CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, Cumhuriyet Bayramı'nın 93. Yıldönümü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.
Milletvekili Turpcu`nun açıklaması şöyle:
"SAVAŞ MEYDANLARINDA KAZANILAN BAĞIMSIZLIK, HALKIMIZA ARMAĞAN EDİLMİŞTİR”
“Cumhuriyet Bayramı; Büyük Önder Atatürk önderliğinde, milletimizin işgale ve emperyalizme karşı kahramanca mücadelesini simgeler ve bu mücadele sonrasında ulusumuzun hayatta kalma çabasını ortaya koyar. Savaş meydanlarında kazanılan bağımsızlık, halkımıza armağan edilmiş; halkımız hak ettiği çağdaş ve bağımsız yönetimine biçimine kavuşmuştur.
Ülke olarak, umutsuzluğa kapıldığımızda ve küçük bir pırıltıya ihtiyacımız olduğunda Cumhuriyetin inşası ve o dönem verilen mücadele bize güç ve ilham vermelidir. Çünkü Cumhuriyet, imkansızı başarmanın özetidir.”
Cumhuriyet, bir milleti kulluktan hür insan konumuna yükselttiği için çok kıymetlidir.
Ülkemizi, Ortadoğu’daki devletlerden ve sınır komşularımızdan ayıran sadece fiziki sınırlar değil, bilakis Cumhuriyet'in ve Atatürk Devrimlerinin ta kendisidir. Türkiye bugün Ortadoğu coğrafyasının aydınlık yüzüyse, bu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve Kurtuluş Savaşı Kahramanları sayesindedir.”
“CUMHURİYETİMİZİN KURUCU İLKELERİNE YENİDEN SIKI SIKIYA BAĞLANMAKTAN BAŞKA KURTULUŞ FORMÜLÜ YOKTUR”
“Laiklik ilkesi başta olmak üzere Cumhuriyetimizin değerleri ve kazanımları uzun süredir saldırı altındadır. Türkiye Cumhuriyeti`nin kuruluş temellerinin zayıflatılması, dinin siyasete alet edilmesi, ‘Yurtta Sulh, Cihanda Sulh’ prensibinden kopuş nedeniyle bugünkü çok sıkıntılı günlere geldik. Ülkemizin geleceği için çözüm Cumhuriyetimizin Kurucu İlkelerine yeniden sıkı sıkıya bağlanmaktır. İktidar başka çözümler aramamalıdır, çünkü Türkiye’nin başka kurtuluş formülü yoktur.
Cumhuriyetin gerçek anlamını bulabilmesi için, çoğulcu ve katılımcı demokrasinin, adaletin, özgürlüğün, hukukun üstünlüğünün, laiklik ilkesinin ve kuvvetler ayrılığının gerçek anlamını bulduğu bir Türkiye gerekmektedir. Bunun için mücadele etmeli, Büyük Önder Atatürk’ün ve vatan sevdalısı Anadolu Halkının bizlere emanet ettiği, Cumhuriyetimizi yükseltmek ve sonsuza dek yaşatmak için üstümüze düşen sorumlulukları yerine getirmeliyiz.
Cumhuriyet Bayramı; vatanıyla, milletiyle, cumhuriyetiyle gurur duyanların bayramıdır; Cumhuriyet`in bütün nimetlerinden yararlanıp kutlanılmasından rahatsız olanların değil.
Bu duygu ve düşüncelerle, başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere özgürlük ve bağımsızlığımız uğruna hayatlarını feda eden aziz şehitlerimizi saygıyla ve şükranla anıyor, emperyalizme karşı mücadele etmiş, var olma kavgası vermiş büyük Cumhuriyetimizin tüm vatandaşlarının Cumhuriyet Bayramını kutluyor, saygılar sunuyorum.
YAŞASIN DEMOKRATİK, LAİK, SOSYAL, EŞİTLİKÇİ, MODERN TÜRKİYE CUMHURİYETİ!”
Editör: Pusula Gazetesi