Ereğli Kent Meclisi´nin Tüzük Genel Kurulu Atatürk Kültür Merkezi Nikah Salonu&[#]8217;nda gerçekleştirildi. Daire müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, muhtarlar, siyasi parti temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirilen genel kurul saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunması ile başladı. Kent Konseyi İşleyiş Yönergesi, Ereğli Kent Konseyi Kadın Meclisi Çalışma Yönergesi, Ereğli Kent Konseyi Gençlik Meclisi Çalışma Yönergesinde İçişleri Bakanlığı´nın talepleri doğrultusunda yenilenmesinin ardından hazırlanan tüzük, Genel Kurul Üyelerinin onayına sunuldu. Genel Kurul Üyelerine son hali ile tüzükler dağıtılırken çeşitli konularda da bilgiler verildi. Yapılan oylamada oy birliği ile tüzük değişiklikleri kabul edildi. Karadeniz Ereğli Kent Konseyi Başkanı Muhabbet Tezel tüzük tadilatının gerçekleştirilmesinin ardından Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri Oktay Demiroğlu, Ayhan Atay, Hüseyin Kocatürk, Mustafa Kemal Bektaş, Nihat Eken, Kadın Meclisi Başkanı Neriman Posbıyık, Gençlik Meclisi Başkanı Ertan Acur Genel Kurul Üyelerine bir kez daha tanıtıldı. Ereğli Kent Konseyi Başkanı Muhabbet Tezel, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunurken Kent Meclisi´nin bundan sonraki süreçteki çalışmaları ile ilgili bilgiler verdi.
Tezel, &[#]8220;1992 yılında Rio´da düzenlenen Birleşmiş Milletler Yeryüzü Zirvesinde ´Sürdürülebilir Kalkınma´, tüm insanlığın 21. yüzyıldaki ortak hedefi olarak benimsenmiştir. Bu doğrultuda hazırlanan çevre ve kalkınma ilkeleri ve eylem alanlarını ortaya koyan ´Gündem 21´ Eylem Planı Zirvenin ana konusu olarak kabul edilmiştir. Amacı kent yaşamında vizyonunun ve hemşerilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetişim ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmeye çalışan Kent Konseylerinin oluşumunun da temeli bu zirve ve sonrasındaki uluslar arası çalışmalar olmuştur&[#]8221; dedi.
Muhabbet Tezel, yaptırım gücü olmamakla birlikte katılımcı demokrasinin önünü açacak, yerel yönetimlerle birlikte kentin gücü olmaya aday çalışmalarıyla geleceğe ışık tutacağı gerçeğini yadsımamak gerektiğini söyledi. Tezel, &[#]8220;Gönüllülük temeline dayalı konsey çalışmalarının İçişleri Bakanlığımızca belirlenen yönetmeliği ile çerçevesi çizilmiş görevleri de şu şekilde sıralayabiliriz. Yerel düzeyde demokratik katılımın yaygınlaştırılmasını, hemşerilik hukuku ve ortak yaşam bilincinin geliştirilmesini, çok ortaklı ve çok aktörlü yönetişim anlayışının benimsenmesini sağlamak, sürdürülebilir gelişme sorunlarının çözümüne yönelik uzun dönemli bir planın hazırlanması ve uygulanmasını sağlamak, kente ilişkin temel stratejiler ve faaliyet planlarının belirlenmesi, uygulama ve izleme süreçlerinde tüm kenti kapsayan ortak bir aklın oluşturulmasına katkıda bulunmak, yerellik ilkesi çerçevesinde katılımcılığı, demokrasiyi ve uzlaşma kültürünü geliştirmek. Kentin kimliğine ilişkin tarihi, kültürel, doğal ve benzeri değerlere sahip çıkmak ve geliştirmek. Kent kaynaklarının etkili, verimli ve adil kullanımına katkıda bulunmak. Sürdürülebilir kalkınma anlayışına dayalı kentin yaşam kalitesini geliştiren çevreye duyarlı ve yoksulluğu giderici programları desteklemek, sivil toplumun gelişmesine ve kurumsallaşmasına katkıda bulunmak. Çocukların, gençlerin kadınların ve engellilerin toplumsal yaşamdaki etkinliklerini arttırmak ve yerel karar alma mekanizmalarında aktif rol almalarını sağlamak&[#]8221; diye konuştu. Karadeniz Ereğli Kent Konseyi´nin hiçbir siyasi amacı olmadığını belirten Muhabbet Tezel sözlerini şöyle tamamladı: &[#]8220;Kent yönetiminde saydamlık, katılım, hesap verebilirlik, öngörülebilirlik ilkelerinin uygulanmasına katkıda bulunmak, Kent Konseyinde oluşturulan görüşlerin değerlen-dirilmek üzere ilgili belediyeye gönderilmesini sağlamaktır. Yaşadığımız kentimize sorumluluk bilinciyle, sivil toplum örgütleri, siyasi partiler, sendikalar, kooperatifler, odalar ve birliklerimizle geleceğin Ereğli´si için güzelliklerin yeşereceği umut ediyorum. Karadeniz Ereğli Kent Konseyi´nin hiçbir siyasi amacı yok. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Objektif olarak hareket edeceğiz. Hiçbir siyasi oluşumun altında da olmayacak kentin birlik ve beraberliğini sağlamak anlamında öncülük yapacağız.&[#]8221;
Genel Kurul Üyeleri de Kent Konseyi´nin çalışmaları ile ilgili bilgiler alırken nelerin yapılması yönünde de çeşitli konularda fikirlerini beyan ettiler. Genel Kurul´un sona ermesinin ardından Karadeniz Ereğli Kent Konseyi, toplantı salonunda Genel Kurul&[#]8217;un değerlendirme toplantısını gerçekleştirdi.
Editör: Pusula Gazetesi