12 Kasım 1999 depreminin 17'nci yılında Bolu'da düzenlenen anma etkinliklerinde Umutkent Mahallesi'nde bulunan '12 Kasım Deprem Müzesi' ziyaret edildi. Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, deprem öncesi binaların kontrol ettirilmesi konusunda uyarılarda bulunarak "Ben iki depremi de kendi yaptığım evimde yaşadım. Bir belediye başkanı olarak kendi yaptığı evde yaşayan birisi olarak ben bile evimi değiştirdim" dedi.
Bolu Umutkent Mahallesi'ndeki 12 Kasım Deprem Müzesi'nde bulunan fotoğraf sergisi Bolu Vali Yardımcısı Mustafa Keskin, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, belediye başkan yardımcıları ve minik öğrenciler tarafından ziyaret edildi. Öğrencilere öğretmenleri tarafından 12 Kasım 1999 günü gerçekleşen deprem anlatıldı.
Müze ziyareti sonrasında açıklamalarda bulunan Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, iki depremi de kendi evinde yaşadığını belirterek, "Ben iki depremi de kendi yaptığım evimde yaşadım. Bir belediye başkanı olarak kendi yaptığı evde yaşayan birisi olarak ben bile evimi değiştirdim. Bunu vatandaşların duyarlılığını artırmak için söylüyorum. Herkes depremden önce yapılmış evlerini çok ciddi şekilde kontrol etmeli, depreme dayanıklı ev yapma konusunda devletin verdiği desteklerden yararlanması konusunda uyarıyorum" diye konuştu.
"Binalarımız insanları öldürmeyecek kalitede yapılıyor"
1999 yılında yaşanan deprem sonrasında Adapazarı'na hükümetin bile ulaşamadığını söyleyen Yılmaz, "Bu coğrafyada sürekli deprem oluyor. 30-40 yılda bir ciddi depremler yaşıyoruz. Depremi hiç beklemiyormuşuz gibi sıkıntı çektiğimiz dönemler yaşadık. Ama geçen süre içerisinde çok farklı noktalara geldik. İletişim teknolojisi ve deprem bilinci arttı. Depremlerden sonraki bina yapımımızda da çok ciddi farklılıklar oldu. Binalarımızın kalitesini artırdık. Binalarımızın gelişmiş ülkelerdeki gibi insanlarımızı öldürmeyeceği bir noktaya getirdiğimiz kanaatindeyim. Ama bir daha depremi nasılsa yaşayacağımıza göre geçtiğimizde yaşadığımız çok kötü acıları yaşamamak için herkesin binalarını çok sağlıklı olarak kontrolden geçirilmesi gerekiyor" dedi.
Editör: Pusula Gazetesi