Türkiye'nin ilk siyasi partisi olan ve Mustafa Kemal Atatürk tarafından 9 Eylül 1923'te kurulan CHP, 93'üncü kuruluş yıldönümünü kutladı. Valilik önünde düzenlenen törende konuşan İl Başkanı Ahmet Altun, “Altı okla hayat bulan CHP, dün olduğu gibi bugün de milleti birbirine kenetleyen, yurttaşları arasında ayırım yapmayan, eşitlikçi, aydınlatıcı, demokratik duruşları ile Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli kalesi olduğunu ispatlamıştır” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak İl Başkanlığı, partilerinin 93’üncü kuruluş yıldönümlerini Valilik önünde gerçekleştirilen tören düzenlendi. Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene; CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, İl Başkanı Ahmet Altun, Merkez İlçe Başkanı Ebru Uzun, İl Kadın Kolları Başkanı Merve Kır, İlçe-Belde Başkanları ile birlikte parti üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Çelenk sunumu, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan İl Başkanı Ahmet Altun, “9 Eylül 1923 yılında bizzat Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan ve Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini atan o günkü adıyla Cumhuriyet Halk Fırkası, 1935’deki 4’üncü kurultayında Cumhuriyet Halk Partisi adını benimsemiştir. Cesaretini, dehasını, liderliğini tüm dünyanın kabul ettiği yaptıklarıyla ve öngörüleriyle 21’inci yüzyılda dahi bize ışık tutan bir önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten sonra milli mücadelenin önde gelen komutanlarından İsmet İnönü partimizin başına geçmiş onu Bülent Ecevit, Deniz Baykal, Hikmet Çetin, Altan Öymen gibi liderler takip etmiştir. Tüm bu yıllar içerisinde gerek Türkiye Cumhuriyeti gerekse Türk siyaseti pek çok badireler atlatmış, demokrasimiz baltalanmış, parlamenter rejim askıya alınmış, siyasi partiler kapatılmış, yaşanan her darbede partimiz ağır faturalar ödemiştir. Ancak Cumhuriyet Halk Partisi hiçbir zaman ilkelerinden vazgeçmemiştir. Partimizin büyüklüğü sadece kurucu iradeyi temsil etmesiyle sınırlı değildir. Bu parti genç Türkiye Cumhuriyetini 1945 yılında çok partili döneme taşımış, Demokrasi kavramının gereklerini de yerine getirmiştir. Millet iradesine saygının, demokrasinin temelini oluşturduğuna inanan Cumhuriyet Halk Partisi iktidarın büyüsüne kapılmamış, seçmen ve seçim güvenliğini sağlayarak demokrasinin gereklerini yerine getirmiştir” açıklamasında bulundu.

ALTUN: “CHP, TAM BAĞIMSIZ DEMOKRATİK BİR ÜLKE HEDEFİNDEN ASLA VAZGEÇMEYECEKTİR”

CHP’nin ilkelerinden asla ödün vermediğine ve vermeyeceğine dikkat çeken Başkan Altun, “Altı okla hayat bulan; cumhuriyetçilik, laiklik, halkçılık, devletçilik, milliyetçilik ve inkılapçılık ilkelerinden hiçbir koşulda vazgeçmeyen Cumhuriyet Halk Partisi, dün olduğu gibi bugün de milleti birbirine kenetleyen yurttaşları arasında ayırım yapmayan eşitlikçi, aydınlatıcı, demokratik duruşları ile Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli kalesi olduğunu ispatlamıştır.15 Temmuz gecesi ve sonrasında yaşananlar karşısında partimizin ortaya koyduğu tavır, bu kalenin Türk siyasi tarihi içerisindeki rolünün yadsınamaz olduğunu bir kez daha göstermiştir. Demokrasinin içini boşaltmak, laiklik çizgisinden vazgeçmek, parlamentoyu askıya almak, korku imparatorluğu yaratmaya çalışmak, devlet organlarını işlevsiz hale getirmek, yasama, yürütme ve yargıyı tek elde toplamak, anayasayı askıya almak, yurttaşlar arasında ayrışma ve bölmeye neden olacak tavır ve söylemler hiçbir zaman partimizce kabul görmemiştir ve görmeyeceklerdir. Bu yoldaki mücadele Mustafa Kemal Atatürk’le başlamış ve hala devam etmektedir. Tam bağımsız demokratik bir ülke hedefinden asla vazgeçmeyecektir” ifadelerini kullandı.

