Bartın´da Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 6. Dönem Milletvekili Cemal Aliş tarafından 6 Eylül 1924 yılında kurulan ve eski harflerle çıkmaya başlayan, Bartın Gazetesi 86. yılını kutluyor.
Gazeteci ve TBMM . Dönem Milletvekili Cemal Aliş tarafından 6 Eylül 1942 yılında kurulan Bartın Gazetesi, "Şapograf" taş baskı sistemiyle başladığı yayın hayatına eski harflerle 4 yıl devam etti.
1928 yılında gerçekleşen harf inkilabı ile birlikte latin harflerle basılmaya başlayan Bartın Gazetesi, 8. yılını kutluyor. Haberlerin yanı sıra Türkiye´de ilk kez folklor halk bilim yazılarının yayınlandığı gazetenin bu koleksiyonları Ankara Hacettepe Üniversitesi Folklor Enstitüsüne alındı ve araştırmacılara açıldı. Dil bilimci Şakir Ülkütaşır, Abdülkadir Karahan, Halkbilimci Sadi Yaver Ataman, Vahit Lütfi Salcı gibi yazarların ilk ürünlerini verdiği ve folklorculara kucak açan gazete, ünlü folklorcu Perter Naili Boratan´ın eserlerinde de yer aldı. Bartın Gazetesi´nde ayrıca ünlü şair Behçet Kemal Çağlar ilk şiirlerinin yanı sıra, ünlü romancı, mizah yazarı ve şair Rıfat Ilgaz´ında 3 yıl boyunca köşe yazıları yayınladı. Sadi Yaver Ataman´ın ilk kitabını Bartın Gazetesi yayınlarken, "Bir Bahar Akşamı Rastladım Size" bestesinin şairi, edebiyatçı Fuat Edip Baskı ile "Güneyden Geliyorum" isimli şiir kitabı olan, Bartın´da Türkçe öğretmenliği yapan Rıza Polat Akkoyunlu´nun ilk şiirleri ve "Bir Dalda Altıok" isimli şiir kitabı da yine Bartın Gazetesi tarafından yayınlandı. Bartın Gazetesi 1991 yılında basının tepe örgütü İstanbul Cemiyeti´nin "Basın Özgürlüğü" ödülünü Milliyet´ten Melih Aşık, Cumhuriyet´ten Fikret İlkiz ile Uluslararası Haber Ajansı Ajans Press ile birlikte aldı. Başbakanlık Basın Yayın Genel Müdürlüğünün 1965´den beri düzenlediği, "Anadolu basını başarı ve özendirme ödüllerini" çeşitli dallarda 8 kez kazanan gazeteye, 1999´da Cumhuriyet´in 75. yılında Başbakanlık Cumhuriyet Ödülü de verildi. İstanbul, Ankara, Samsun, Eskişehir Osmangazi, Balıkesir, Sakarya Üniversiteleri, Fen-Edebiyat Fakültelerinde tez konusu oldu ve kitaplar yayınlandı.
Yayınını 84 yıldan beri kesintisiz sürdüren Türkiye Cumhuriyeti´yle yaşıt gazete, kurucusu Cemal Aliş ve ardından da oğlu iktisatçı Esen Aliş tarafından 2. kuşaktır yönetiliyor.
Editör: Pusula Gazetesi