Düzce Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) ve TÜBİTAK 1601 Projesi Faaliyetleri etkinliğinde Üniversite personeline, öğrencileri ile Düzce Teknopark firma temsilcilerine yönelik başlatılan 'Patent Bilgilendirme Günleri' nin ilki gerçekleştirildi.
Düzce Teknopark A.Ş. toplantı salonunda gerçekleştirilen etkinliğe Düzce Teknopark Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Özkan Şahin, Düzce TTO personeli, uzmanları ve Teknopark personelleri katıldı. Eğitim Fakültesi, Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Teknoloji Fakültesi, Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Cumayeri MYO'dan akademisyenlerinin de yer aldığı etkinliğe Teknopark'ta bulunan altı girişimci firma temsilcisi ve Düzce Üniversitesi Ar-Ge Topluluğu yöneticileri katılımda bulundu.
Programın açılış konuşmasını yapan Düzce Teknopark Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Özkan Şahin, ilk olarak TÜBİTAK 1601 Projesi kapsamında 2 yıllık Düzce TTO çalışma planında yer alan tanıtım, eğitim ve proje destek faaliyetlerini özetledi. Şahin daha sonra hem patent başvuruları hem de mevcut patentlerin ticarileşme düzeyinde artış sağlama amacı ile Düzce TTO olarak patent başvuruları ve lisanslama faaliyetlerine yönelik verilen destekleri açıkladı.
Adres Patent firması Doğu Marmara Müdürü Seval Yılmaz'ın da katıldığı etkinlikte, Fikri Sınai Mülkiyet Hakları konusunda genel bilgilendirme, patent ve faydalı model kavramları karşılaştırması, başvuru süreçleri ile üniversitelerin Patent başvuru aşamalarında dikkat etmesi gereken hususları katılımcılarla paylaştı.
Düzce Teknoparkın ev sahipliği yaptığı etkinlikteki soru-cevap bölümünde katılımcıların, bilgilerin gizliliği konusundaki tereddütlerini gidermek üzere hem TTO personelinin hem de buluş değerlendirme komisyonunun imzaladığı Gizlilik Sözleşmeleri konusunda detaylı bilgiler verildi.
Etkinliğin sonunda Düzce TTO adına 1601 Proje yürütücüsü Dr. Aslı Astarcı, Düzce TTO desteklerini özetleyerek TTO projesi bütçesinden fonlanmak üzere patent başvurusu yapmak isteyen katılımcılara bilgi verdi. Astarcı, etkinliğin devamı niteliğinde 2016 yılı sonuna kadar iki adet daha Patent Bilgi günü düzenleneceği belirtilerek TTO' ya ulaşacak talebe bağlı "Patent Uzmanlık Eğitimi" düzenleneceği ve patent dosyası araştırma, veri tabanlarını tarama teknikleri konusunda uygulamalı eğitim verileceği bildirildi. Ayrıca uzmanlık eğitimini tamamlayan katılımcıların, patent ön araştırma raporu hazırlayacak yetkinliğe ulaşacakları ifade etti.
Editör: Pusula Gazetesi