Amasra Belediye Başkanı M. Emin Timur, Başbakan Binali Yıldırım'a mektup yazarak Amasra'ya kurulmak istenilen termik santralin 1/100 binlik plan gereği Filyos'a yapılması gerektiğini ifade etti.
Amasra Belediye Başkanı M. Emin Timur, Başbakan Yıldırım'a yazdığı mektupta, "Sayın Başbakanım 2007 yılında onaylanarak yürürlüğe giren Zonguldak, Bartın, Karabük 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planında termik santral alanı yer almadığı açıkça bilinmektedir. Ancak HEMA Endüstri A.Ş. tarafından bu konu ile ilgili itirazlar yapıldığı ve söz konusu itirazın Çevre Bakanlığınızca değerlendirildiği 2008 yılında planda Amasra ilçesine doğal arkeolojik, ekolojik, tarihi ve turistik yapısı doğrultusunda termik santralin yer seçimi olarak daha uygun alanların araştırılması yönünde görüş verildiği bilinmektedir. Ancak görülüyor ki Bakanlığın olumsuz görüşüne rağmen HEMA şirketi ısrarla Tarlaağzı Gömü köyü Çapak köyü mevkiine termik santral kurma talebini yeniliyor. Bartın Amasra halkı Amasra'da kurulmak istenilen termik santrale karşı olduğunu defalarca belirtmiş; binlerce kişinin katıldığı mitingler yapılmış, termik santralle ilgili yapılmak istenilen 9 ayrı ÇED halkın bilgilendirilme toplantısını yine binlerce kişinin katılımı ile yaptırmamıştır. Bartın Amasra halkının termik santral yaptırmamak için sürdürdüğü termiksiz yaşam mücadelesi tüm ülkede örnek olmuş ulusal ve uluslararası medyada yer almıştır. Bartın Amasra halkının sesini tüm Türkiye duymuştur" ifadelerine yer verdi.
"Cennet parçasının yok olmasını beklemek gaflet olacaktır"
Amasra'nın doğal arkeolojik sit, kıyı ve orman alanları ile sınırlı yarım ada olduğuna dikkat çeken Emin Timur, mektubuna şöyle devam etti:
"02-10-2009 tarihinde onanarak askıya çıkartılan çevre düzeni plan açıklama raporunda IV.11.2 Enerji üretimi (Termik) başlıklı bölümünde (planlama bölgesinde kömür potansiyelinden yararlanılarak doğa içinde termik santral yapımına ilişkin girişimler bulunmaktadır. Zonguldak, Bartın, Karabük planlama bölgesi 1/100.000 Çevre Düzeni Planı ile doğal ve tarihi değerlerin korunması ve turizme kazandırılması ekolojik değerlerin sürdürülebilirliğinin sağlanması yönünde plan kararları verilmiş aynı zamanda bölgenin maden kaynaklarının sürdürülebilir gelişme yakınlaşma değerlendirilmesi gerektiği ve yapılacak termik santrallerin çevresel, ekolojik ve turizm açısından hassas olmayan alanlara yönlendirilmesi bir strateji olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda yeni kurulacak termik santrallerin yer seçimi planlama bölgesi için büyük önem arz etmektedir. Yer seçiminde en başta Filyos yatırım havzasına yönlendirilmeli. Bunun mümkün olmadığı durumlarda turizm açısından önemli alanlar, turizmin öne çıktığı ve turizmi ekonomiye kazandırmış yerleşmeler, turistik yollar, milli park, tabiat parkı, yaban hayatı koruma geliştirme alanı, turizm merkezi vb. özel kanunlarla korunan alanlar, sulak alanlar, içme ve kullanma suyu kaynakları göz önünde bulundurulmalı ve bu alanları etkilemeyecek konumdaki alanlar seçilmelidir) denmektedir. Sonuç olarak; ilçemiz sınırları doğal arkeolojik sit, kıyı ve orman alanları ile sınırlı şirin bir yarım adadır. Doğa cenneti ve 'Karadenizin İncisi' olarak bilinen ilçemiz üç bin yıllık tarihiyle ünlü tarihçi Homeros'un destanlarında yer almış bir cennet parçasıdır. Bu cennet parçasının asit ve kül yağmurları altında yavaş yavaş yok olmasını beklemek büyük bir gaflet olacaktır. Amasra Belediyesi olarak amacımız Amasra'yı yeni nesillere en güzel şekilde teslim etmektir. Bunun için Amasra'nın değişen ve gelişen dünyaya uyum sağlamasına çalışırken, bize miras kalan tarihini de koruyup gözetmek ilk ve en önemli görevlerimiz arasında yer almaktadır. Bu doğrultuda Amasra halkı tarafından Fatih'in gözbebeği Amasra'yı korumak için Hema Termik Santral ÇED olumlu kararına karşı 1460 kişi ile tüm gücümüzle dava açarak hukuki olarak da mücadele edeceğiz."
Ayrıca Amasra Belediye Başkanı Emin Timur Amasra'da kurulmak istenilen termik santralin ÇED kararına karşı Amasra Noterliğine giderek alınan karara karşı olduğunu ifade etti. Timur, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına açılan davaya müdahil olarak avukatlara vekalet verdi.
Editör: Pusula Gazetesi