Bolu Belediyesi, Osmanlı Devleti'nin ticaret yolunun önemli yapılarından olan ve yıllarca kervansaray olarak kullanılan Aşağı Taşhan'a butik otel olarak hayata geçiriyor. Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, "Mimari açıdan da önemli bir yere sahip Aşağı Taşhan, depremler, yangınlar ve insan tahribatı sonucunda neredeyse yok olma noktasına gelmişti. Tarihimize ve kültürümüze sahip çıkarak, Aşağı Taşhan'ı özgün haline getirip Bolu'muza kazandıracağız" dedi.
Selçuklu kervansaraylarının mirası Bolu merkez Büyükcami Mahallesi'ndeki Aşağı Taşhan, Osmanlı Devleti'nin ticaret kervanlarının konaklama ihtiyacını karşılayan önemli bir durak noktası olarak hizmet verdi. Osmanlı döneminde, Başkent İstanbul ile Anadolu arasında "Osmanlı Devlet Yolu" olarak bilinen ticaret yolu üzerinde yer alan Aşağı Taşhan, Kastamonu'nun Kurşunlu Hanı, Safranbolu'nun Cinci Hanı gibi Türk tarihinin önemli ticari ve mimari binaları arasında yer alıyor. Aşağı Taşhan'a sahip çıkan ve koruma altına alan Bolu Belediyesi, tarihi yapıyı özgün haline getirmek için restorasyon çalışmaları yürütüyor. Belediye Koruma Uygulama Denetleme Bürosu koordinasyonluğunda devam eden çalışmalar sonucunda Aşağı Taşhan'ın tahrip edilen bölümlerinin onarılarak orijinal haline kavuşturulacak.
"İçler acısı hale ortaya çıktı"
Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, "Dışarıdan bakıldığında sağlam gözüken tarihi yapının, Ankara Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Ankara 1 numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve Bolu Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu'nun yaptığı çalışmalar sonucunda ne yazık ki içler acısı bir halde olduğu ortaya çıktı. Uzun yıllarda depo olarak kullanılan iki katlı tarihi yapı, beton atılarak ortadan ikiye bölünmüş. 1940 yılında çekilen fotoğraflara baktığımızda anlaşılıyor ki tarihi yapının üzerine iki kat ahşap yapı inşa edilmiş. İç cephe ise tamamen sıva ile kaplanarak özgün halini yitirmiş" dedi.
"Taşhan Butik Otel olarak hizmet verecek"
Yılmaz, "Tarihi Aşağı Taşhan, restorasyonu tamamlandıktan sonra yapılış amacına uygun olarak yani butik otel olarak hizmet verecek. Bolu'nun turizmine de katkıda bulunacak tarihi yapının ortaya çıkan mimari özellikleri ise Türkiye'nin hatta dünyanın ilgisini çekecek düzeyde. Taş oymacılığının önemli unsurlarını içinde bulunduran yapıda, bütün odalarında mazgal pencereleri ve kuş evleri bulunuyor. Türk tarihi ve mimarisi içinde önemli bir eser olan Aşağı Taşhan, özgün haline kavuştuktan sonra turistik açıdan da görülmeye ve konaklanmaya değer bir hale gelecek" ifadelerini kullandı.
Editör: Pusula Gazetesi