Ahilik Haftası kutlama hazırlıklarının programla ilgili bölümü tamamlandı. Her yıl Ekim ayının ikinci pazartesi günü başlayarak bir hafta boyunca kutlanan Ahilik Haftası, 12 Ekim pazartesi günü başlayacak ve 18 Ekim pazartesi günü son bulacak. Geçtiğimiz yıl çıkan yasa ile birincisi kutlanan ve bu yıl ikincisi kutlanacak olan Ahilik Haftası Bartın´da 12 Ekim günü saat 11.00´de Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk Anıtına çelenk sunumuyla başlayacak. Daha sonra saygı duruşu yapılacak ve istiklal marşı okunacak. Program daha sonra Cep Sinemasında protokol konuşmaları ile devam edecek. Burada Sezai Hangişi ve Nesrin Efendioğlu tarafından Ahilik Kültürünün Tanıtımı ve Tarihsel Gelişimi konulu bir konferans verilecek. İlin ahisine plaket verilecek ve ahilik pilavı ikram edilecek. Program folklör gösterileri ile sona erecek.

Kalbini, kapını,alnını açık tut
Program davetiyesinde Ahilik ve Ahilik Haftası ile ilgili şu bilgiler verildi:
&[#]8220;Ahilik, kelime olarak kardeş, eli açık, konuksever ve yiğit anlamlarına gelmektedir.
Ahilik Teşkilatı ise; Türkler arasında gelişip yaygınlaşan, sanata ticarette dayanışma ve yardımlaşmayı esas alan sosyo-ekonomik bir kurumdur.
Ahilik; iş ahlakını savunan, sermayeyi ve işçinin alın terini koruyan, akıl, ahlak, bilim ve çalışma prensipleri üzerine kurulan, günümüzün kooperatifçilik, sendikacılık, sosyal güvenlik, kalite ve fiyat kontrol sistemine benzer yönleri olan teşkilattır.
Ayrıca Ahilik, 13. yüzyılda köylere kadar yayılarak, düzenli ve milli bir toplum kurmayı amaç edinen sosyal bir kurum haline gelmiştir.
Ahilikte, kalfalıktan ustalığa geçen kişilere, bir törenle şed bağlanırdı.
Böylece Fütüvvet yoluna giren usta, Ahilik felsefesine göre "eline, diline, beline Sahip ol.
Kalbini, kapını, alnını açık tut" ilkesine bağlı kalırdı.
Ahilik Haftası kutlamaları Sanayi ve Ticaret Bakanlığı´nca hazırlanıp, 13 Ağustos 2008 tarih ve 25966 sayılı Resmi Gazete´de yayınlanarak yürürlüğe giren "Ahilik Haftası Kutlamaları Yönetmeliği´ne" göre her yıl Ekim ayının ikinci pazartesi günü başlar ve 7 gün sürer.
Editör: Pusula Gazetesi