olduğunu belirten İlikhan, emzirmenin hem anne sağlığını hem de bebeğin sağlığını koruduğunu sözlerine ekledi. Anne sütünün emziren anneye olan faydalarını sıralayan İlikhan, &[#]8220;Anne doğumdan kısa bir süre sonra aldığı kiloları geri verebilir. Rahim daha çok toparlanır. Doğum sonu kanamalar daha az olur. Anne ve bebek arasında yakın bağ kurulur. Emziren annelerde meme ve yumurtalık kanseri riski azalır. Bebeğin beslenmesi için özel hazırlık gerektirmez ve ekonomiktir&[#]8221; dedi.

SÜTÜN BEBEĞE FAYDALARI

Anne sütünün bebeğe olan faydalarını da anlatan Dr. Murat İlikhan, bebeğin doğumdan kısa bir süre sonra ilk yarım saat içinde emzirilmeye başlanması gerektiğini ifade etti. İlikhan, &[#]8220;Annenin ilk gelen sarı renkte sütü halk arasında ağız sütü olarak bilinmektedir. Ağız sütü yüksek protein değeri, yağda eriyebilen vitaminlere ve enfeksiyonu önleyen özellikleriyle, bebeğin beslenmesi ve sağlığı açısından çok önemlidir. Ağız sütü bebeğin ilk aşısıdır. Anne sütü bebeği ishal, soğuk algınlığı, öksürük, kansızlık ve diğer hastalıklardan korur. Anne sütünün içerisinde kansızlığa karşı demir vardır ve bebek tarafından iyi emilir. Anne sütünün hazmı kolaydır. Anne sütü alan bebeklerde karın ağrısı, pişik, kabızlık ve ishal daha az görülür. Anne sütünün yapısı bebeğin ihtiyacına göredir. Bebeklerimize yaşamının ilk 6 ayında sadece anne sütü verilmelidir. Ek gıdalara 6. ayın sonunda başlanmalı ve 2 yaşına kadar ek gıdalarla birlikte emzirilmeye devam edilmelidir&[#]8221; diye konuştu.
Editör: Pusula Gazetesi