Zonguldak&[#]8217;ın Kilimli ilçesine bağlı Muslu beldesinde Eren Enerji tarafından yapılmak istenen 700 megavat gücündeki yeni termik santralin İnceleme Değerlendirme Komisyonu Toplantısı, Ankara&[#]8217;daki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı&[#]8217;nda geçtiğimiz Salı günü gerçekleştirilmişti. Bölgeye termik santral yapılmamasını ve mevcut santrallerin de modernize edilmesini istediklerini belirten vatandaşlar, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Şerafettin Turpcu ile birlikte Mercimek Tepesi&[#]8217;nde toplanarak, basın açıklaması düzenledi. Düzenlenen eyleme; CHP&[#]8217;li Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün, Muslu Belediye Başkanı Sabahattin Adıyaman, Kilimli Belediye Başkanı Ali Aslankılıç, Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin, TEMA İl Temsilcisi Berran Aydan, sivil toplum kuruluşlarının başkanları ve yöre halkı katıldı.
Bölgenin termik santral cehennemi haline geldiğini belirten CHP Milletvekili Şerafettin Turpcu, &[#]8220;Çatalağzı&[#]8217;ndaki termik santrallerin ne boyuta geldiğini yöre halkı biliyor, ancak Türkiye bilmiyor. Bu termik santraller, &[#]8216;Zonguldak&[#]8217;tan çıkartılan kömür yakılarak elektrik üretilecek&[#]8217; vaadi ile halkın kandırılması sonucunda bu hale geldi. Şu anda 4&[#]8217;üncü termik santral faaliyete geçti. Toplam kurulu megavat güç sayısı ise, 3 bin 95 megavata ulaştı. Geçtiğimiz günlerde Ankara&[#]8217;da 700 megavatlık bir termik santralin kurulumunun izni için toplantı vardı. Sırada daha izin almak için bekleyenler de var. Dünyanın neresine giderseniz gidin böyle dar bir alanda bu kadar yoğunlukta termik santrallerle karşılaşmazsınız. ÇED toplantıları, &[#]8216;Bu termik santrale nasıl izin verebiliriz?&[#]8217; amacıyla toplanır hale gelmiştir. Zonguldak kömürü bir tarafa bırakılmış ve bu bölge ithal kömürün yakıldığı bir cehennem haline gelmiştir. Zonguldak&[#]8217;ta 1 milyon ton kömür çıkartılamaz haldeyken, bölgeye 10 milyon ton kömürün yakılabileceği termik santraller yapıldı ve yapılmaya da devam ediliyor&[#]8221; açıklamasında bulundu.
TURPCU: &[#]8220;YENİ SANTRAL İSTEMİYORUZ, MEVCUTLAR DA İYİLEŞTİRİLSİN&[#]8221;
Bölge insanının iki seçim hakkı olduğunu belirten Turpcu, &[#]8220;Biz geçtiğimiz günlerde Ankara&[#]8217;da, Çevre Bakanlığı&[#]8217;nda bir facia yaşadık. Maalesef ÇED raporunu hazırlayan ücretli bir firma var. Çevre katliamının nasıl yapıldığını Belediye Başkanlarımız, sivil toplum kuruluşlarımızın temsilcileri ve vatandaşlarımızla birlikte hayretler içerisinde izledik. Maalesef oradaki mühendis ve doktorların okuduklarını dinleyemez hale geldik ve orayı terk ettik. Biz artık bu bölgeye termik santrallerin yapılmamasını, var olanların da günümüz teknolojisine oranla modernleştirilmesini istiyoruz. Zonguldak&[#]8217;ın en önemli sorunlarından birisi olan hava kirliliği de göz ardı edilmemelidir. Buradaki termik santraller sadece yöreyi değil bütün Zonguldak&[#]8217;ı tehdit eder hale gelmiştir. Bu santraller hayata geçirildiği takdirde yöre halkının iki tercihi var bunlardan birisini kullanması gerekiyor. Ya burada kalacaklar ölümü tercih edecekler, ya da doğdukları, büyüdükleri toprakları terk etmek zorunda kalacaklar&[#]8221; ifadelerini kullandı.
