"Politik atamalarla siyasi iktidarların oyuncağı durumuna sokulan ve gittikçe gerileme süreci yaşayan kamu kurumları, siyasilerin kadrolarını yerleştirdiği kurumlar haline getirilmiştir" diyen Köktürk, soru önergesinde şunlara değindi: "Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ürettiği metalurjik yüksek kalorili kömürle Cumhuriyetin kuruluş dönemlerinden itibaren ülke ağır sanayisini omuzlarında taşımış, bölgedeki Erdemir ve Kardemir´le birlikte ülkemizin kalkınmasında önemli görevler üstlenmiştir. Ancak bu kadar önemli bir kurum son zamanlarda üretim teknolojilerinin yenileştirilmesi, üretim ve istihdamın artırılması, iş kazalarının önlenmesi gibi konularla değil, başka şekillerde basının gündemine taşınmaktadır. Bu bağlamda; son günlerde Zonguldak yerel basınında TTK Genel Müdürü´nün görevden alınacağına dair haberler yer almaktadır. Nitekim Zonguldak Maden Mühendisleri Odası, Zonguldak Makine Mühendisleri Odası, Enerji Sanayi Maden Kamu Emekçileri Sendikası ve Maden Mühendisleri Derneği de; bu konuda ortak açıklama yapmıştır. Bu açıklamada "iktidar partisi AKP´nin Zonguldak İl Yönetiminin TTK Genel Müdürünü görevden aldırmak için yoğun bir çalışma içine girdiğini, bu duruma gerekçe olarak da AKP İl Yönetimi´nin Kurumda istedikleri atamaları yaptıramadıkları ve yandaşlarına lojman tahsisinde söz sahibi olamadıkları gösterilmektedir" denilmektedir. Buna göre;
1. TTK&[#]8217;da istedikleri atamaları yapamadıkları ve yandaşlarına lojman tahsisinde söz sahibi olama-dıkları için AKP İl Yönetiminin böyle bir çalışma içerine girdiklerine dair haberler doğru mudur?
2. AKP döneminde yönetici kademelerine yapılan atamalarda; bilgi, beceri ve liyakat aranmasından vazgeçildiği görülmektedir. Atamalarda ve görevden almalarda geçerli olan ölçüt, ´cemaatten olmak veya olmamak, AKP´nin her istediğini yapmak veya yapmamak, AKP gibi düşünmek veya düşünmemek midir?
3. Başbakan´ın damadının Genel Müdürlüğünü yaptığı şirkete iki devlet bankasından 750 milyon dolar gibi bir kaynak aktarıldığı göz önünde bulundurulduğunda, TTK ile ilgili TBMM KİT Komisyonu´na sunulan raporlarda bu paranın 1/3´ünden daha az bir rakam (230 milyon dolar civarında) yatırım kaynağı aktarılması halinde TTK´nın zarardan kurtarılarak verimli bir işletme haline dönüştürülebileceği belirtilmesine göre; böyle bir kaynağın yatırıma ve teknolojik iyileştirilmelere dönüştürülmek üzere kuruma aktarılması düşünülmekte midir? TTK´nın yukarıdaki şekillerde değil bu tür olumlu haberlerle basının gündemine taşınmasındaki sorumluluk ve görevlerinizi yerine getirmeyi düşünüyor musunuz?
4. Son yıllarda "politik atamalarla siyasi iktidarların oyuncağı durumuna sokulan ve gittikçe gerileme süreci yaşayan kamu kurumları, siyasilerin kadrolarını yerleştirdiği kurumlar haline getirilmiştir. Bu durumun önlenmesine yönelik bir çalışmanız var mıdır? Bu kurumlarda hala onurlarıyla görev yapan, üreten ve ürettiklerini hiçbir kişisel çıkar gözetmeden ülke ve toplum hizmetine sunan yurtsever insanlara karşı yapılan baskıları engellemeyi düşünüyor musunuz?
5. TTK´dan 2002 - 2009 yılları arasında kaç işçi emekli olmuş, kaç işçinin işine son verilmiş, bu süreçte kaç kişi işe alınmış, ne kadar kişi iş kazalarında yaralanmış ve yaşamını yitirmiştir?"
Editör: Pusula Gazetesi