Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Başkanı Prof. Dr. İsmail Özdemir, Türkiye'de kanamaya bağlı anne ölümlerinin gerilediğini söyledi.
Özdemir, Antalya'da 2000 kadın doğumcunun katılımıyla gerçekleşen 14. Ulusal Jinekoloji ve Obstetrik Kongresi'nde sunum yaptı. Prof. Dr. İsmail Özdemir, anne karnındaki bebeğin eşine (plasenta) yapışma bozukluğuna bağlı anne ölümleri konusunda, "Dünyada bu tür ciddi yapışma bozukluğu olan 10 kadından biri maalesef yaşamını kaybediyor" dedi. Bu tür gebelere yaptığı ameliyat tekniklerini anlatan Prof. Dr. Özdemir, ameliyatların belirli merkezlerde ve deneyimli ekipler tarafından yapılması gerektiğini söyleyerek gebeliğin en geç 30'uncu haftasından itibaren hastaların ilgili merkezlere gönderilmesinin önemine dikkat çekti.
Anne ölümlerinin en az yarısı önlenebilir
Ülkelerin gelişmişlik düzeyi kriterlerinden birinin de anne ölümleri olduğunu söyleyen Prof. Dr. İsmail Özdemir, alınan tedbirlerle ülkede son yıllarda anne ölümlerinin giderek düştüğünü ve yüz binde 13'lere kadar gerilediğini vurgulayarak, "Anne ölümlerinin en az yarısı önlenebilir" dedi.
Prof. Dr. Özdemir, plasenta yapışma riski olan gebelerin ileri merkezlere gitmelerinin hayat kurtaracağını belirterek, "Aksi durumda, komplikasyon çıktıktan sonra gitseler bile geç kalındığı için çoğu zaman iş işten geçmiş oluyor" ifadelerini kaydetti.
Editör: Pusula Gazetesi