Her ayın ilk beş günü İl Genel Meclis Başkanı İsmail Terzi başkanlığında toplanan İl Genel Meclis Toplantısı´nın Eylül ayı üçüncü birleşiminde Ak Parti´li ve CHP´li Meclis Üyeleri arasında tartışma çıktı.


CHP´li Meclis Üyesi Turhan Oral´ın İl Genel Meclisin 372 köy ve merkezde sorunlara çözüm bulmakla görevli olduğunu ve bu nedenle ´Acil hizmet isteyen köylerin çöp sorununu merkez olarak biz üstlenelim´ önerisi ilk oylamada kabul edilse de sayım şeklinde yapılan oylamada kabul edilmemesi üzerine CHP´li ve Ak Parti´li üyeler arasında tartışmaya neden oldu.


İllerin stratejik planları 5 yılda bir hazırlandığı ve bu nedenle yapılacak çalışmalarla ilgili alınması gereken kararların önemli olduğunu belirten CHP´li İl Genel Meclis Üyesi Turhan Oral; "Bu planlar önümüzdeki yılların çalışmalarını belirleyecek. İl Genel Meclisi sadece köyleri temsil etmiyor. 372 köy ve merkezden herkes bizim için oy kullanıyor. Biz halk adına sorunları dile getiriyoruz. Ama genel olarak bakıldığında biz çoğunlukla köylerin sorunlarıyla ilgileniyor ve sorunlara çözüm arıyoruz. Yol ve su konusunda ciddi adımlar atıldı. Köy yerleşik planını ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Yani şehrin her bir bölümünü kentleştirmeye çalışıyoruz. Böyle bakınca işin içerisine en büyük sorun olarak kanalizasyon, yol ve su sorunu öne çıkıyor. Köylerden kanalizasyon ve çöp sorunuyla ilgili çok ciddi talepler var. Hatta bazı köyler çöp ve kanalizasyon sorunlarını kendileri çözül bulmuşlar ve çevre belediyelerden yardım istiyor. Biz istiyoruz ki, bu vatandaşların gayreti bizim şahsımıza değil. Burada bir kurum yönetmeliği oluşturulsun.


Bu köyler üzerinde bürokrat arkadaşlarımız bizlerinde beraberliği ile çalışmalar yapılsın. Birlik içerisinde köylerin sorunlarına çözüm bulalım. Turizm ve öncelik isteyen bölgelerdeki çalışmalar için bütçemizi zorlayalım. Plan ve Bütçe komisyonunda bunları ele alalım. Ankara´dan bütçe isterken daha somut önerilerle Ankara´nın karşısına çıkmış oluruz.


Bu nedenle bu önergenin Çevre ve Sağlık Komisyonu´nda değerlendirilmesini istiyorum. Köylerin çöp sorununu merkez olarak biz üstlenelim önerisini meclise sunuyorum" dedi.


Tartışmaya ´Terzi´ çözümü


Bunun üzerine talep ilk olarak meclis üyeleri tarafından oy birliği ile kabul edildi.Ancak sonradan sayımlı oy kullanılması önerisi üzerine 11 kabul, 14 ret oyu kullanılarak önerge kabul edilmedi. Kabul etmeyenlerin büyük çoğunluğu Ak Parti´li Meclis Üyeleri olması üzerine CHP´lilerle Ak Parti´ler arasında tartışma yaşandı.


CHP´liler ilk oylamada kabul edilen önerinin sonradan sayım şeklinde yapılan oylamada neden ret edildiği sorusuna cevap bulamayarak, oylamanın adil olmadığını savundu. Ortamı rahatlatmaya çalışan İl Genel Meclis Başkanı İsmail Terzi´de çözümü toplantıyı bitirerek buldu. Ancak CHP´li ve AK Parti´li meclis üyeleri çıkışta da bir birleriyle önergenin kabul edilmemesi nedeni üzerine sözlü sataşmalarını sürdürdü. Son olarak Başkan Terzi, Ak Parti´li Meclis Üyelerini odasına davet ederek, CHP´li üyelerin salondan dağılmasını sağladı.



Editör: Pusula Gazetesi