TMMOB Şehir Plancıları Odası Zonguldak İl Temsilcisi Yesari Sezgin, her yıl 8 Kasım’da kutlanan “Dünya Şehircilik Günü” etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Dünya Şehircilik Günü Kolokyumu”nun bu yıl 40’ıncısının, aynı zamanda 8’inci Türkiye Şehircilik Kongresi olarak Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirileceğini açıkladı.
Bağlı bulundukları TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi Sekretaryası’nın da 7-8-9 Kasım 2016 tarihlerinde, ODTÜ Mimarlık Fakültesi'nde yapılacak olan kongrenin ana temasını "Şehircilik ve Eğitimi" olarak belirlendiğini ifade eden Sezgin, “Şehirciliğin eğitimi, akademik kurumların da içinde yer aldıkları kapsamlı bir sorun alanıdır. Bu alan, bitmek tükenmek bilmeyen yapılı çevre üretmeye dayanan iktisadi siyasalara karşı kapsamlı bir toplumsal bakış açısı geliştirmeyi zorunlu kılmaktadır. Bu çerçevede, bu yıl 40’ıncısı gerçekleştirilecek olan Dünya Şehircilik Günü Kolokyumu’nun (Dünya Şehircilik Günü 8'inci Kongresi’nin) konusu, ‘Şehircilik ve Eğitimi’ olarak belirlenmiştir. 7-8-9 Kasım 2016 tarihlerinde, Ankara’da Ortaooğu Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan Kolokyumda/Kongrede, aşağıda belirtilen başlıklar altındaki konular ele alınacaktır.
Şehircilik ve Gelecek: Şehircilik/planlama meslek alanının toplumun önüne gelecek öngörüsü ve hayali koyma sorumluluğu, planlamanın geleceği,
Şehircilik ve Toplum: Toplumdaki şehirci imgesi ve plancının değişen rolü; toplumun gözünde planlama, planlamanın gözünde toplum, toplumsal sorunlara şehircilik alanından sunulan çözümler, kuram ve uygulama farklılığında kamu yararı ve toplumsal adalet.
Şehircilik ve Akademi: Akademik kurumlardaki şehircilik eğitimi, şehircilik eğitiminin sorunları ve geleceği.
Şehircilik Meslek Etiği: Meslek ortamındaki tartışmalar, meslek ortamında geliştirilen meslek etiği ve eğitimi; kamu yararı ve toplumsal adalet.
Planlama Hukuku: Toplumsal değişim ve mevzuat değişiklikleri, mekansal yeniden yapılanma ve yeni arayışlar.
Kent Yönetimi: Planlamanın politikası, politikanın planla(n)ması.
Şehircilik Kolokyumu Tarihi: Mesleki toplantılar, eğitim ve sempozyumlar, Oda tarihinde meslek içi eğitim, Planlama Öğrencileri Yaz Eğitim Kampı.”
Editör: Pusula Gazetesi