TFF Zonguldak Deplasmanlı Süper Amatör Ligi 6. haftasında oynanan Zonguldak Gençlikspor ve Alaplı Belediyespor maçında çıkan olayların üzerine açıklama yapan Türkiye Faal Futbol Hakem ve Gözlemciler Derneği Zonguldak Şubesi Başkanı Serdar Yılmaz, il hakem kurulunu suçladı. Yılmaz, hafta içinde il hakem kurulu 50 tecrübeli hakemin maçlara çıkmama kararı aldığını ve bu kararın üzerine maçlara deneyimi daha az olan hakemlerin görevlendirilmesi nedeniyle benzer olayların gerçekleştiğini
ifade etti.
Zonguldak Fener Stadı´nda meydana gelen müsabakada, Zonguldak Gençlikspor´lu kaleci Kader, bir pozisyon sonrası ortası hakem Mehmet Ali Doğan´a itiraz etmesi sonucu sarı kart görmüş, Kader´in arkasını dönerek, konuşmaları nedeniyle, kaleciye kırmızı kart göstermişti. Çılgına dönen kaleci Kader, hakemin üzerine yürüyerek tokat atmıştı. Olayların üzerine TFFHDG Zonguldak Şubesi Başkanı Serdar Yılmaz, hakemlere yönelik yapılan olayların hoş olmadığını söyleyerek, bir daha tekrarlanmamasını istedi.
Bu tür olayları yapanları kınadıklarını ifade eden Yılmaz, "Zonguldak Amatör Ligi´nde 10-11 Ekim 2009 tarihinde oynanan müsabakalar esnasında ve sonrasında maalesef hoş olmayan olaylar gerçekleşmiştir. Bu olaylar esnasında hakem arkadaşlara yönelik eylemler olmuştu. Her şeyden önce hakem arkadaşlara yönelik bu eylemleri ve ifadeleri kınadığımızı belirtirken, ilimizde bu olayların bir daha tekrarlanmamasını umut ederiz" dedi.

50 HAKEMDEN MAÇLARA ÇIKMAMA KARARI
Hafta sonunda sahalarda meydana gelen olayların sorumlu olarak İl hakem kurulu´nu suçlayan Serdar Yılmaz, 50 hakemin hafta içerisinde görev kabul etmeme yönünde dilekçe verdiğini ifade etti. 5 hakem ve gözlemcinin de sonradan görev almama yönünde dilekçe verdiğini belirten Başkan Yılmaz, "Geçen hafta başından itibaren Zonguldak futbol camiasında yaşanan olaylar, malumunuzdur. Yaşanan bu hafta sonundaki olaylara, üzülerek bildiririz ki, hafta içindeki gelişmeler etkili olmuştur. Camiamızda İl hakem
kurulunun uygulamalarından kaynaklanan bir huzursuzluğunun varlığı da tartışmasız, bir gerçektir. İl Hakem kurulunun futbol taban birlikleri ile geçmişte yaşamış ve şuanda yaşadığı olaylar hafta sonunda yaşanan olayları desteklemiştir. Taban birliklerinin ortak karar ve deklarasyonu, il hakem kurulunun Zonguldak´ta sağlıklı bir görev yapabilme yeteneğinin ve becerisinin ortadan kalktığı şeklindedir. Bizim il hakem kurulundan beklediğimiz, erdemli davranarak, hem kendi hem de futbol camiasına için bu
huzursuzluğu gidermek adına gereğini yapmasıdır. Hakem arkadaşlarımıza yönelik her türlü eylemde arkadaşlarımızın arkasında olduğumuzu bir kez daha ifade eder ve futbolcu arkadaşlarımızı ve kulüp yöneticilerini hassasiyete davet ederim" diye konuştu.

"KARARLAR KİŞİSEL"
Hakemlerin maçlara çıkmama kararının hakemlerin kişisel olarak mı yoksa dernek olarak mı alındığı yönündeki soru üzerine Başkan Yılmaz, hakemlerin bireysel kararı olduğunu belirtti. Maç kabul etmeme kararı ile Merkez Hakem Kurulu´na ve Türkiye Futbol Federasyonu´na yönelik bir art niyetin olmadığını anlatan Yılmaz, şöyle devam etti:
"Tüm hakem ve gözlemci arkadaşlarımızın telefonu mevcuttur isterseniz, tek tek hepsine de sorabilirsiniz. Kesinlikle derneğin herhangi bir baskısı yoktur. Hakem arkadaşlarımız bu tür üzücü olaylardan sonra karar almışlardır. İl hakem kuruluna teslim etmek üzere yönetim kuruluna dilekçelerini vermişlerdir. Burada şunu söylemek istiyor arkadaşlarımız, merkez hakem kuruluna, futbol federasyonumuza herhangi bir art niyetimiz söz konusu olamaz. Dilekçede arkadaşlarımız, İl Hakem Kurulu bu şekilde tavır
sergilediği, hakarete varan boyuttaki cümleleri sarf ettiği sürece ikinci dilekçeye kadar görev almamayı talep ettiklerini ve İl Hakem Kurulu´na verilmek üzere dernek yönetimine teslim ettiklerini beyan etmişlerdir."

"ART NİYET YOK"
Bazı hakemlerin ise ´geçmiş dönemde daha ağır darpların olduğunu fakat bu tür maça çıkmama eyleminin olmadığı´ yönünde eleştirilerin olduğu hatırlatılması üzerine Başkan Yılmaz, "Bu tür şeyler yapılırken futbol federasyonu ile görüşme yapılır. Bu bir eylem şeklinde değildir. Bunu hakem arkadaşlarımızın bir dik duruşudur. Bunlar benim ifadem değil, hakemlerin ifadeleridir. Sonuçta hangi olay karşımıza gelirse gelsin, bu tür eylem ve olumsuz sonuçları bizde istemiyoruz. Bu olayda bize vermiş oldukları
dilekçeler vardır.
Bu durumun, İl Hakem Kurulu´nun gerekli erdemliğini gösterene kadar devam edeceklerini tarafımıza beyan etmişlerdir" dedi.
Merkez hakem kurulunun bu hakemlere yönelik yaptırımı olup, olmayacağı yönündeki düşünceleri sorulan Başkan Yılmaz, şu cevabı verdi:
"Başka Merkez Hakem Kurulu ve Türkiye Futbol Federasyonu´nun verdiği yetkilerine dayanarak, kendilerini gerekli hassasiyet ve duyarlılığa davet ediyoruz. Bu olay, İl Hakem Kurulu Dernek arasında olan bir olay değildir. Taban birlikleri ve İl Hakem Kurulu arasında gelişen olumsuz bazı gelişmeler vardır. Buda ağza alınmayacak çok kötü hakaretler olduğu içindir. Bunlar bardağı taşıran son damla olduğu için taban birlikleri bu deklarasyonu yayınlamıştır."
Editör: Pusula Gazetesi