Yeşilçam’ın efsane oyuncusu Tarık Akan, bugün sabaha karşı saat 01.00’da hayata gözlerini yumdu. Tarık Akan'ın ölümü Türkiye'yi yasa boğdu. Ani bir şekilde aramızdan ayrılan ünlü sanatçı Tarık Akan arkasında onlarca birbirinden güzel ve anlamlı film bıraktı. “Canım Kardeşim”den, “Hababam Sınıfı”na kadar birçok filmde Akan’ın muhteşem oyunculuğuna şahitlik ettik.

Ancak Akan’ın 12 Eylül 1980 askeri darbesinden 1,5 yıl önce Kütahya-Tunçbilek’te çevirdiği ve Cüneyt Arkın’la birlikte başrolü paylaştığı “Maden” filmi, Zonguldaklıların ve madencilerin gönüllerinde ayrı bir yer edindi. Filmdeki “direniş” sahnesi ise, gerek vizyona girdiği dönemde gerekse sonrasında hep ‘hatırlanan’ sahnelerden birisi oldu.

Tarık Akan, birçok aydın ve ünlü isim gibi 1990 yılında Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) önderliğinde başlatılan “Büyük Madenci Yürüyüşü”ne katılarak “Emeğin Başkenti” Zonguldak’ta maden işçilerinin haklı mücadelesine destek vermişti. Tarık Akan'ın ölümünün ardından ünlü sanatçının Cüneyt Arkın'la başrolünü oynadığı ve Türkiye'deki işçi direnişlerine simge olan “Maden” filmi yeniden gündeme geldi. Filmde işçileri örgütleyen Akan ile Arkın'ın efsanevi konuşmalarının yer aldığı sahne yıllar geçmesine rağmen eskimedi.

MADEN FİLMİNİN KONUSU

Yavuz Özkan’ın yönetmenliğini yaptığı ve 1978 yılının sonunda vizyona giren film, bir maden ocağında bir devrimciyi ve işçilerle olan hikâyesini anlatmakta. İlyas (Cüneyt Arkın), maden ocağındaki sahip oldukları kötü koşullarla daha fazla çalışmak istemediklerini bütün işçilere anlatmaya çalışan bir devrimcidir. Bu çabaları sonuç verir ve Nurettin (Tarık Akan) ve arkadaşlarını sarı sendikanın etkisinden kurtarır. O sıralarda göçük altında kalan işçilerin bunda etkisi büyüktür. İşçilerin huzursuzluğunu yatıştırmak için maden sahibi şehre lunapark getirtir. Bu olumsuz durumu aşmak ve çalışma koşullarının düzeltilmesi için İlyas ve Nurettin bir imza kampanyası düzenlerler. Bu faaliyetleri yürütürken İlyas’a patronun adamları suikast düzenler. Bundan sonra işçilerin kendi aralarındaki dayanışması artar ve ilk önce iş yavaşlatma daha sonra İlyas’ın göçük altında kalmasıyla greve giderler.

KOLÇAK: “BİR YILDIZ DAHA KAYDI, UNUTMAYACAĞIZ”
GMİS Kozlu Şubesi Başkanı Hüseyin Kolçak, Soma eylemleri sırasında birlikte olduğu Tarık Akan ile ilgili bir fotoğrafını Facebook hesabından paylaştı. Kolçak, fotoğrafın altına şu mesaj yazdı:

“Önce Yeşilçam'da rol aldığı filmlerdeki ailemizin sevimli, haşarı ve yakışıklı çocuğu karakterleriyle o dönem herkesin gönlünde yer tuttu. İlerleyen yıllarda kolay yoldan para kazanmak yerine ömrü boyunca zor olanı tercih etti. Yeşilçam’daki ilk döneminden sonra bugüne kadar rol aldığı ve yönettiği filmlerde, yazdığı kitaplarla, eğitim sistemine yaptığı katkılarla, toplumsal hareketlerdeki duruşuyla ve mücadelesiyle her zaman emeğin, emekçinin ve demokrasinin yanında yer aldı. Biz madenciler açısından da, hem 1990 Grevi’nde, hem de Soma faciasından sonraki eylemlerde yanımızda yer alarak gerçek bir emekçi dostu olduğunu ispatlamıştı.”

Editör: Pusula Gazetesi