&[#]8220;YAŞAYANLARA SORMADAN ANKARA&[#]8217;DA ALINAN KARARLAR ETKİLİ OLAMAZ&[#]8221;
Ankara&[#]8217;da gerçekleştirilen toplantıyı değerlendiren Turpcu, &[#]8220;Ankara&[#]8217;daki ÇED toplantısında Çevre Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı&[#]8217;nın ortak bir çalışmasının olmadığını gördük. Bakanlıklar arasında bir koordinasyonun olmadığını da hayretler içerisinde gördük. Bir bakanlığın yaptığı işten diğer bakanlığın haberi olmadığını gördük. Bununla birlikte termik santral yapacak olan firmanın para ile tuttuğu ÇED raporunu hazırlayan firma ile ÇED raporu hakkında konuşan kamu çalışanlarının aynı ağızdan konuştuklarını görüyoruz. Burasını görmeden Ankara&[#]8217;da kararlar alıyorlar. Burada yaşayanlar var, belediyeler var, sivil toplum kuruluşları var. Burada yaşayanlara sormadan Ankara&[#]8217;da alınan kararların etkili olamayacağını bir kez daha ifade ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Adana&[#]8217;da termik santrallerle ilgili yaptığı konuşmasında, &[#]8216;Ben şahsen ithal kömürün ülkemize girmesin karşıyım. Neden karşıyım? Cari açığı tehdit ettiği için&[#]8217; diyor. Sayın Cumhurbaşkanı da bu konuda ithal kömüre karşı. Biz sadece buna ekonomik anlamda bakmıyoruz. Bölgede çocuklardan yetişkinlere kadar kanser hastalığının gözle görülür şekilde artış gösterdiği aşikardır. Sonuç olarak dünyanın hiçbir yerinde bu kadar dar bir alanda yapa bildiği kadar çok termik santral yapılan bir alan mevcut değildir. Yapılmak istenen santralin zararı göze alınıyor. Mevcut santrallerin bölgeye verdiği zarar ÇED raporunun dışında tutuluyor. Bölgeye yeni termik santrallerin yapılmasına karşıyız. Mevcutların da Avrupa&[#]8217;da ve ABD&[#]8217;de olduğu gibi modernize edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Önümüzdeki Perşembe günü saat 13.30&[#]8217;da burada toplanacağız. CHP&[#]8217;li milletvekillerimiz ile birlikte vatandaşlarımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın ve belediye başkanlarımızın katılımıyla termik santralleri protesto edeceğiz&[#]8221; dedi.
&[#]8220;HAVA KİRLİLİĞİDEN ÖLENLER, TRAFİK KAZALARINDA ÖLENLERDEN 6 KAT FAZLA&[#]8221;

İstatiki veriler de veren Şerafettin Turpcu şöyle devam etti:

&[#]8220;Sizlere 2 teknik konudan bahsetmek istiyorum. Her yıl hava kirliliği nedeniyle 29 bin insanımız ölüyor. Bu toplam trafik kazalarında ölenlerin sayısının 6 katıdır. Bir diğeri de sanayi enden yapılır? İnsanlara hizmet için yapılır. Ülkemizde 3 milyar 500 bin Dolar hava kirliliğinden hastalanan insanlarımızın sağlığı için harcanıyor. Sayın Valimize de bir mesaj vermek istiyorum. Sayın Valimiz, &[#]8216;700 megavatlık bir boşluk daha var&[#]8217; diyor. Arkadaşlar, böyle bir şey yok. Sayın Valimiz burada yaşamayacak, onların aileleri ve akrabaları burada yaşamayacaklar. Bizim burada ailelerimiz ve akrabalarımız yaşıyor. Ben o sözü kabul etmiyorum. Biz bayramda kül barajının olduğu bölgeye gittik ve içler acısı halini gördük. Zonguldak&[#]8217;taki içme suyu da aynı şekilde tehlike altında. Bundan bütün Zonguldak zarar görüyor.&[#]8221;
AKGÜN: &[#]8220;8 BİN NÜFUSU OLAN BELDEYE GÜNDE 2 BİN KAMYON GİRİYOR&[#]8221;
&[#]8220;Yaşam hakkımız yok mu?&[#]8221; diye soran Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün, &[#]8220;Termik santraller konusunda bölge insanının, herkesin çok iyi bilgisi olduğunu gayet iyi biliyorum. Çünkü tüm çilesini, zorluğunu ve yaşam koşullarını yaşayarak öğrendiler. Mevcut çalışan santrallerin sorunları dururken, 3 termik santral daha yapılmak isteniyor. Ankara&[#]8217;da 3-5 kişi buradaki insanları dikkate almadan bir karar alıyorlar ve bu kararı uygulamaya koymaya çalışıyorlar. Böyle bir demokrasi olmaz, böyle insanlık dışı bir uygulama olmaz. Bu kadar dar bir alanda bu kadar yüksek megavat gücüne sahip birçok termik santrali bölgemiz kaldırmıyor. 8 bin nüfusu olan beldeye günde 2 bin kamyon giriyor. Bu problemler dururken, biz susarsak, bu kamyon sayısı 5 bine çıkar. Biz burada nerede yaşayacağız, bizim yaşama hakkımız yok mu? Biz burada gerçekleri yaşayarak öğrendik. Biz &[#]8216;Burada hiçbir sıkıntı yoktur. Termik santral yapılabilir&[#]8217; diyenlere inanmıyoruz. Biz yaşadıklarımıza inanıyoruz. Halk olarak hep beraber bu santrallerin yapılmasına karşı olduğumuz takdirde kimse buraya santral yapamaz. Herkesin ne pozisyonda olduğunu biliyoruz. İnsanların ekonomik sıkıntısı olduğu için buraya gelemediğini de çok iyi biliyoruz&[#]8221; şeklinde konuştu.
