Zonguldak Belediyesi´nin toplu taşıma ihalesiyle ilgili usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle yapılan şikayet üzerine Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü´ne bağlı polis Savcılığın talimatıyla ihale dosyalarına el koydu. ARN Grup temsilcisi Akın Kavi´nin şikayetiyle harekete geçen savcılığın incelemeleri sürüyor. Konuyla ilgili Pusula´nın sorularını yanıtlayan Belediye Başkanı İsmail Eşref ise ihaleyi kazanan firmanın yeterlilik belgesinin bulunduğunu ve şikayetin kasıtlı ve siyasi olduğunun altını çizdi.

Belediyenin menfaatleri iki kat arttı
Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref 19 mahalleye hizmet verecek toplu taşıma ihalesiyle ilgili olarak Savcılığı ihale dosyalarına el koymasını değerlendirdi. Bu ihale ile Zonguldak Belediyesi´nin menfaatinin iki katına çıktığını belirten Eşref; "8 Ekim 2009 tarihinde Zonguldak Belediye sınırları içerisinde 19 mahalleye hizmet verecek toplu taşımacılık ihalesi 2008/ 86 sayılı Devlet İhale Kanununu ilgili maddelerine göre gerçekleştirildi. İhaleye toplam 8 firma müracaat etti. 8 firmanın tamamı yeterli bulunup değerlendirildi. Yeterlik komisyonu şartnamede istenen tüm belgeleri inceledi ve bu kişilerin yeterli olduğunu tespit etti. İhale 3 grup 19 mahalleyi kapsayacak şekilde sonuçlandırarak toplam 666 bin Türk Lirası değerindeki bedel, Hilal Sosyal Hizmetler Nakliye Turizm Sanayi Ticaret Limited Şirketi´nin verdiği 1 milyon 370 bin Türk lirası teklifle 2 katı değerinde yükselerek sonuçlandırıldı.
İkinci gelen firma ise şikâyet sahibi ARN Grup Ticaret Limited Şirketi. Verdiği teklif tutarı ise 818 bin Türk Lirası. İhalede hiç bir usulsüzlük ve eksiklik olmadığı gibi sonucu da belediyenin menfaatleri olarak 2 katı gerçekleşti" dedi.

Ne operasyon var ne yolsuzluk
İhale sonrası şikayetlerin olmasını normal karşılayan Eşref, polisin dosyaları almasının bir yolsuzluk operasyonu olarak algılanmaması gerektiğini belirterek şöyle konuştu; "İhalelerde şikâyetler olabilir. Çünkü kaybeden ve kazanan taraflar vardır. Kaybeden taraf kaybetmenin verdiği rahatsızlıkla her an şikâyette bulunabilir. Şikâyetler savcılığın takibiyle soruşturulur. Savcılığımızda Cumartesi günü yaptığı işlem Emniyet Müdürlüğü aracılığı ile ihaleye ait evrakların istenmesi şeklinde gerçekleşti. Ortada bir yolsuzluk yoktur. Savcılığın Emniyete yaptırdığı bu evrak talebi bir operasyon değil. Sadece belediyenin hafta sonu izninde olması nedeniyle belediyemizin birimlerinden evrakların alınması işleminden biridir.
Ortada ne operasyon var, nede yoksuzluk mevcuttur".

İlgili firma üç konuda şikayetçi olmuş
İsim vermeden iddia sahibinin üç konuda şikâyette bulunduğunu belirten Eşref, şikayet konusu iddialarla ilgili olarak; " Birincisi ihale yeterlilik belgelerini alabilmek için firmanın Zonguldak Belediyesi´ne borcu olmadığına dair yazısı olmadığını iddia etmektedir. Bu yazı belediyedeki yeterlilik dosyasında mevcut olup ´Zonguldak Belediyesi başlıklı kira borcu olup olmadığı yönündeki iddianın belediyemiz kayıtlarında sicil kaydı bulunmamaktadır´ şeklinde dosyasında bulunmaktadır.
İkinci iddia ise iş deneyim belgesi olmadığı yönünde. İlgili firma Kocaeli Büyükşehir Belediyesi´nin 10 yıl için açtığı ihaleyi kazanmış ve 27 adet otobüsle hizmet vermeye devam etmektedir. İkinci iş bitirme belgesi ise Gebze Belediye Başkanlığı´nın, Gebze İstasyon ve Gebze Eskihisar toplu taşıma işi yaptığı şeklinde. Üçüncü belgede Çayırova Belediyesi´nin 1994-1999 yılları arasında toplu taşıma işi yaptığını gösteriyor.
Mali Müşavir kayıtlarında da firmanın bu işi yaptığı, elinde bulunduğu otobüslerin demirbaş listesinde 1 milyon 443 bin Türk Lirası değerinde borcu olduğunu gösteriyor. Yani firmanın 3 milyon 118 bin Türk Lirası değerende elindeki otobüs ve makine farkının belgesi bulunmaktadır.
Dolayısıyla iş bitirme deneyim belgesinin olmadığı yönünde iddialarda asılsızdır. Üçüncü iddia ise eksik olduğunu belirttiği gibi yeterlilik belgesi olmadığı yönündeydi. Elimizde 8 firmanın tümünün yeterlilik belgesi komisyon tarafından aldığımızı belirten belgeler var. Belediye Başkanının komisyona başkanlık ettiği yönünde iddialarda bulunuldu. Bu husus yeni işlem ihale sistemini karıştırmıştır. Bu konuda eleştirileri eksiktir. Konu savcılıktadır, evraklarımız tamamdır. İnceleme sonucunda olayı savcılık açıklığa kavuşturacaktır. Takdir adaletindir, hak yerini bulacaktır" dedi.


Şikayet siyasi ve kasıtlıdır
Şikâyetin yersiz, amaçlı ve kasıklı olduğunu ifade eden Eşref, kastın bir bölümünün ihaleyi kaybetmek ikinci bölümünün ise siyasi olduğunu belirterek; "Bu şikayet yersiz, amaçlı ve kasıklıdır. Kastın öncelikli bölümü ihaleyi kaybetmek. İkinci bölümü siyasidir. Emniyet Müdürlüğü aracılığı ile Savcılığa verilen bu belgelerle olayın aydınlığa kavuşacağına inanıyorum. Ortada hiçbir şekilde suistimal veya kasıt yoktur" dedi
Şikayetin siyasi olduğunu belirten Eşref; "Bunu ihtimal olarak söylüyorum. Bildiğim bir şey yok ama hissettiklerim var" dedi.
Şikâyeti yapanların CHP´li olduğu yönündeki iddiaları da yanıtlayan Eşref; "Hayır, CHP´li değiller. Seçim öncesinde taşımacılık yapan kişinin minibüslerinde kimlerin resimleri olduğunu herkes biliyor. Seçimde halk otobüslerinde kimlerin resimleri asıldığını herkes gördü" dedi.
Editör: Pusula Gazetesi