Bartın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulsetter Bayram, Kurban Bayramı'nın yaklaşması nedeniyle kurbanlık hayvanlar konusunda uyarılarda bulundu.
Bayram yaptığı açıklamada, vatandaşların kurban alımı ve kesimi yaparken mağdur olmaması için dikkat etmesi gerektiği ifade etti. Kurbanlık alımı yapılırken, hayvanların her iki kulağında küpe olmasına, büyükbaş hayvanların "pasaportu (hayvan kimlik belgesi)" olmasına ve küçükbaş hayvanların "nakil belgesi" olup olmamasına dikkat edilmesi gerektiği belirten Bayram, "Satın alacağınız hayvanın pasaportu veya nakil belgesiyle küpe numarasını kontrol ederek hayvanın kime ait olduğu, menşei ve yaşı gibi bilgilere ulaşabilirsiniz. Menşei belli olmayan, küpesiz, kayıt altına alınmamış hayvanlar kesinlikle satın alınmamalıdır. Çok zayıf, gebe, yeni doğum yapmış, yüksek ateşi olan, çok genç ve etleri olgunlaşmamış, tüyleri karışık ve mat, bakışları ve dış görünümü cansız, pis kokulu ishali ve burun akıntısı, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan hayvanların kurbanlık olarak satın alınmaması gerekmektedir" dedi.
Kurban kesimi yapılırken çevreye zarar verilmemesi gerektiğini de kaydeden Bayram şunları söyledi; "Kurbanlık hayvan sahipleri hayvanlarını köylerde kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde kesebilirler, kesim sonrasında kurban atıkları kedi, köpek gibi hayvanların kolayca ulaşamayacağı şekilde gömülmelidir. Ayrıca İlimizde kurulu bulunan ruhsatlı kesimhanelerde de kurban kesim hizmeti verilmektedir. Kesim öncesi veya sonrasında bulaşıcı, salgın veya sebebi belli olmayan bir hayvan hastalığından şüphe edilmesi durumunda hayvan sahipleri veya serbest veteriner hekimler bu durumu İl Müdürlüğü veya İlçe Müdürlüklerine bildirmekle yükümlüdürler. Kurban kesen vatandaşlarımızın kesilen hayvanlara ait kulak küpelerini ve pasaportlarını Muhtarlıklara veya İl / İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine teslim etmesi gerekmektedir. Dini bir vecibe olan Kurban vazifesi yerine getirilirken insan ve hayvan sağlığını korumak, hayvan refahının gözetmek, hayvanların hijyenik şartlarda kesilmesini sağlamak ve çevreyi kirletmemenin de dini ve de insani bir vazife olduğu unutulmamalıdır."
Editör: Pusula Gazetesi