Çaycuma Aliköy Köyü Muhtarı Hayri Yiğit hakkında, köydeki su pompasını çalıştıran elektrik faturası için köylüden topladığı 40 bin TL´yi zimmetine geçirdiği iddiasıyla dava açılırken, köylünün suyu da borç nedeniyle 10 ay önce kesildi.


İlçeden doldurdukları su tankerlerinin önünde her gün kuyruğa giren köylüler, 10 aydır susuz perişan olduklarını söyledi.


320 hanenin bulunduğu Aliköy Köyü´nde bulunan depodan evlere suyun dağıtımını sağlayan pompayı çalıştıran elektrik, borcundan dolayı geçen yıl Aralık ayında kesildi. Köy muhtarlığına gelen elektrik faturasının yaklaşık 4 yıldır ödenmediğini ve faiziyle birlikte 116 bin TL borç biriktiğini öğrenen köylüler, her ay su parası adı altında verdikleri parayı köy Muhtarı Hayri Yiğit´in zimmetine geçirdiğini iddia ederek Çaycuma Kaymakamlığı´na başvurdu. Kaymakamlığın başlattığı idari soruşturma sonucunda Muhtar Hayri Yiğit hakkında adli soruşturma açılmasına izin verildi.


Adli soruşturma sonunda ise Hayri Yiğit hakkında köylülerden topladığı 40 bin TL´yi zimmetine geçirdiği iddiasıyla Zonguldak 1. Ağır Ceza Mahkemesi´nde dava açıldı.


Taşıma suyun önünde kuyruk


Suları kesilen köylüler ise, su ihtiyaçlarını 5 kilometre uzaklıktaki Çaycuma´dan karşılamaya başladı. İçme suyunu market ve bakkallardan satın alan köylüler, kullanma suyunu ise itfaiye müdürlüğünden tankerlerle taşıyor. Köylüler, köy meydanında su tankerlerinin önünde her gün bidonlarla kuyruğa giriyor. Zaman zaman su kuyruğunda sıra için birbirleriyle tartışan köylüler, 10 aydır susuz perişan olduklarını söyledi. Susuzluk nedeniyle banyo yapamadıklarını, çamaşır yıkayamadıklarını anlatan köylüler, şöyle konuştu:


"29 Mart yerel seçimlerine 1 ay kala köyümüze gelen Ak Parti´li meclis üyeleri kendi partilerine ve mevcut muhtar Hayri Yiğit´e oy vermeleri halinde elektrik borcumuzu sileceklerini söylediler. Bir kaç gün sonra 4 Mart´ta da suyumuz açıldı. Biz de inandık ve oyumuzu Hayri Yiğit´e vererek yeniden muhtar seçtik. Ancak seçimlerden 3 gün sonra suyumuz yine kesildi. Köyümüzün elektrik borcu 41 bin TL. Geriye kalan bölümü faiz. Faizin silinmesi halinde biz 41 bin TL´yi ödemeye razıyız. Bizim bir suçumuz yok ama bu perişanlığı çekmektense bu parayı ödemeye razıyız."


Çaycuma Kaymakamı Hasan Yaman, 116 bin TL´lik borcun 8 taksitte ödenebileceğini, köylülerin ilk taksiti yatırmaları halinde suyun açılacağını söyledi. Tutuksuz yargılanan muhtar Hayri Yiğit ise, zimmet suçlamasını kabul etmeyerek, köylülerin elektrik borçlarını ödemediğini, bu yüzden borcun biriktiğini ileri sürdü.


Editör: Pusula Gazetesi