Düzce Üniversitesi Teknopark bünyesinde kurulan Kuluçka Merkezi, kişisel ya da ekip halinde sunulacak iş fikirlerini kabul edecek.
Öğretim elemanları, öğrenciler ve yerel halktan, yani iş konusunda fikri olan ve bu fikri yatırıma dönüştürerek kazanç sağlamayı hedefleyen, herkesin kolayca başvurabileceği Kuluçka Merkezi, Kasım ayı içerisinde faaliyetlerine başlıyor. Kuluçka Merkezi'ne gelen iş fikirlerinden en iyi on tanesi seçilip, fikir sahiplerine, geleceğin girişimcilerine; başarılı bir işin nasıl kurulup yönetileceği, kamu hibe ve faizsiz kredi desteklerine (KOSGEB, TÜBİTAK gibi) ilişkin başvuruların nasıl yapılacağı gibi konularda eğitim verilerek girişimcilerin hedeflerine daha kolay ulaşması sağlanacak.
Kuluçka Merkezi önemli bir destek sağlayacak
Düzce Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) ile Düzce Teknopark tarafından desteklenen Kuluçka Merkezi'nde Direktörlük görevini yürüten Elena Pallotta, "Günümüzde pek çok girişimci, fikirleri iyi olmadığı için değil, tecrübe ve yönlendirme eksikliğinden dolayı başarısız olmaktadır. Kuluçka Merkezimiz, iyi iş fikirleri olan insanların bu fikirlerini gerçek, karlı ve finansal yönden kendi kendine yeterli hale getirmelerine yardım edecektir. Bir düşünün, yeni bir uygulama tasarlama fikriniz var; ancak sadece bu uygulamaların geliştirilmesi onun başarılı bir işe dönüşmesi için yeterli değildir. Bunun bir başarı olarak adlandırılabilmesi için satış, pazarlama, finans ve daha birçok unsurun gerçekleştirilmesi gerekir. Biz de bu noktada destek sağlayarak Merkezimizde eğitim kazanan girişimcilere bunların nasıl yapılacağını anlatacağız" dedi.
Fikirler Uzmanlarca Desteklenecek
Girişimcileri bire bir yönlendirecek olan mentörlerce desteklenecek eğitim dört ay sürecek. Bu dört ayın sonunda girişimciler iş fikirlerini, nihai hedefe ulaştırdıktan ve prototip üretimini tamamladıktan sonra Mart 2017 ortasında geniş bir katılımcı kitlesiyle gerçekleştirilecek Düzce Demo Günü'nde jüriye sunacaklar. Düzce Demo Günü'nde jüri üyelerinden geçer not alan fikir sahipleri, Kuluçka Programı'nın ikinci safhasına geçmiş olacaklar. Takip eden 12 aylık süre içerisinde girişimcilerin işlerini gerçek anlamda başlatabilmeleri, satış-pazarlama faaliyetleri ve "melek yatırımcı" destekleri için daha ileri düzeyde mentörlük ve destek alabilmelerinin de önü açılmış olacak.
Yeni kurulan şirketlerin yüzde 50'sinin dört yıl sonunda başarısızlığa uğradığını ve yapılan uluslararası araştırmalara göre kuluçka merkezlerinden geçen fikirlerin yüzde 87'sinin başarıya ulaştığını söyleyen Elena Pallotta, "Kuluçka merkezlerinden çıkan şirketlerin yüzde 84'ü yerel düzeyde faaliyetlerine devam etmektedirler. Nitekim şirketlerin yüksek devamlılık oranı, yükselen istihdam kapasitesi ve yaratılan vergi geliriyle bu şirketler, sadece kendilerine değil, aynı zamanda tüm yerel halka hizmet etmektedir. Ayrıca Kuluçka Merkezimiz, Düzce Teknopark'a aday potansiyel şirket sayısını da arttırmayı amaçlamaktadır." diyerek Kuluçka Merkezi'nin Bölgesel katkılarının yanında yerel açıdan da çok önemli olduğunu vurguladı.
"Ekip olarak da başvurabilirsiniz"
Fikir sahibi kişilerin bireysel olarak başvurabilecekleri gibi ekip kurarak da başvurularını gerçekleştirebileceklerini söyleyen Pallotta, kurulacak ekibin üyelerinin, iş fikrinin gerektirdiği özelliklere ve kabiliyetlere sahip olup olmadıklarının göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti. Ayrıca Elena Pallotta, başarıya ulaşması muhtemel veya anlam ifade edebilecek bir potansiyele sahip her türlü iş fikrinin değerlendirileceğini ve bu iş fikirlerinin de teknolojik tabanlı olmasına gerek olmadığını söyleyerek, uygulanabilir her sektör ve konudan fikirlerin Kuluçka Merkezimiz tarafından değerlendirileceğinin altını çizdi.
Yenilikçi bir fikir işinizi başarıya ulaştıracak
Başarılı bir iş fikrinin müşterilere inovatif (yenilikçi) bir düşünceyle ulaştırılması gerektiğini söyleyen Pallotta, "Müşterilere yeni ve henüz olmayan, en azından var olan ürün ve hizmetlerden daha ucuz, daha iyi, daha hızlı ya da bunların hepsini içerisinde barındıran bir çalışma sunmalıyız ki; işimiz başarıya ulaşsın. İş fikrinin başarıya ulaşmasında önemli bir diğer nokta da üretilen fikirlerin az bir maliyetle test edilerek fikrin uygulanıp uygulanamayacağının öngörülebilmesi gerekmektedir" dedi.
Düzenlenecek "Düzce Demo Günü" için kazananların faydalanabileceği, iş fikrinde kullanabileceği, ödüller sunabilecek sponsorluklar aradıklarını söyleyen Elena Pallotta, ücretsiz halkla ilişkiler hizmeti (PR), pazarlama danışmanlığı, web tasarımı, hukuk danışmanlığı ve ücretsiz bulut depolama alanı (free cloud storage) gibi çalışmalar gerçekleştireceklerini ifade etti.
"Yerel halka sadece destek değil ilham da vermek istiyoruz"
Son olarak yerel halka ilham verecek ve girişimcilik ruhunu besleyecek aktiviteler gerçekleştirmek istediklerini belirten Kuluçka Merkezi Direktörü Elena Pallotta, başarılı girişimcilerin Düzce'ye gelip hikayelerini anlattıkları bir etkinlik düzenlemeyi düşündüklerini ve bu şekilde insanları motive ederek iş fikri sahiplerine birer girişimci olma yolunda hız kazandırmış olacaklarını söyledi. Ayrıca Pallotta, yerel girişimcileri destekleyecek "yerel melek" yatırımcıların ve bu tür ağların oluşabilmesine vesile olmayı amaçladıklarını ve iş fikri sahiplerinin başvurularını 1 Eylül - 31 Ekim tarihleri arasında, www.d-in81.com internet adresinden gerçekleştirebileceklerini dile getirerek sözlerini sonlandırdı.
Editör: Pusula Gazetesi