Pusula, darbe girişiminin yaşandığı saatlerde Sahil Güvenlik gemilerinin Zonguldak ve Ereğli limanlarından neden ayrıldıklarıyla ilgili şok bilgilere ulaştı. İddialara göre Zonguldak ve Ereğli’yi karşıdan görecek şekilde duran gemiler, darbeye direnilmesi durumunda Valilik, Kaymakamlık ve Emniyet Müdürlüğü binalarını vuracaktı.

Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan’ın tutuklanmasının ardından Zonguldak Limanı’ndaki TCSG-86’da görev yapan 10 ve Ereğli’de demirli TCG-301 gemisinde görevli 6 rütbeli asker gözaltına alındı. İnebolu 96. Bot Komutanı Yüzbaşı Turan Ergün, gemiyi almaya gelen polis ve sivillere ateş açılması yönünde emir aldığını söyledi.

15 Temmuz darbe gecesinde Zonguldak daha çok Ankara ve İstanbul’da yaşanan gelişmelere kenetlenirken, Polis teyakkuzda ancak sokaklar oldukça sakindi. Darbe girişimi veya kalkışma haberlerinin geldiği saatlerde Zonguldak Limanı’nda demirli olan TCSG-86 gemisindeki hareketlenme dikkat çekiciydi. TCSG-86’dahızlı bir şekilde ayrılması Pusula Gazetesi tarafından da okuyucularına anında duyurulmuştu. Aynı şekilde Karadeniz Ereğli’de bulunan Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı’ndaki TCG-301 isimli Sahil Güvenlik Gemisi de iskeleden ayrılarak açıkta beklemeye başladı.

ATEŞ AÇILACAKTI

Pusula, o gemilerin neden ayrıldıklarıyla ilgili şok bilgilere ulaştı. İddialara göre Zonguldak ve Ereğli’yi karşıdan görecek şekilde açılan gemiler darbeye direnilmesi veya gemiye el konulmak istenmesi durumunda Valilik, Kaymakamlık ve Emniyet Müdürlüğü binalarını vuracaktı, polis ve sivillere ateş açacaktı. Gemiler darbe girişiminin başarısız olması üzerine limanlara dönerek karartma yaptı.

İTİRAF ETTİ

Ereğli’de bulunan Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığına Bağlı hareket eden İnebolu Garnizon ve Sahil Güvenlik 96. Bot Komutanı Yüzbaşı Turan Ergün, kendisine Ankara'dan gelen bir telefonla gemiyi İnebolu'yu karşıdan gören bir noktaya çektiğini ve gerektiğinde gemiyi almaya gelen polis ve sivillere ateş açılması yönünde emir aldığını söyledi.

Soruşturma kapsamında emir komuta zinciri arasındaki ilişkiler, talimatların kimlerin verdiği ve bu talimatların neden uygulandığı araştırılıyor.

16 RÜTBELİ GÖZALTINDA

Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan’ın tutuklanmasının ardından Zonguldak Limanı’ndaki TCSG-86’da görev yapan 10 ve Ereğli’de demirli TCG-301 gemisinde görevli 6 rütbeli asker gözaltına alındı. Soruşturma kapsamında ifadelerine başvurulan askerler emir komuta içerisinde hareket ettiklerini, yaşananların darbe girişimi olduğunun anlaşılması üzerine üslerine döndüklerini söylediler.

BOSTANOĞLU UYARMIŞTI

Darbe girişimin yaşandığı saatlerde ilk önemli çıkışı aslen Zonguldaklı olan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu yapmıştı. Oramiral Bostanoğlu saat 01.00 sularında CNN’in canlı yayınına bağlanan Bostanoğlu kısa bir açıklamayla hareketin karşısında olduğunu duyurdu: “Komuta kademesi olarak bu girişimi kesinlikle kabul etmiyoruz” dedi. Bostanoğlu’nun bu girişimi ile Deniz Kuvvetleri darbe girişimini tek bir çatışma olmadan atlatmayı başardı.

Editör: Pusula Gazetesi