Zonguldak´ın Ereğli ilçesinde bulunan Ereğli Gemi Tersanesi´nde taşeron firma tarafından işten çıkarılan işçiler işlerine geri dönebilmek için dava açtı. Açılan davanın ilk gününde işçiler, Ereğli Adliyesi önünde sonucu merakla bekledi.

Konuyla ilgili ilk mahkemeden sonuç çıkmazken, dava ileri bir tarihe ertelendi. Dava konusunda haklı olduklarını belirten işçiler, sonuna kadar adli makamlarda haklarını arayacaklarını söylediler.

İşçilerin Avukatı Ünal Demirtaş, toplu iş hukukundan ve normal iş hukukundan kaynaklanan haklarıyla ilgili haksız uygulamalar yapıldığını savundu. Asgari ücret üzerinden çok düşük ücret ödemesi yapıldığını belirten Demirtaş, "Devletimizin ve işçi arkadaşlarımızın büyük kaybı olmakta. İşe iade davası devam etmekte. Yargı sürecini sabırla bekleyeceğiz. Benim yürüttüğüm 60 işçinin davası var. Şu an sadece işe iade davasıyla ilgili. Ancak, ilerleyen süreçte yeni davalar da açacağız. Sigorta primlerinin eksik ödenmesi amaçlanmış bu uygulamada. Sigorta primlerinin eksik olması nedeniyle davaları da açacağız. İşçilerin maaşlarının bir kısmı ödenmiş ama asgari ücret uygulamasının devam etmesi nedeniyle, işçilerin hakları zedelenmiş durumda" dedi.

İşçilerden Erdal Şendoğan, mağdur olan çok işçi olduğunu, ancak sadece 60 kişi toplanabildiklerini ifade etti. 130 kişinin işine son verildiğini söyleyen işçi Şendoğan, tazminat ve yıllık izinlerinin karşılığını alamadıklarını ifade etti. Şendoğan, "Ben Ereğli Gemi´de 3 seneden beri çalışıyorum. Daha bir kuruş tazminat almadım. Maaşlarımız hep asgari ücret gözüküyor. Ben bin 500 TL maaş alıyorum. Benim maaşımın asgari ücretlik bölümü bankaya, geri kalanı da elden veriliyordu. Her türlü hakkımızı yediler. Biz de sonuna kadar hukuk mücadelemizi veriyoruz. Biz bu davayı kazanırsak arkadaşlarımızdan daha çok gelecek insanlar var" diye konuştu.

Diğer bir işçi Şaban Keskin ise uzun süredir maaş alamayan işçilerin büyük zorluklar yaşadıklarını ve icralık olan arkadaşları olduğunu dile getirdi. İşçiler, yaptıkları açıklama sonrasında dağıldılar.

Editör: Pusula Gazetesi