Zonguldak’tan yükselen tepkiler üzerine AK Parti Zonguldak Milletvekili, Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Faruk Çaturoğlu Türkiye Büyük Millet Meclisinde görüşülmekte olan torba yasanın 35’nci maddesi ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Milletvekili Çaturoğlu yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Son günlerde ulusal ve yerel basında Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmekte olan torba yasının 35’nci maddesi ile Türkiye Taşkömürü Kurumunun özelleştirileceğine dair haberler yer almaktadır.

Bu itibarla; Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmekte olan yeni torba yasanın 35’inci maddesinde; “MADDE 35- 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

“EK MADDE 6- Özel bütçeli idarelere ait ticari amaçlı kuruluşlardaki hisseler ile varlıklardan bu idarelerce Özelleştirme İdaresi Başkanlığına bildirilenler, bu Kanun hükümleri çerçevesinde özelleştirilir. Elde edilen özelleştirme gelirinden Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan özelleştirme giderleri ve elde edilen gelirin yüzde 5’i düşüldükten sonra kalan miktar ilgili idareye aktarılır.” ifadesi yer almaktadır.

Diğer taraftan Özelleştirme İdaresi Başkanı Mehmet Bostan ve Hukuk Müşaviri Mehmet Kılcı ile yaptığım görüşmede; Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmekte olan 35’nci madde ile 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanunun 1’nci maddesinde yer almayan 5018 sayılı Kanuna ekli 2 sayılı cetvelin B bendinde yer alan özel bütçeli kurumlara ait varlık ve iştirak hisseleri ile bu liste dışında kalıp da özel bütçeli olan (iktisadi devlet teşekkülü olmayan) diğer kuruluşlar örneğin Milli Piyango İdaresi gibi kuruluşların varlık ve iştirak hisselerinin özelleştirme kapsamına alınacağı ifade edilmektedir. Bu maddenin Türkiye Taşkömürü Kurumunun özelleştirilmesiyle ilgili olarak uzaktan yakından bir ilgisi bulunmamaktadır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur"

Editör: Pusula Gazetesi