Tekne ve gemi arkeolojisi alanında dünya çapında üne sahip çok önemli bilim adamları katımıyla 12-18 Ekim tarihlerinde İstanbul ve Amasra´da düzenlenecek olan 12. Uluslararası Tekne ve Gemi Arkeolojisi Sempozyumu&[#]8217;nun Amasra ayağı, "antik gemi projesi" yapılamadığı için beklenen ilgiyi görmeyecek.
Antik dönemin ünlü şairlerinden Catullo´nun bir şiirinde bahsettiği antik gemiyi Amasra´da yapmayı planlayan Gemi Mühendisi Hüseyin Çoban, projenin sempozyumunun bir parçası olarak planlandığını, gerçekleşmemesinden dolayı üzüntü duyduklarını söyledi.
Hüseyin Çoban "3200 yıl önce Amasra´da yapılan gemiyle Venedik bölgesine yapılan tarihi yolculuğu yeniden canlandırmayı amaçlayan proje yöre için büyük bir tanıtım fırsatı olacaktı. Sempozyumun son iki gününde Amasra gezisi olacak. Dünyanın birçok ülkesinden en az 100 kişilik bir grup gelecekti. Şimdi katılım çok düşük olacak" şeklinde konuştu.

Hüseyin Çoban bildiri sunacak
Amasra gezisine rehberlik edecek olan Gemi Mühendisi Hüseyin Çoban, İstanbul Pera Müzesinde düzenlenecek sempozyumda bildiri sunacak. Kurucaşile ilçesine bağlı Tekkeönü köyündeki tersanesinde tekne ve yat imal eden Hüseyin Çoban´ın sunacağı bildirinin konusu Hayatta kalabilmiş Shel First (önce kabuk) tekniğiyle yapılmış son tekne "İnebolu kayığı" ve Anadolu´nun Batı Karadeniz kıyılarında tekne yapımının evrimi. Ana teması "kıtalararası" (between continents) olan sempozyumda dünyadaki tekne ve gemi arkeolojik buluntuları, İstanbul Yenikapı batıkları ve denizcilik konuları ele alınacak. Sempozyumun son iki gününde Amasra gezisi yapılacak.

Önce kabuk yöntemiyle
Bu şiirden yola çıkan Amasra kent kültürü Araştırmaları Grubu, Amastris gemisi yapımı ve Paflagonya´dan Padova´ya yolculuk projesinde arkeolojik kaynaklardan, tarihi ve bilimsel verilerden yola çıkarak "amastris gemisini" yeniden yapımını ve bu gemi ile tarihteki Venedik bölgesine yolculuğu yeniden canlandırmayı hedefliyordu.
Tekne antik dönemin yapım yöntemlerine göre "önce kabuk" yöntemi ile yapılacaktı. Teknenin tamamlanmasından sonra antik rotada yolculuk yapılacaktı.
Bu deneysel arkeoloji; tekne yapımı ve deniz yolculuğunun yeniden canlandırılması ana amaçtı.
Bu canlandırma bölgenin kültürel ve turistik gelişimine katkı sağlayacak biçimde sonuçlarının bilimsel sahada değerlendirilmesi açısından da belgelenecek, izlenecek ve modern iletişim yöntemleriyle belgelenecekti.
3200 yıl öncesinin Paflagonyası Bartın ile Bartın´ı atalarının yaşadığı yer olarak bilen İtalya´nın Padova ili arasında 2001 yılında başlayan ilişkilere yeni bir halka ekleyecek olan proje sempozyumun bir parçası olarak planlanıyordu.
Editör: Pusula Gazetesi