ADIYAMAN: &[#]8220;KARAR ALDIK, ENERJİ FİRMALARINA RUHSAT VERMEYECEĞİZ&[#]8221;
Hava kirliliğine dikkat çeken ve enerji firmalarına ruhsat vermeyeceklerinin altını çizen Muslu Belediye Başkanı Sabahattin Adıyaman, &[#]8220;Ankara&[#]8217;daki toplantıda daire başkanına, &[#]8216;Türkiye&[#]8217;de hava kalitesi en bozuk olan yer neresidir?&[#]8217; diye sordum ve Afşin-Elbistan olduğunu söyledi. Afşin-Elbistan&[#]8217;daki termik santrallerin megavat gücünün ne olduğunu da sordum. Bin 350 megavat&[#]8230; Eğer bin 350 megavatlık termik santraller bölgeyi ülkenin en kirli havası haline getirmişken, yarın bizin halimiz ne olacak? Bu kadar yüksek megavat gücünün bir arada bulunduğu termik santral sayısı dünyanın hiçbir yerinde yok. Bu termik santraller 12 yıl önce buraya geldi ve 12 yıldır Çatalağzı ve Muslu halkı; gürültünün, çamurun tozun ve her türlü olumsuz etkenin ortasında bırakıldı. Biz 12 yıldır inşaatların içerisindeyiz. Biz Ankara&[#]8217;da termik santral istemediğimizi bir kez daha ifade ettik. Onların bize gösterdiği slaytları sırtımızı dönerek izlemedik. Çünkü bir aynı senaryoları 3-4 defa gördük. Yeni senaryolara karnımız tok. Yeni bir termik santral istemiyoruz. Verdiğimiz mesaj net. Biz termik santraller konusunda Adnan Başkanım ile birlikte hiçbir imar değişikliğine imza atmadık. Bir karar aldık ve imar konusunda taviz vermeyeceğimiz gibi, bize ruhsat almak için gelen enerji firmalarının da karşısında duracağız. Bu saatten sonra termiğe geçit vermeyeceğiz. Bu saatten sonra termik ve devlet terörüne burada &[#]8216;dur&[#]8217; demek sorundayız. Ben buna &[#]8216;devlet terörü&[#]8217; diyorum, çünkü devlet halkını ve vatandaşını korumak ve kollamak zorundadır&[#]8221; açıklamasında bulundu.
AYDAN: &[#]8220;KÖMÜRÜMÜZ DEĞERLENMEDİ, &[#]8216;İŞSİZLİĞE ÇARE OLACAK&[#]8217; DEDİLER, İŞSİZLİK GİDERİLMEDİ&[#]8221;

İnsanların yerli kömürün değerlendirileceği ve iş vaadiyle kandırıldığını belirten TEMA İl Temsilcisi Berran Aydan, &[#]8220;Biz 20 yıldır termik santrallere karşı mücadele içerisindeyiz. Yapılmak istenen ÇED toplantılarında halk yaşadıkları ile yetindiğini belirterek, tepki gösterdi. Halka rağmen bir şey yapılmamalıdır. Artık yeter. Buradaki halkın, annelerin, çocukların sözlerine kulak verin. Bu yöreyi görmemiş, bu yöreye gelmemiş olan insanlar Ankara&[#]8217;da oturdukları yerde burası için karar veremezler. &[#]8216;Artık yeter&[#]8217; diyoruz ve termik santralleri istemiyoruz. &[#]8216;Demokrasi&[#]8217; deniyor. Herkesin dilinde bir demokrasi söylemi var. Eğer bizi yönetenler demokrasiye sahip çıkmak istiyorsalar, bu yörenin, halkın sesine kulak versinler. &[#]8216;Zonguldak kömürü değerlenecek&[#]8217; denilerek, büyük bir yutturmaca yaşandı. Önce liman yapıldı dışarıdan, başka ülkelerden kömür getirildi. Kömürümüz değerlenmedi, &[#]8216;işsizliğe çare olacak&[#]8217; dediler, işsizlik giderilmedi. Termik santral istemiyoruz&[#]8221; diye konuştu. Eyleme katılan bir vatandaş ise, &[#]8220;Milletvekilleri ve siyasiler, Zonguldak&[#]8217;tan gelip gidici. Biz burada istasyonuz, onlar ise tren, gelip geçiciler. Onlar gelip gidecek, biz her zaman buradayız. Ben 60 yaşına girmişim, 3 yetimim var başımda. Dağ başına bir kulübe yaptım, orada yaşıyorum. Ben nereye gideyim?&[#]8221; dedi.

Editör: Pusula Gazetesi