“CHP, HEDEFLER GERÇEKLEŞENE KADAR HER TÜRLÜ FIRTINAYA KARŞI DURUŞUNDAN TAVİZ VERMEYECEKTİR”

CHP’nin her türlü fırtınaya karşı duruşundan taviz vermeyeceğini vurgulayan Altun, “Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanları, milletvekilleri ve tüm partililer; köklü bir çınar olarak her zaman milletiyle kenetlenecek ve Türkiye Cumhuriyeti adına düşlediğimiz tüm hedefler gerçekleşene kadar her türlü fırtınaya karşı duruşundan taviz vermeyecektir. Böyle bir partinin üyesi olmaktan duyduğum onurla Mustafa Kemal’in yüreklerimize kazıdığı mücadele ruhuyla hepinizi selamlıyor ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin 93’üncü yılını kutluyorum. Biz varsak Türkiye var, biz varsak Cumhuriyet var, biz varsak Demokrasi var ve biz varsak aydınlık yarınlar var. Nice aydınlık yarınları birlikte şekillendirmek umuduyla nice 93 yıllarınız olsun” şeklinde konuştu.

TURPCU: “‘O RESİM ORAYA BİR DAHA ASILMAYACAK’ DİYENLER VARKEN BİZ KİMLERLE NEREDE BERABER OLABİLİRİZ?”

CHP’nin 93’üncü yıldönümü kutlamalarında konuşan Milletvekili Şerafettin Turpcu, “1960 yılından bu yana devlet içerisinde çöreklenen ve son yıllarda merkez sağ ile birlikte hareket ederek son 15 yılda AKP iktidarı ile birlikte yürüyerek herkesi kandıran bir terör örgütü var. Bu malum yapı cemaat ve tarikat olarak ortaya çıktı, dönemin Başbakan ve Cumhurbaşkanları da dahil herkes bu yapının peşine düştü. Özellikle son 15 yılda siyasi örgütlerin tamamı… Neler yaşadığımızı görüyorsunuz. Daha büyük bela olarak Suriye’ye girdik. Bütün bu belalardan kurtulmanın yolu özellikle son 15 yıl içerisinde çok uzaklaştığımız kurtuluş ideolojisine geri dönmektir. Kurtuluşun yolu o ideolojiye geri dönmek ve sarılmaktır. O ideoloji hepimizi korur. O ideoloji AKP içerisinde yer alan çok sağlıklı unsurları da korur. Daha dün Atatürk’ün savaş meydanlarında halkı ile birlikte kazandığı mareşal üniformalı resminden rahatsız olanlar, ‘O resim oraya bir daha asılmayacak’ diyenler varken, biz kimlerle, nerede beraber olabiliriz? O büyük önderin sayesinde biz 93 yılları yaşıyoruz” diye konuştu.

“YUKARLARDA TEMİZLİK YAPMADIĞINIZ SÜRECE HİÇBİR YERE VARAMAZSINIZ”

FETÖ soruşturmalarında artık düz memurlardan tepelere çıkılması gerektiğini belirten Milletvekili Turpcu, “İzmir’in kurtuluşunda düşmana ilk kurşunu atan bir Hasan Tahsin vardı. 15 Temmuz darbe girişiminde de emperyalizmin en kanlı örgütüne karşı, general üniformalı bir haine karşı onu alnından vuran bir Ömer Halisdemir vardı. Bu ülkeyi savunacak bir sürü Hasan Tahsin, bir sürü Halisdemir vardır. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Darbe dönemi sonrasında sıradan memur ve öğretmenler açığa alınıyor. Bunlarla bir yere varılmaz. Bunlar bu yapının yanında olsalar bile bunlarla bir yere varamayız. Bakın, dün İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın damadı ve beraberindeki iş adamları tutuklandı. Esas mesele tepelerdedir. Yukarılara çıkın. Yukarlarda temizlik yapmadığınız sürece hiçbir yere varamazsınız” ifadelerini kullandı.

“EMPARYALİZMİN EN KOLAY GİRDİĞİ YERLER ETNİK YAPI, MEZHEPLER VE TARİKATLARDIR”

Türkiye’nin zor bir süreçten geçtiğini belirten Turpcu, “İktidarın ve Sayın Cumhurbaşkanımızın kurtuluşa ereceği tek yol, cumhuriyetçilerin, Mustafa Kemal Atatürk’ün çizdiği yola gelmeleridir. Bunun dışında bir yol yoktur. Bunun dışındaki formüllerin tamamı zaman kaybıdır. Bugün bu cemaatten alıp yarın başka bir cemaate vermek doğru değildir. Çünkü yarın onun da ne yapacağı belli değildir. Emperyalizmin en kolay girdiği yerler etnik yapı, mezhepler ve tarikatlardır. Cumhuriyet Halk Partisi’nin 93’üncü kuruluş yıldönümünü tekrar kutluyorum. Daha güçlü bir parti ile daha çok kutlamalarımız olacaktır. CHP’yi bu karanlık günlerden kurtararak iktidar yapacağız ve Atatürk’ün kurtuluş seviyesine ereceğiz” dedi.

Valilik önünde düzenlenen törenin ardından İsmet Paşa Parkı’ndaki İsmet İnönü Anıtı’na karanfil bırakıldı. Partililer, daha sonra CHP İl Başkanlığı’nda toplanarak, 93’üncü kuruluş yıldönümü anısına pasta kesti.

Editör: Pusula Gazetesi